Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" оперират мозъчни тумори в будно състояние

Операция на мозъчна аневризма в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”
Снимка: БГНЕС

Между 2 и 11-годишна възраст детският мозък се развива най-бурно. Колкото повече учим, толкова по-добре, защото образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Известно е че хората използват едва между 5 и 7 % от капацитета на своя мозък.

Когато мозъкът боледува, една от най-често произнасяните диагнози е злокачествен мозъчен тумор, който често се оказва животозастрашаващ.

Д-р Христо Христов Снимка: УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Злокачествените мозъчни тумори се делят на две големи групи, казва един от водещите български неврохирурзи - д-р Христо Христов от Клиниката по неврохирургия на столичната университетска болница "Св. Иван Рилски".

Един от новите методи, с които неврохирурзите ни работят, позволява туморът да се отстрани в максимален обем, без да се нанесат поражения върху здравата мозъчна тъкан, поясни д-р Христов в интервю за „Хоризонт”.

В клиниката е въведен и оперативен метод, който при първичните тумори се използва в будно състояние. „Анестезиологът непрекъснато е в контакт с пациента. Това помага да съхраним двигателни зони, зоните на речта. Това е една съвременна процедура, част от неврохирургията, която се използва рутинно.”

Едната група тумори са метастазите от засегнати други органи. „Близо 10 до 30% от пациентите със злокачествени заболявания на други органи, се диагностицират с вторични метастази на мозъка. Това е една много голяма група. По-голяма от втората група, голяма, на злокачествени заболявания – тумори, които произлизат от самата мозъчна тъкан”, отбелязва д-р Христов.

„Първите симптоми при тези заболявания, които са неспецифични, но са характерни за всички тумори, са тежкото и постоянно главоболие – обикновено сутрешно главоболие, пациентът става с главоболие или с промяна на характера на главоболието, което е имал преди това. Припадъците при пациенти, особено при такива, които нямат анамнеза, предишна, за припадъци, задължават да се осъществи на първомясто скенер с последващ ядрено-магнитен резонанс, за да се изключи туморна формация. Гаденето, повръщането, нарушенията в паметта, личностни промени, коиточесто близките забелязват, също задължават да се обърнете към невролог или неврохирург”, съветва специалистът.

За мозъчните тумори е характерно това, че рядко метастазират. „Но това, което нанасят като поражение на главния мозък, ако не бъдат третирани навреме, може да се окаже фатално за пациента.”

Лечението на туморите не е само от неврохирург, в него се включва мултидисциплинарен екип.

Тенденцията за броя на първичните тумори се запазва стабилна. В клиниката на д-р Христо Христов годишно се оперират около 1300 такива тумора годишно. Броят на вторичните мозъчни тумори обаче по негови наблюдения расте.

Няма специфична профилактика. Единствено доказано е, че високите дози радиотерапия могат да доведат до появата на първични мозъчни тумори. При деца, чиято лимфобластна левкемия е била повлиявана с високи дози радиотерапия, рискът през следващите години да развият тумори се увеличава.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18