Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители, учители и директори призовават учебната година да приключи дистанционно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като стана ясно, че изпитните дати за матурите най-вероятно ще бъдат повторно промени и отложени за месец юни, един въпрос продължава да вълнува родителите – ще се връщат ли децата им в клас до края на учебната година, след като подобни варианти вече се обсъждат при евентуална отмяна на извънредното положение в страната. Родители, преподаватели и директори призовават учебната година да приключи дистанционно за всички класове, а седмокласниците и зрелостните да присъстват физически на националното външно оценяване и матурите. 

Преподаватели и родители споделят позицията, че децата не трябва да се връщат в класните стаи до края на учебната година, а физическо присъствие да се изисква от седмокласници и зрелостници единствено в деня на националното външно оценяване и матурите.

Вторият сценарий е учениците от тези класове да се върнат в клас една седмица преди изпитните дати, за да могат да преговарят най-важното от материала с учителите си.

Ирина Миланова е майка на седмокласничка. Категорично не одобрява връщането на децата в училище с мотива:

"Има голям шанс да се заразят, да заразят и нас, да заразят учителите и по веригата много хора. И физически да не могат да присъстват на матурите, което за седми клас е изключително важно".

Миланова е майка на още двама ученици и наблюденията ѝ сочат, че дистанционното обучение затруднява децата, а връщането им на този етап в училищна среда ще им причини допълнително напрежение:

"Децата са с пъти по-изморени. Много трудно се стиковат нещата относно ползването на различните платформи, относно физическо пространство, за да седнат спокойно и да учат, относно самата комуникация и интернет връзката. Все пак нещата се регулираха вече. Тъй като наближава завършването, няма смисъл от някакви радикални промени. Те са малки още, тяхната психика е по-чувствителна. Не са толкова адаптивни като нас. Трябва да ги осмислят и да преодолеят тези промени, затова трябва максимално комфортно да им е".

Родителите се надяват, че в най-кратки срокове окончателно ще бъде обявен учебният материал, който ще залегне в изпитните материали.

Според преподавателят по български език и литература от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" Зорница Танчева дистанционното обучение дава добри резултати и учениците могат да се явят директно на изпитните дати, без необходимост от провеждането на консултация в класната стая:

"Нещата все още не са стигнали до момента, в който всички да бъдем спокойни и да се върнем в класните стаи. Учениците се подготвят дистанционно и смятам, че обучението е успешно. Правят се много пробни матури и смятам, че ще се справят, дори да отидат само на конкретните дати".

Според Танчева е желателно учениците да бъдат облекчени от част от материала, преподаван през втория срок:

"Децата към момента са спокойни и очакват крайното решение, за да знаят към какво да се фокусират".

В допълнение преподавателят отбеляза, че няма никаква пречка децата от останалите класове да завършат дистанционно и оценките им ще бъдат оформени, ако учебната година приключи онлайн. Тя обясни, че материалът е бил структуриран още преди началото на извънредното положението заради обявената грипна ваканция и към момента няма пропуснати знания.

На този фон от "Асоциация Родители" алармират, че има ученици, за които връщането обратно в училище е наложително. Изпълнителният директор на организацията Яна Алексиева обясни, че получават сигнали от родители, които алармират, че дистанционната форма на обучение не е сработила на места и децата им не са подготвени за предстоящите изпити.

Но връщането в класните стаи преди края на учебната година задължително трябва да бъде съобразено с епидемичната обстановка:

"Със сигурност не си представяме връщане на 25 деца в една класна стая. Има различни варианти - малки групи по 5 деца в клас, викани само по предметите, по които ще държат изпити, да бъдат в различни смени, за да могат децата отново да се върнат и да получат достъп до учителите си".

Директорът на 23-то средно училище "Фредерик Жолио Кюри" Нина Чанева обясни че е невъзможно подобна организация да бъде създадена в класната стая:

"категорично заявявам, че няма как да се направи 2-метрова дистанция между учениците, че да бъде реално проведен обезопасен учебен процес. Учениците не трябва да се връщат физически в периода на месец май".

Чанева маркира още няколко въпроса, свързани с физическото присъствие на децата в училище:

"Ако при връщането се случи така, че на следващия ден някой се разболее и бъде идентифициран като заразител, не следва ли от това веднага да бъде затворено училището?". Тя коментира още, че средната на педагогическите специалисти е към 60 години: "В педагогическите екипи те носят своите страхове, натрупани във времето, за жива комуникация с учениците на този етап. Допускам, че в много училища учителите ще излязат в болнични".

Междувременно родители на седмокласници настояват за допълнителни дати за националното външно оценяване. В писмо до просветния министър необходимостта от резервни дати се мотивира с аргумента, че заради пандемията е твърде вероятно броят на болните или карантинирани седмокласници да нарасне, а ако изпуснат датата за изпит, това ще обезсмисли положения от тях седемгодишен труд.

Родителите припомнят, че през 2012 г. вече е имало такъв прецедент, когато след силното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата.

Предложението се подкрепя от страна на училищните ръководства. Директорът Нина Чанева:

"Винаги е имало такива моменти, поради някаква причина дете в 7 клас да не се яви. Можем да определим някаква дата и вече специалистите ще кажат дали да е с 14 дни разсрочено, или нещо друго да предложат".

Премиерът Бойко Борисов постави срок на просветния министър до 10-ти май, да предложен план за приключване на учебната година за учениците от всички класове. Потърсени за коментар от Министерството на образованието обясниха, че в момента усилено се работи и се търси най-успешният вариант.

Ефектът от отварянето на училищата беше коментиран и от Националния оперативен щаб. Генерал Венцислав Мутафчийски е категоричен, че връщането на децата в училище крие рискове:

"Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемичната обстановка".

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31
доц. Григор Сарийски

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

" Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите ".  Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства заради неприетата от България Истанбулска конвенция: "Става дума за формулировки, които отварят..

публикувано на 26.07.21 в 16:01
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Никой не е свалил от дневния ред още едни избори

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. (...) Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство.“ Това каза в своя..

публикувано на 26.07.21 в 08:49