Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Скоростта на разширяване на Вселената не е еднаква

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато анализирали направени с космическия телескоп „Чандра“ снимки на далечни галактични купове, астрономи от Харвардския университет и техни колеги от Германия откриха нови доказателства в подкрепа на хипотезата, че скоростта, с която се разширява Вселената, не е еднаква в отделни нейни участъци, оповести пресслужбата на космическата обсерватория.

„Ако различията действително съществуват, това откритие противоречи на основния принцип на съвременната космология“, заяви астрофизикът Герит Шеленбъргър от Харвардския университет.

 В края на миналия век учени установиха, че Вселената се разширява с ускорени темпове. Специалистите днес смятат, че причината за ускореното й разширение е т.нар. тъмна енергия, чието естество е сред големите загадки на съвременната наука.

В съответствие с космологичния принцип на Коперник едни и същи закони на физиката са в сила във всяка произволно избрана точка на Вселената. Затова в един и същ момент Вселената би трябвало да изглежда и да се разширява еднакво, независимо от мястото и посоката на наблюденията.

В началото на този век учени за пръв път откриха признаци, че това може да не отговаря на истината.

През 2006 г. астрономи под ръководството на Жоао Магейжу се натъкнаха на необичайна структура в микровълновото „ехо“ на Големия взрив, която космолозите днес наричат „ос на злото“. Докато изследвали реликтово излъчване, учените констатирали, че енергията му в един участък от Вселената е по-голяма, отколкото в друг участък. Редица специалисти предположиха, че съществуването на подобна аномалия означава, че някои райони на Вселената се разширяват по-бързо от други.

Сега Шеленбъргър и колегите му изследвали много рентгенови излъчвания от 300 случайно подбрани ярки галактични купа и получили нови доказателства, които подкрепят хипотезата за нееднородното разширение на Вселената.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката  на директора на НЗОК,  Булгаргаз, криминално-съдебните,  Митници..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Очаквайте подробности! Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
проф. Даниел Вълчев

Правната ни система прилича на човек с предписани силни лекарства, нямащи нищо общо с оплакванията му

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 12:56