Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтичният съюз сезира ЕК за случая "Стоименова"

| обновено на 17.04.20 в 16:49
Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

Българският фармацевтичен съюз сезира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, комисаря по ценности и прозрачност и заместник-председател на ЕК Вера Йоурова и Стела Кириакиду  - комисар по здравеопазване и безопасност на храните, относно повдигнатото обвинение на председателя на Българския фармацевтичен съюз от прокуратурата проф. Асена Стоименова по повод две нейни медийни изяви.

В писмото до Европейската комисия се посочва, че репутацията на магистър-фармацевтите е поставена под въпрос пред обществото предвид подвеждането под наказателна отговорност за формулирана публично експертна позиция, която съвпада с позицията на Европейската комисия.

Фармацевтичният съюз призовава Европейската комисия да вземе незабавни мерки за защита на ценностите на демокрацията и правовата държава и да извърши проучване за евентуално нарушение от страна на българската държава на върховенството на закона по смисъла на чл.7, §1 от Договора за Европейския съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Асена Стоименова

Фармацевтичната група на ЕС: Казаното от Асена Стоименова не е „фалшива аларма“

От Фармацевтичната група на Европейския съюз заявиха за „Хоризонт“, че заявеното в интервютата на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова пред БНР и БНТ не може да се разглежда като „фалшива аларма“. „Европейската..

обновено на 15.04.20 в 19:52

Фармацевтите продължават с протестите в подкрепа на проф. Асена Стоименова

Продължава протестът на фармацевти и помощник-фармацевти от Стара Загора, съобщи Ростислав Курдов, председател на Регионалната колегия. Над 90% от аптеките всеки ден между 12.00 и 12.15 затварят врати за дезинфекция и ще изразят подкрепата си за проф...

публикувано на 16.04.20 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Българската народна банка отново предупреди за измамни телефонни обаждания от хора, които се представят за нейни служители.  В тях се изисква информация за сметки на гражданите и им се дават инструкции за извършване на преводи по тях.  "Тези обаждания..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

Главчев: Няма промяна в българската позиция за Украйна

"Няма промяна в българската позиция за Украйна", каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на заседанието на европейските лидери в Брюксел. Запитан кои са страните, споменати във вчерашните заключения, а именно, че "военната..

публикувано на 18.04.24 в 16:23

НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един от БСП - Народното събрание прие преработената Национална здравна стратегия до 2030 година, внесена от Министерски съвет.  В нея е предвиден бюджет от над 100 милиарда лева за подобряване здравето..

публикувано на 18.04.24 в 16:13

Пуснаха задържания за поругаване на гроба на патриарх Неофит

Софийският районен съд освободи 37-годишния мъж, който поруга в понеделник вечерта гроба на патриарх Неофит.  3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит Съдията изтъкна, че поисканата от прокурора мярка..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията.  Министерството на образованието настоя..

публикувано на 18.04.24 в 15:55

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове. Това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022..

публикувано на 18.04.24 в 15:40

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите..

публикувано на 18.04.24 в 15:29