Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо до хладилника и далече от фитнеса - стратегии за справяне с храненето от стрес

Снимка: Ани Петрова, БНР

У дома между четири стени. Близо до хладилника и далече от фитнеса. Това може да бъде предизвикателство за мнозина. Имаме повече време за готвене и хапваме повече от стрес. Как да се справим?

Жасмина Гевезиева е преборила хиперфагия на психологическа основа. Сега тя и от личен опит може да дава препоръки как да се храним по-разумно в ситуация на карантина.

Кутийки за утре

Една от печелившите стратегии е да определим от предния ден какво ще ядем утре. Храната се подготвя от предната вечер и на следващия ден се храним само с определеното. „Така имаме много по-малък шанс за провал. Предварителната подготовка предпазва от поражения”, коментира в предаването „Хоризонт до обед” Жасмина Гевезиева.

Добре е готвенето да се случва на по-големи интервали от време – например през два-три дни и в по-големи количества, които след това да се разпределят, обясни тя.

Предвид ниския енергоразход у дома, имаме нужда от по-малко храна от обичайното. Храним се повече и от стрес, нервност и от скука, както и например заради това, че предварително не сме си задали какво да похапваме, смята Жасмина Гевезиева.

Заради различните калорийни нужди универсална рецепта за оптимално хранене няма. Калорийните калкулатори в интернет обаче дават добър ориентир от какво имаме нужда и как да бъде разпределено то като макронутриентни стойности – мазнини, въглехидрати, протеини.

В период на домашна изолация по време на епидемия е добре да приемаме витамин А и С, омега 3 мастни киселини, пробиотици и селен.

Аптечката ни е в магазина, а магазинът в момента е почти единственото място, до което можем да ходим”, допълва Жасмина Гевезиева.

Снимка: БГНЕСТя съветва да се увеличи консумацията на протеини, например месо, както и на сурови храни. Спокойно може да присъства и шоколадът, стига да не е внеограничени количества.

Коя е вашата trigger храна?

Всеки може да определи своята т.нар. тригър храна (от англ. - спусък), която го кара да яде още и още. Когато сме наясно със своя модел „ако започна, не мога да спра”, можем да се справим по-лесно.

Поривите са на емоционална основа, казва Жасмина Гевезиева. Един от работещите механизми е стратегията на 20-те минути, или отлагането на желанието във времето.

Ако имаме много силно желание за определена храна, си навиваме алармата за след 20 минути. Ако тогава желанието не е отслабнало, пробваме да навием алармата за втори път. Ако е на емоционална основа, тези пориви отминават, оптимист е Жасмина.

И двата пола са податливи, но при жените като по-емоционални, се добавят и хормонални изменения веднъж месечно и те стават по-податливи на хаотично и нерационално хранене.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18