Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камъкът Рьок - мистерия в руни

Учените смятат, че надписите върху внушителния паметник са свързани с климатични промени от епохата на викингите

Камъкът Рьок се намира в Западен Готланд в Швеция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Один е върховният бог в Скандинавската митология. Мъдър и едноок старец, към когото викингите са се обръщали всеки път, когато влизат в битка или когато търсят покой за душата си, той е богът на войната, на поезията, мъртвите, руните и на магиите.

Професор Хенрик Уилиамс е специалист по скандинавски езици и преподавател в университета в Упсала, Швеция. Заедно с група учени от различни дисциплини той си поставя за цел да разчете руните на надгробния камък Рьок. Изследването е озаглавено "Надгробният камък Рьок и краят на света".

Викингските рунически и надгробни камъни в Скандинавия са няколко хиляди, повечето се намират в Швеция. Те са единственият оригинален източник на информация за епохата на викингите и са датирани между 800-та и 1 100-та година. От най-ранните години има много малко запазени камъни, единият от тях е именно надгробният камък Рьок. "Бих го описал като най-внушителния в света. Издига се на два метра и половина над земята и всичките му пет страни са покрити с рунически знаци, около 760 на брой", разказва изследователят.

"Не откриваме класически руни, а по-скоро огромни кръстове и хиксове. Това е специална криптирана руническа система и за нас е много трудно да тълкуваме вложеното в нея значение. Проблемът е, че до този момент нямахме база за сравнение", пояснява специалистът, разчел руническите надписи върху много камъни от времето на викингите.

"Винаги сме откривали истории за воин, изгубил живота си по време на битка. Досега обаче не се бяхме натъквали на история, подобна на тази, в която има 12 различни препратки. Един от колегите в проекта обвърза текста с фазите на Слънцето и Луната, които се повтарят 12 пъти годишно - всеки месец или на всеки четири седмици. Това ни накара да се обърнем към значението им във викингската митология и да намерим образци в рунически символи, които са открити в Исландия. Разбира се, след като вече можехме да сравним символите, стана по-лесно да открием и скритото в тях значение", допълва професор Уилиамс.

По думите му предизвикателството пред експертите винаги е да разчетат посланието, скрито в рунически текст, а не толкова разчитането на самите руни.

"Ние можем да прочетем руните, но не и да сме сигурни какъв е смисълът на текста. Сега всичко започва със стандартен надгробен текст - че този камък е издигнат от баща, чийто син е починал. Следват няколко истории, поговорки и легенди. Всички те започват по един и същи начин - "аз разказвам това в памет на ..." и следва нещо, което остава неразбираемо", подчертава Уилиамс.

"Всичко започва със смъртта на сина, заради когото е издигнат този надгробен камък. Това беше следата, от която се нуждаехме, за да разгадаем историята. Тя започва през VI век, когато светът бива сполетян от много голяма климатична катастрофа", допълва картината на откритието ученият.

Това е период, в който изригват няколко вулкана. В атмосферата се образува тънък слой от вулканична пепел, заради който изгревът не се вижда. "Без слънце няма и реколта. Започват поголовен глад и мор. Половината от населението на Скандинавия е загинало през този период", уточнява Хенрик Уилиамс.

"На руническия камък има препратка към някого, който е умрял девет поколения по-рано. Това ни позволи да направим изчисления, че историята съвпада с климатичната катастрофа. Също така имаме основания да смятаме, че е имало климатични промени в момента, когато камъкът е издигнат. Те са карали хората да се страхуват, че бедствието може да се върне и слънцето отново да не изгрява. Затова те се обръщат към вярванията си - за сина, който умира, но след това се ражда дъщеря и тя ще бъде слънцето на новото време."

"И също така - загиналият син, руните на чийто надгробен камък четем, ще поведе армията в последната битка срещу силите на злото - огромни вълци, които са атакували и убили слънцето. По онова време те не са имали знанията, за да си обяснят защо слънцето е изчезнало, а и защо отново се е появило. Това се е случило, след като вулканичната пепел се е разнесла. Слънцето отново е изгряло, с което се е родил и новият свят за викингите", изтъква скандинавистът.

Викингите са били преди всичко воини, но и умели търговци. Пътували са почти навсякъде по света, на изток по море са достигали до днешните територии на Иран, а на запад - до Канада.

"Този рунически камък ни дава по-ясна представа колко дълбоко вярващи са били викингите и ни препраща към основните им богове като Один и Тор. Ние вярваме, макар и да не можем още да го докажем, че издигането на надгробния камък и погребението на сина са се случили по специален ритуал, свързан с почитането на боговете. А най-красивото и изумителното за мен е, че въпреки че синът си е отишъл от нашия свят, той ще поведе битката срещу силите на злото и ще я спечели. Дори смъртта и разрушението носят надежда, защото доброто винаги побеждава и слънцето винаги изгрява, макар и понякога това да отнема повече време", коментира професор Хенрик Уилиамс.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40