Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва свещеният месец за мюсюлманите Рамазан

Джамиите у нас ще останат затворени за Рамазана заради разпространението на новия коронавирус.
Снимка: БГНЕС

Днес е първият ден от Свещения месец – Рамазан. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на извънредното положение. Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец, с което ще бъдат удовлетворени духовните потребности на общността, посочи говорителят на главното мюфтийство Джелал Фаик:

"Трудно ще е за вярващия човек, защото Рамазан изисква да се съберем на едно място, да споделяме обща трапеза, да се молим заедно, но трябва да бъдем и отговорни граждани. Призоваваме всички наши братя и сестри да се молят от дома си."

Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата. По време на Рамазан ограничителните мерки продължават да се спазват, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени единствено за индивидуални посещения:

"През деня един, който има нужда да влезе в джамията и иска да се помоли сам в храма, няма никакъв проблем".

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец.

"Изисква се от мюсюлманина да бъде по-въздържан от всички плътски нужди, да се обърне с открито сърце към своя създател, да чете Свещения коран, както и да помогне на хората в крайна нужда."

Междувременно влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от южната ни съседка на хора с двойно гражданство, които идват у нас, за да посетят близките си по случай началото на месец Рамазан.

В изпълнение на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев няма преминали автобуси и автомобили от Турция през граничния пункт „Капитан Андреево“.

Нито един автобус не е тръгнал тази сутрин за Турция от автогарата в Кърджали, потвърди за БНР началникът на автогарата Орхан Осман.

„Няма никакво движение нито за Турция, нито откъм Турция. Офисите са затворени, няма и хора, които да питат за пътуване. Автобусите си седят на автогарата“, каза той.

Репортаж от Кърджали на Валя Апостолова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл:

Районното мюфтийство в Благоевградска област предложи всички дарени като ифтар храни да се предоставят за термична преработка, а доброволци да предоставят топла вечеря на възрастните, болните и бедните хора.

За различния Рамазан и за изпитанието - чуйте разговора на Кети Тренчева с районния мюфтия Айдън Мохамед:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На специална церемония: Обявяват носителите на наградите за социално отговорен бизнес

Носителите на годишните награди за социално отговорен бизнес ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония, организирана от Българския форум на бизнес лидерите. В 21-вото издание на конкурса се състезават близо 130 социални инициативи на повече от 80 компании. Годишните награди за отговорен бизнес са стимул за насърчаване на политиките..

публикувано на 19.03.24 в 08:24

Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Във великотърновския театър тази вечер е световната премиера на операта "Хората на Борг" от австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в музикален експеримент от световно значение. Под диригентската палка на маестра Бистра Диляноф ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 08:16
Агенцията за социално подпомагане

Наградите "Социален работник на годината" се връчват днес

По повод Световния ден на социалната работа, който се отбелязва днес, ще бъдат връчени наградите "Социален работник на годината". С тях се  отличават служители от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Призовете ще бъдат връчени от социалния министър Иванка Шалапатова и нейните заместници, от членове на парламентарната..

публикувано на 19.03.24 в 08:03

САЩ санкционираха кандидат за президент на Северна Македония

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че са наложени санкции на един от кандидатите за президент на Република Северна Македония и на бивш специален главен прокурор на страната. Двамата, както и най-близките им , нямат право да получават американски визи. За бившата топ обвинителка Катица Янева в съобщението на американското..

публикувано на 19.03.24 в 08:01

ООН поиска разоръжаване на фона на спечелилия "Опенхаймер"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обърна внимание върху риска от ядрена война, като спомена името на филма, който спечели седем статуетки "Оскар" и показа реалността на ядрения Апокалипсис. "Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер". Има само един път, по който ще бъде победена безсмислената и самоубийствена сянка на..

публикувано на 19.03.24 в 07:48

До средата на годината: Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни..

публикувано на 19.03.24 в 07:45
Реджеп Ердоган (вляво) и Владимир Путин по време на среща в Узбекистан, архив, 2022 г.

Ердоган поздрави Путин за победата му на президентския вот

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се присъедини към държавните ръководители, които поздравиха Владимир Путин за победата му на президентските избори в Русия. В телефонен разговор Ердоган е изразил пред Путин увереност в положителната еволюция на турско-руските отношения и готовност да помогне за връщане на Русия и Украйна на масата за..

публикувано на 19.03.24 в 07:43