Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят парковете за родители с деца (галерия)

| обновено на 27.04.20 в 13:30
Снимка: БГНЕС

Разходките в паркове от днес са разрешени, но всеки кмет трябва да организира  контрол на посещенията.

Десет столични парка от днес са отворени за родители с деца. Разходките там обаче са разрешени при определени условия, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова:

„Между 9.30 ч. и 18.30 ч. парковете да се посещават от родители с малки деца. Препоръчителната възраст е 12 години. Двама възрастни най-много могат да бъдат с колкото деца имат. Преди 9.30 и след 18.30 да влизат хората, които разхождат кучета. Забранява се повече от двама възрастни. Забранява се ползването на детските площадки, детските съоръжения и пейките."

Парковете, отворени за разходки в София са: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, паркът на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

В най-големия парк в София - Борисовата градина са изградени три контролно пропускателни пункта. На всеки пункт служител на общинската полиция дава разяснение на посетителите:

"Трябва да обясняваме на хората откъде трябва да влязат, откъде трябва да излязат. В първия ден, в който се уточняват маршрутите, обясняваме на хората, раздаваме им брошури".

Някои от посетителите не бяха разбрали, че хората с домашни любимци и спортуващите могат да използват парка до 9.30 и след 18.30 часа. Други не са съгласни с правилата и еднопосочното движение по алеите.

"Аз просто преминавам от тук";

"Оказа се, че трябва да вляза от изхода. Но не ми се стори разумно, че трябва да отида до Орлов мост по натоварената улица, за да се върна тук".

Маршрутите на всички отворени паркове в София са публикувани на интернет страницата на Столичната община.

След като здравното министерство разреши на родителите с деца да посещават парковете, беше обявено, че от днес отварят и градските паркове във Велико Търново и Стара Загора, както и плажовете в Бургас. 

Община Троян също разреши разходките на семейства в 12 паркове и градинки. 

Общинският кризисен щаб в Пловдив определи девет зони за разходка.

Вижте как изглежда столичният Южен парк тази сутрин:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35