Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" оперират мозъчни тумори в будно състояние

Операция на мозъчна аневризма в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”
Снимка: БГНЕС

Между 2 и 11-годишна възраст детският мозък се развива най-бурно. Колкото повече учим, толкова по-добре, защото образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Известно е че хората използват едва между 5 и 7 % от капацитета на своя мозък.

Когато мозъкът боледува, една от най-често произнасяните диагнози е злокачествен мозъчен тумор, който често се оказва животозастрашаващ.

Д-р Христо Христов Снимка: УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Злокачествените мозъчни тумори се делят на две големи групи, казва един от водещите български неврохирурзи - д-р Христо Христов от Клиниката по неврохирургия на столичната университетска болница "Св. Иван Рилски".

Един от новите методи, с които неврохирурзите ни работят, позволява туморът да се отстрани в максимален обем, без да се нанесат поражения върху здравата мозъчна тъкан, поясни д-р Христов в интервю за „Хоризонт”.

В клиниката е въведен и оперативен метод, който при първичните тумори се използва в будно състояние. „Анестезиологът непрекъснато е в контакт с пациента. Това помага да съхраним двигателни зони, зоните на речта. Това е една съвременна процедура, част от неврохирургията, която се използва рутинно.”

Едната група тумори са метастазите от засегнати други органи. „Близо 10 до 30% от пациентите със злокачествени заболявания на други органи, се диагностицират с вторични метастази на мозъка. Това е една много голяма група. По-голяма от втората група, голяма, на злокачествени заболявания – тумори, които произлизат от самата мозъчна тъкан”, отбелязва д-р Христов.

„Първите симптоми при тези заболявания, които са неспецифични, но са характерни за всички тумори, са тежкото и постоянно главоболие – обикновено сутрешно главоболие, пациентът става с главоболие или с промяна на характера на главоболието, което е имал преди това. Припадъците при пациенти, особено при такива, които нямат анамнеза, предишна, за припадъци, задължават да се осъществи на първомясто скенер с последващ ядрено-магнитен резонанс, за да се изключи туморна формация. Гаденето, повръщането, нарушенията в паметта, личностни промени, коиточесто близките забелязват, също задължават да се обърнете към невролог или неврохирург”, съветва специалистът.

За мозъчните тумори е характерно това, че рядко метастазират. „Но това, което нанасят като поражение на главния мозък, ако не бъдат третирани навреме, може да се окаже фатално за пациента.”

Лечението на туморите не е само от неврохирург, в него се включва мултидисциплинарен екип.

Тенденцията за броя на първичните тумори се запазва стабилна. В клиниката на д-р Христо Христов годишно се оперират около 1300 такива тумора годишно. Броят на вторичните мозъчни тумори обаче по негови наблюдения расте.

Няма специфична профилактика. Единствено доказано е, че високите дози радиотерапия могат да доведат до появата на първични мозъчни тумори. При деца, чиято лимфобластна левкемия е била повлиявана с високи дози радиотерапия, рискът през следващите години да развият тумори се увеличава.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тибет

Филми за Тибет ще бъдат прожектирани в неделя в парк "Заимов" в София

Кино под звездите очаква почитателите на планините и приключенските филми тази събота в столицата. След извънредното положение заради коронавируса организаторите на Банско филм фест се завръщат към културната си програма с филми за Тибет.  На 7 юни, от 21ч. на откритата лятна сцена на Театър "София" ще бъде дългочаканата среща с публиката, казва..

публикувано на 05.06.20 в 09:00

Проф. Олег Йорданов: Изследванията за 5G са скъпи и продължителни

Видимата светлина е около 180 хиляди пъти по-мощна на единица квант в сравнение с 5G. Това каза в интервю за "Хоризонт" проф. Олег Йорданов, п реподавател по физика в университет в Южна Каролина. Повече от 10 години той е ръководил лаборатория по микровълнова физика и технологии.  За предимство на 5G се смята това, че десетократно ще увеличи..

публикувано на 05.06.20 в 06:53
Несебър

Любомир Аламанов: Българите няма да се върнат на Черноморието

Загубиха ли безвъзвратно българските морски курорти родните туристи? Покрай поредния казус, взривил общественото мнение - този с плажа в местността Алепу , поредният протест събра любители на природата и противници на презастрояването на българския бряг . „ Откраднаха ни Черноморието. Откраднаха ни спомените дори .“ „ Заради такива неща..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Липсващите звуци на Ню Йорк

Пандемията от Covid-19 промени пейзажа на големите градове по света. Трафикът изчезна, градскияj транспорт опустя, барове затвориха врати. Промяната нарисува ново ежедневие, без познати елементи.  Празните пространства обаче "отключиха" проект, който цели да запълни празнотата в мегаполиса.  Въведените мерки за социална..

публикувано на 04.06.20 в 09:24

Издателят Манол Пейков: Намаляването на ДДС за книгата е малка революция

Намаляването на ДДС за книгата ще има ефекта на малка революция, а читателят ще получава по-качествен продукт на същата цена. Това мнение изрази в предаването "Графити по въздуха" издателят и преводач Манол Пейков. По думите му това отдавна е трябвало  да се случи, защото само България и Дания в целия Европейски съюз използват пълната ставка и това..

публикувано на 03.06.20 в 17:34

Екология и пандемия

Научихме ли уроците от пандемията и как ще изглежда „новото нормално“ на фона на спасителните икономически мерки за възстановяване след Covid-19? Пресилено ли е очакването светът да се промени и да стане по-зелен, да живее по-бавно и с повече мисъл за бъдещето? „Въпросът е по какъв начин ще се промени светът. Много хора смятат, че едва ли..

публикувано на 03.06.20 в 14:39

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

„ Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“ . Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата..

публикувано на 02.06.20 в 14:39