Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Усмихнат" прозорец дава надежда по време на криза

Учителка от Елена иска да вдъхне на съгражданите си кураж и надежда

Снимка: Личен архив на Даниела Кънчева

Прозорецът на една спретната къща близо до автогарата в град Елена от няколко дни се „усмихва“ с послание към местните жители. Началната учителка Даниела Кънчева, която ръководи децата скаути от общината, е решила да вдъхне кураж на съгражданите си в извънредната ситуация като създаде „усмихнат“ прозорец.

За хората, за които нито опасният коронавирус, нито извънредното положение се вписват в обичайния ритъм на живот, посланието „Усмихни се! И това ще мине!“ намига ободряващо откъм прозореца.

Преподавател и скаут - това е призванието на Даниела Кънчева. Тя е старши учител в еленското село Майско. Убедена е, че нейният „усмихнат“ прозорец може да помогне на хората да се справят с напрежението. Усмивката не струва нищо, но тя ни дава много, вярва Даниела. „Тя е израз на внимание, на любезност и на доверие. В този случай и на емоционална взаимопомощ.”

Учителката е наясно, че няма как с малкия си жест да отнеме на минувачите грижите и притесненията им, но е щастлива, че за части от секундата може да извика усмивката им.

Даниела Кънчева

Мен ме крепи надеждата, че скоро всичко ще отмине. Тази изолация не е хубава за никого, защото в един момент трябваше да ни се преобърне животът. Правим неща, които досега не сме правили”, казва Даниела Кънчева и добавя: „Всички мечтаехме да си почиваме, сега всички искаме да сме на работа“.

Усмивката ободрява изморения, окуражава и е светъл лъч, вярва учителката на второкласниците в основното училище в село Майско.

В момента дистанционното обучение е единственото, което можем да правим. Вярно, няма я връзката с учениците, визуалната връзка с учениците, но в този момент това е най-доброто. Трудно е, защото не всички са свикнали да работят така. Имаме деца, които нямат устройства, но на тях им даваме разпечатани на листи материали. Ние повечето материал сме го взели, така че не смятам, че ще има нужда от удължаване на учебната година“, коментира началната учителка.

Даниела Кънчева поддържа и дистанционна връзка с децата скаути, които ръководи и е доволна, че те прилагат наученото у дома като помагат на родителите си, дисциплинирани са и се готвят за виртуалното международно скаутско събиране.

Тя е притеснена за съпруга си, който работи като международен шофьор. „Обикаля от държава в държава, контактът е по-голям. Единственото, което мога да му кажа, е да се пази, доколкото може, защото ние го обичаме”, споделя Даниела.

Учителката от град Елена таи надежда, че ще излезем от тази пандемия по-чисти, по-зрели и с ясното съзнание, че богатството не е това, което можем да купим, а натрупаното в душите ни, което можем да споделим и с останалите.

Историята на усмихнатия прозорец разказваме и в звуковия файл.

Снимки: Скаутски клуб "Острец"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49

"Отвътре навън 2" - история за силата и смисъла на емоциите

Филмът на "Пиксар" "Отвътре навън 2" се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена шест седмици след официалната му премиера. Втората част на анимационната поредица събра общо 1 милиард 460 милиона долара в световните боксофиси. Така той изпревари досегашния лидер за най-успешна анимация - "Замръзналото кралство 2" ,..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50