Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Димитрова: Добре е децата да знаят как работи науката

Снимка: БГНЕС

Таня Димитрова е бивш военен от американската армия, асистент по кардиология, учен, журналист, учител в гимназия. Сега преподава на деца до 4-и клас в частно столично училище. Опитва се да ги научи, че науката, боравеща с факти, е нещо различно от общите твърдения.

В настоящия момент децата се интересуват много от теми като епидемиология, вирусология, математически модели за това как се разпространява коронавирусътС учениците си Таня Димитрова е коментирала например неща като експоненциален, вместо линеарен растеж в една математическа графика.

„Разбира се, в контекста на разпространението на вируса. Те ме засипват с въпроси. Опитват се да разберат смисъла - защо са вкъщи. Някои от тях се опитват преценят колко голяма е опасността, когато излязат от вкъщи в някакъв момент. Целта ми като учител и като човек в сектора на образованието да се опитам да им покажа научните изводи, научната базировка за всичко, което се случва в момента“, разказва Таня Димитрова в предаването „Хоризонт до обед“.

Има много подвеждаща информация навсякъде в интернет, на всички езици, затова е много важно човек да е грамотен да отсява източниците си, изтъква тя.

Дали това е източник, на който мога да се доверя, трябва да се доверя. Какво знае този човек, който пише или говори тези неща. От друга страна, те трябва да имат някаква грамотност, за да разберат как науката напредва по принцип. Как ние, хората, отговаряме на въпроси по научен начин.“

Таня Димитрова фокусира вниманието на учениците си върху научната страна на дискусията в сегашната ситуация с разпространението на коронавируса по света.

Какво ни казват учените за настоящата ситуация. Какво знаем. Доколко това, което знаем, е сигурно. Има толкова много примери. Има толкова много хора, които се запасяват с лекарства, примерно. Които изобщо не е доказано, нямаме реална информация, че тези лекарства помагат срещу заболяването. И въпреки това човек го е прочел някъде и се опитва да се запаси с някакво лекарство. И е нормално ние хората да имаме инстинкти и да се страхуваме в тази ситуация. Но е важно наистина да се опитаме да сме рационални, да отсяваме информацията, която получаваме и да помагаме на децата си да отсяват информацията, която получават. Просто имат нужда да имат водач в това. Като туристически гид за света“, подчертава Таня Димитрова.

Разминават ли се разбиранията, с които децата се срещат у дома с тези на официалната наука? Едно от децата например споделило, че настоящата пандемия е полезна на света, защото ще прочисти малко населението и ще намали ръста му. Таня Димитрова определя това като тъжен коментар.

„Понеже с тях си говорихме за експоненциалния растеж в броя на хората, които са на Земята, начина, по който ние използваме ресурсите на планетата и т.н. В неговият ум, това че в момента имаме пандемия, която убива някакъв брой хора, е правилният отговор на тази ситуация. Да, наистина, не е трудно такава идея да хване почва в ума на едно дете, ако я е чуло от някой възрастен. И моят отговор беше много ясен. Дадох му пример с пандемията с испански грип преди точно 100 години, която е убила 50 милиона - много повече, отколкото настоящата пандемия. В същото време изобщо не се е отразила на графиката за растежа на глобалното население. Това са научните факти. Такива пандемии нямат ефект върху растежа на населението, а е възможно да имат и обратния ефект. Добре известен факт в демографията: когато хората се притесняват дали децата им ще оцелеят докато станат възрастни, гледат да имат повече деца. Поне може да изложиш фактите.“

Сега е идеален момент да се използват научни аргументи, убедена е преподавателката, която признава, че в момента комбинира две професии.

„Едната е преподаването, но съм преподавател един ден в седмицата. През останалото време главната ми работа е, че съм издател и създател на научно списание за деца, в което адаптираме научни статии, публикувани в академични журнали от най-престижните университети в света. И ги адаптираме на „детски език“. С илюстрации, които също са подходящи за децата. Последните ни две статии са именно за настоящата пандемия. Едната разказва и обобщава процеса, по който едно от лекарствата е тествано. Това е добър повод за децата, пък и за възрастните да разберат как се тества едно лекарство, какво са клинични изпитвания.“

Учените например са много ясни в препоръката си за глобална карантина. Колкото повече хора могат да си останат вкъщи, толкова по-бавно се разпространява заболяването. Това е научен факт, отбелязва Таня Димитрова, която също работи от вкъщи.

„В момента преподавам от вкъщи. Както повечето учители по света. Децата имат интерес. Със сигурност се изморяват доста повече, отколкото обикновено. Не е лесно за тях да прекарват цял ден пред компютъра. И не е полезно, в интерес на истината. Надяваме се ситуацията е временна. Надяваме се, че ще се оправи във възможно най-кратък срок“, казва тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 минути. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37