Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храненето по време на пости и в условия на изолация

Диетолог: Витамин D трябва да се съчетава с К2 и магнезий

За да работи добре, имунната система се нуждае от пълноценен протеин

Д-р Мария Николова
Снимка: Личен архив

Децата, бременните и кърмещи жени, възрастните  хора, както и такива с хронични заболявания е добре да не постят. Много е важно преди човек да тръгне да пости и знае, че има налично заболяване, да направи консултация. Ако преди поста човек е спазвал някакъв хранителен режим – било гладолечение, било диета, подлагайки се на допълнителни ограничения, би могъл да изостри и да влоши хранителния си статус като доразвие дефицити, защото в момента този пост се случва и в края на зимата. Това предупреждава д-р Мария Николова, диетолог и преподавател в Медицинския университет в София.

Дългосрочното преминаване на растително базиран хранителен режим не е безобидно. Постът по канон означава изобилие от храни и зеленчуци, зърнени храни, грудкови зеленчуци, варива, сурови и несолени семена и ядки, маслини. Допуска се консумацията на риба, макар и по-ограничено. След края на постите изключените групи храни трябва да се въвеждат една по една и в малки количества, а не наведнъж.

Експертът съветва да се комбинират различни източници на непълноценен растителен протеин – например бобена храна със зърнена храна и ядки. „Защото протеинът е един от основните елементи, които следим, когато балансираме хранителния прием.”

Т.нар. детоксикация на организма е все още недостатъчно изследвана област. Идеята за детоксикиране залага основно на по-големи количества растителна храна с разтворими и неразтворими фибри, които действат очистващо. По-голямото количество фибри обаче могат и да „изнесат” от организма витамини и минерали – например калций, магнезий, желязо. Фибрите консумират и много вода, затова при такъв модел на растително хранене трябва да се приема достатъчно вода, препоръчва д-р Николова.

По време на епидемия като настоящата от Covid-19 е важно да имаме достатъчен прием на мед, селен, желязо и цинк, както и на витамините А, С и Е, които имат антиоксидантен потенциал. Не бива да се подценяват витамините от група Б, особено при високи нива на стрес. Акцентира се върху витамин D заради имуномодулиращия му ефект.

Проучвания и данни от последните години сочат, че е важно витамин D3 да бъде приеман в съчетание с друг мастноразтворим витамин – К2. Някои публикации твърдят, че за да се активира витамин D в нашия организъм, трябва да имаме достатъчно магнезий, казва Мария Николова. Джинджифилът съдържа биологично активни вещества, за които се смята, че имат подпомагащ имунната система ефект, подобно на куркумина, добавя тя.

„Но нямаме специална диета, която да препоръчаме в условията на Covid-19 инфекцията, така че да се предпазим 100% от нея”, изтъкна диетологът.

За да функционира добре имунната ни система, тя трябва да разполага с достатъчно количество пълноценен протеин – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Антителата са с протеинова структура.

Специалистите съветват в условия на изолация да ограничим простите захари и солта. „Високият прием на добавена захар провокира нашата имунна система, влошава функцията на имунната система. А в състояние на изолация много често от скука, при високи нива на стрес, посягаме към различни сладкишчета, пакетирани сокчета, кремчета. Не трябва.”

Сега, когато имаме повече време, можем да се погрижим и за по-здравословното приготвяне на храната, смята диетологът. „Варене, печене, задушаване. Да не се пържи, да не се панира.”

Замразеното месо не е източник на бактериални инфекции и паразити, но размразяването му трябва да се случва в хладилник, не на кухненския плот, изтъква лекарят диетолог. Не бива и да прекаляваме с времето, за което съхраняваме месо във фризера или хладилника. Колкото повече мазнини съдържа едно месо, толкова по-малък е срокът за неговото съхранение. "Трябва да се знае, че процесът на окисляване и на промяна на мазнините продължава, включително при много ниски температури от типа на минус 18, минус 20 градуса", пояснява д-р Николова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11