Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НБУ ще се кандидатства онлайн заради Covid-19

Нов български университет
Снимка: Сайт на НБУ

"Очакваме да бъде продължено това извънредно положение и университетите да останат затворени“, каза за БНР ректорът на Нов български университет професор Пламен Бочков. 

"Празен университет е една много тъжна гледка - нещо като празен храм. Храм без богомолци е все едно сте му изтръгнали сърцето. Вече не е живо това пространство", коментира той в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

Кандидатстудентската кампания в НБУ ще е онлайн

„Ние останахме много малкото университети в България, които запазиха своя приемен изпит - тест по общообразователна подготовка. Досега го провеждахме по два начина - кандидатите можеха да посетят университета и да попълнят този тест, а можеха да го направят и електронно, пак в университета, само че през електронни устройства. Сега този тест минава изцяло електронно и преминава в една по-свободна форма - може да бъде попълнен и от всяко друго място извън университета. Така контролът е по-слаб, даваме си сметка, но от друга страна даваме възможност на стотици кандидат-студенти да се възползват“.

Пренастройването към дистанционно обучение не е било шок за висшето учебно заведени, заяви ректорът.

„Не беше шоково. Ние отдавна работим с електронно базирано обучение. Имаме разработена платформа за такова обучение - moodle. Още от 2003 година се опитваме да направим такава система за електронно обучение. Възможностите са много богати. Самата платформа се обновява всяка година. Ние сме добавили някои функционалности, специфични за университет. Например тази толкова модерна сега „виртуална класна стая“, работихме две години по нея. Тя е с отворен код, безплатна е“.

Само в първия ден на онлайн обучението е имало и технически затрудения, каза ректорът на НБУ.

„С любопитство и ентусиазъм всички искаха да пробват какво може и какво не може тази платформа и се оказа, че се пренатоварва. Ние сме имали по 2-3 хиляди влизания в moodle по време на редовния учебен процес, а сега се качиха на над 5000 дневно и нямаше как това да не се отрази. Нашите специалисти поправиха щетите и сега всичко изглежда нормално“.

Онлайн обучението има огромни възможности, но университетите предлагат образование, а това е нещо съвсем различно, категоричен е Бочков.

„Това е изграждане на личността, което обикновено, в университетската практика, се случва в прякото общуване между преподавателите и студентите, между студентите помежду им. Сега това е нарушено. Няма как онлайн обучението да бъде пълноценно заместващо университетското образование. Ние се надяваме поне наесен да върнем студентите обратно в аудиториите“.

НБУ вероятно ще завърши семестъра онлайн. Намеренията са той да бъде удължен през лятото, за да може да се компенсират тези умения и знания, които няма как да бъдат набавени онлайн

За нас шоковият момент ще бъде връщането на студентите в аудиториите наесен, защото това е едно поколение, което живее всекидневно онлайн“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29