Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Европарламента Жауме Дук:

Евролидерите разбраха, че сам от тази криза не се излиза

Добра новина е, че се удвоява многогодишния бюджет на ЕС

Говорителят на Европейския парламент Жауме Дук

Още миналото лято, при подреждането на пъзела с имената на новите лидери на ЕС, стана ясно, че се търси баланс, който да успокои напрежението между Севера и Юга, между Изтока и Запада. Макар и германка, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е коз на френския президент Макрон. Но е представител на Севера. А председателят на ЕП, Давид Сасоли, е италианец, представител на Юга.

Къде е пресечната точка в позициите на Севера и Юга, каква ще е позицията на Европарламента в преговорите за новата многогодишна финансова рамка, която Фон дер Лайен трябва да  представи на 6 май? По тези теми Тоня Димитрова разговаря с говорителя на Европарламента Жауме Дук.

- 540 милиарда евро фонд в помощ на европейските работници - това одобриха европейските лидери на 4-ата си видеоконференция от началото на пандемията - добро начало ли е това?

- Да, мисля, че това е добро начало. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че резултатът е добър. Разбира се, предстои да бъдат взети още решения и да бъдат уточнени детайлите. Но посланието на Сасоли по принцип беше, че никой не може да се справи сам и че трябва да излезем от тази криза с по-силно европейско самосъзнание. То беше чуто от европейските лидери. И фактът, че беше взето принципно решение за създаване на фонд за възстановяване и че бяха одобрени всички решения на Еврогрупата е добър знак.

- Европейските лидери възложиха на Еврокомисията да подготви нова многогодишна финансова рамка до 6 май. Това поражда два въпроса. Първо - 6 май е след по-малко от 2 седмици, достатъчно ли е това време? И второ - знаем колко тежки бяха преговорите за общия европейски бюджет преди пандемията - очаквате ли и сега да има толкова разногласия?

- Разбира се, дали 10 дни са достатъчно време или не е въпрос, на който може да отговори Комисията, а не парламентът. Но вече знаем, че от Комисията не са чакали да получат официално мандат от европейските лидери за съставяне на нова финансова рамка и че работят по нея вече от няколко седмици. Надявам да бъде готова до 6 май.

Но е истина, че преговорите ще бъдат много тежки, както винаги, когато става въпрос за пари. Преговорите ще бъдат трудни както между страните членки, така и с Европейския парламент. Но мисля, че един елемент трябва да бъде подчертан - от една година парламентът казва, че многогодишната рамка е недостатъчна, за да покрие всички нужди и интереси на Европейския съюз. И сега, заради кризата с Covid-10, това е повече в сила, от когато и да било. За нас изказването на г-жа Фон дер Лайен, че ще подготви нов многогодишен бюджет, в който са заложени собствени ресурси на Евросъюза в размер на 2 процента от общия БВП е добра новина. Но дяволът винаги е в детайлите, така че ще изчакаме предложението на Европейската комисия. Надявам се, че заради кризата Комисията разсъждава мащабно и тя и страните членки са много по-отворени към бюджет, който наистина отговаря на нуждите не само на правителствата, но и на гражданите, профсъюзите и бизнеса.

- Миналата седмица Европейският парламент гласува резолюция с призив за амбициозен план за икономическо възстановяване и за солидарност. Защо европейските лидери, особено тези на северните държави, се страхуват толкова от думата коронаоблигации?

- Мислят, че те ще дават парите, а другите ще ги харчат. Но ситуацията е много по-сложна. Защото тези държави, или поне техните правителства, не разбират какво всъщност е Европейски съюз. Той не е основан просто на солидарност, но трябва да сме готови да помогнем на другия по същия начин, както едно национално правителство е готово да помогне на всеки един регион от страната му. Икономическите последствия ще бъдат широкообхватни и ще засегнат всички страни членки.

Председателят Сасоли беше пределно ясен, когато заяви на правителството на Нидерландия - ако има икономическа криза в другите държави на кого ще продавате вашите лалета? Кой ще използва пристанището в Ротердам, за да достави необходимите стоки за икономиката. Всички сме взаимно свързани в Европейския съюз и ето защо не става въпрос просто за солидарност, а да гарантираме, че всеки ще може да е част от икономическото възстановяване.

- Разделението между Север и Юг беше видимо и при дискусията, която доминира срещата на европейските лидери и това е спорът за заеми или грантове - до къде ще стигне този спор и може ли да бъде постигнат консенсус?

- Това е нова дискусия. Мисля, че тук интересното е да наблюдаваме как преминахме от първия дебат дали да се създаде или не фонд за възстановяване до момент, в който всички приеха тази идея - това е много важна стъпка. Сега дискусията се съсредоточава върху детайлите на този фонд за възстановяване. Както казвате, има държави, които повече подкрепят грантове, и такива, които повече подкрепят заеми. Разбира се, не знам какво ще е решението накрая, но предвид опита от това как се договарят нещата в Брюксел, лесно може да си представим, че накрая ще се роди смесица от двете идеи.

- При тази пандемия фокусът е изцяло върху изпълнителната власт, както на национално, така и на европейско ниво - кои са инструментите на Европейския парламент в тази криза и може ли той да осъществява функцията си за контрол върху изпълнителната власт?

- Европейският парламент намери начин да работи при много специфични обстоятелства - дистанционно. Повечето евродепутати работят от домовете си, но участват в срещите на комисиите, на политическите групи и гласуват при сесии.

Парламентът върши три неща, свързани с Covid-19. Първото е, че продължава да приема закони и одобрява предложенията на Европейската комисия. Ние сме в криза, но трябва да гарантираме, че законодателният процес тече гладко. Също така парламентът одобрява и промени в настоящия бюджет на Европейския съюз. През последните седмици се наложиха няколко такива промени, които целят да освободят средства от различни пера и да бъдат мобилизирани в помощ на страните членки да се справят с пандемията.

И третата мисия, която е не само на Европейския парламент, но и на всеки демократичен парламент, е да контролира изпълнителната власт, в нашия случай Еврокомисията. Тази седмица например няколко еврокомисари участваха в заседания на парламентарни комисии, обясниха плановете си, изслушаха позицията на евродепутатите, което ще им помогне да предложат закони, които могат да получат одобрение.

- Видяхме много гръмки заглавия – „Европейският съюз в хаос“, „Това е краят на блока“. Същевременно много малко хора осъзнават какво наистина правят европейските институции в тази пандемия. В този контекст каква е ролята на медиите в условията на пандемията?

- Ролята на медиите, на сериозните медии като вашата, е много по-важна от всякога. Във време на криза трябва да сме много съзнателни и да гарантираме, че гражданите са добре информирани, което означава и че трябва да сме активни в борбата срещу дезинформацията и фалшивите новини. В тази ситуация те могат да навредят на здравето на хората, така че не става въпрос само за политика, но и за помощ за хората да преминат през тази епидемия.

И, да, права сте. За европейските институции винаги е било трудно да обяснят на хората какво вършат, а в тази криза е дори още по-трудно. Ето защо ролята на медиите трябва да бъде засилена.

Европейският съюз иначе прие мерки, които мобилизират над 2 трилиона евро - огромна сума пари. В сравнение с кризата от 2008 година реакцията на Комисията, на Парламента, на Европейската централна банка и на Европейската инвестиционна банка е може би 10 пъти по-бърза и виждаме, че тези институции вземат много важни решения, които никой не би приел само до преди 2-3 месеца.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12