Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Хичев, Вашингтон: Невъзможно е да се вземат пропуснатите мерки със задна дата

Подцени се опасността и се пренебрегнаха доста предупреждения, каза той

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Подцени се опасността и се пренебрегнаха доста предупреждения". Това каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ. По думите му вече е късно и невъзможно да се вземат пропуснатите мерки със задна дата.

"Бяха подавани предупреждения към администрацията на САЩ още през ноември и декември. Първите данни за тази нетипична пневмония, която се появи в Ухан, Китай, бяха още в началото на декември 2019-а. Макар че китайските власти в началото положиха усилия да се подтисне тази информация. Докато се стигне до 26 декември, когато вече нямаше как да се прикрива истината, че се сблъскваме с едно много сериозно заболяване, причинено от нов щам вирус, за което човечеството няма готовност", обясни д-р Хичев.

В предаването "12+3" той посочи, че един ден управляващите в САЩ трябва да обяснят пред гражданите, а и пред историята, "защо пренебрегнаха фактите, а дори в много случаи отношението към тях беше подигравателно".

Според д-р Хичев не е реалистично в началото на май да бъдат отменени някои от мерките за социална дистанция в САЩ, каквото се очаква да обяви президентът Доналд Тръмп:

"Експертите са абсолютно на едно мнение, че това би било късогледо решение, граничещо с безотговорно".

Той коментира и ситуацията в България и мерките за намаляване на разпространението на коронавируса. Според него няма как да се идентифицира опасността, идваща от безсимптомните носители на Covid-19, защото те могат да заразят свои познати и близки, с които общуват. Медикът даде пример със снайперист, който преди години е стрелял безразборно и убивал случайни хора, което предизвикало силно ограничаване в американците, които спрели да посещават обществени места, за да не попаднат случайно на мерника му. "Сега е несравнимо по-опасно, защото носителите на заразата са много повече от един "снайперист" и могат да поразят много повече хора". Д-р Хичев препоръча да се спазва стриктно изискването за дистанция, наложено от оперативния щаб. 

По думите му и най-добрите мерки, ако има момент на престараване от онези, които следят за спазването им, може да предизвикат обратен ефект. 

Според него може да се обсъди отменяне на забраната за посещения в планини и паркове, но контролът трябва да е много строг, за да не се стига до струпване на много хора. Той изтъкна, че трябва да се изработи план за излизане от кризата.

Медикът посочи, че е трудно да се прогнозира кога ще бъде пикът на епидемията, защото дори математическите модели са зависими от това колко точни са данните, с които работят, а никой в света не знае колко са заразоносителите, колко са безсимптомните заразоносители, къде се намират те и къде се придвижват.

"Ако допуснем да мине пандемичният процес по варианта на масовия имунитет, това ще доведе до огромен брой човешки жертви, защото рязкото покачване на броя на заболелите със сигурност би надхвърлило капацитета и на най-добрата здравна система. Едва ли има общество в света, което би могло да преглътне такава загуба на човешки живот. Това е основната причина, която прави този модел нереалистичен. В 21 век е редно да се приложат и технологиите, и ресурсите, с които разполагаме, за да се подтисне и да се намали скоростта на това разпространяване на коронавируса, за да могат болните да бъдат обслужени от болничната система", коментира още д-р Хичев.

Според него не е реалистично до края на годината да се очаква ваксина срещу Covid-19.

Цялото интервю на Даниела Големинова с д-р Румен Хичев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"България. Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

На кои партии може да разчита Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на ЕК

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията със сигурност ще получи подкрепата на Европейската народна партия. Вотът е предвиден на 18 юли на учредителното събрание на новия Европейски парламент в Страсбург.  Според партийния говорител на християндемократите в Европарламента, необходимите 361 гласа могат да се осигурят от..

публикувано на 12.07.24 в 16:01

29-годишен е обвиняем за палеж на 23 коли в автокъща

Софийската градска прокуратура привлече 29-годишен мъж като обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за палеж на 23 автомобила в автокъща в София през юли 2023 година.  Щетите от пожара, който според експерти е умишлено причинен, възлизат на над 808 000 лв.  Предстои прокуратурата да внесе искане в Софийския градски съд за вземане на мярка за..

публикувано на 12.07.24 в 15:59

От ПГ на ПП-ДБ изпращат сигнал до прокуратурата във връзка с изказване на Ахмед Доган за оказван политически натиск

От парламентарната група на ПП-ДБ обявиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор, до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оказван политически натиск .  В сигнала се посочва, че в твърденията на ръководството на..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

ЕК одобри българска държавна помощ за компаниите, запълнили хранилището в Чирен

Европейската комисия одобри българска държавна помощ от 142 милиона евро (278 милиона лева) в подкрепа на енергийния сектор. Тя трябва да облекчи част от разноските на компаниите, запълнили с природен газ подземното хранилище в Чирен. Така България успя да постигне целта то да бъде запълнено на 80 на сто преди началото на отоплителния сезон през..

публикувано на 12.07.24 в 15:29