Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 400 г кашкавал за дете в Русе, 300 в Пазарджик по схемите за плод и мляко

| обновено на 29.04.20 в 13:48
Снимка: архив

В Русенска област започна раздаването на продукти в училищата по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Това се прави по график, определен от директорите. 

Родителите на всяко дете от 1 до 4 клас ще получат пакет, в който ще има около 400 грама кашкавал и от един до три килограма краставици.

В Средно училище "Васил Левски", където учат повече от 1700 деца, е определен и часови график за отделните паралелки.

„840 деца са от първи до четвърти клас, плюс двете подготвителни групи. Имат си списъци и всеки родител, получавайки, се подписва. Затова сме викали и класните, тъй като те си познават родителите“, каза зам.-директорът Георги Иванов. Той допълни, че някои от семействата са се отказали доброволно от хранителните пакети в полза на социално слаби деца.

Напрежение в Пазарджик

Раздаването на продуктите създаде голямо напрежение в ПазарджикСлед като получиха едва по 300 грама кашкавал на дете, родителите обвиниха учителите във злоупотреби.

Според директорите на учебните заведения недоволството идва от неразбирането, че програмите за млечни продукти нямат нищо общо с училищните закуски, а грамажите на млечните продукти се определят от земеделското министерство.

От вчера  в социалните мрежи има голямо напрежение, след като родителите на малките ученици получиха по 300 грама кашкавал за цялото време на извънредното положение.

Директорът на началното училище "Отец Паисий" Динка Танчева обясни, че програмата "Училищен плод" и "Училищно мляко" е на Министерството на земеделието.

"Всяко дете преди тази извънредна ситуация получаваше по график количество. Кашкавалчето беше опаковано единично - 30 грама. Това няма нищо общо с училищната закуска. Представете си, ако училището е имало 5 доставки кашкавал по 30 грама за този период от март до април, колко ще трябва да получи едно дете. Създава се една психоза, за която ние не сме виновни. Ние не сме взели това решение".

Педагозите настояват Министерството на земеделието да обясни същността на програмата "Училищен плод и мляко", за да се спрат спекулациите по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СУ „Райчо Каролев“

В Габрово раздават хранителните пакети по двете училищни схеми

В Габрово започна раздаването на хранителните пакети, осигурени чрез двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко". За срока на извънредното положение предвидената помощ стига до децата от подготвителните групи на детските градини и учениците от 1..

публикувано на 29.04.20 в 09:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални мигранти. Сред намерените фалшиви документи има български лични карти. Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални лица. С тези документи трафикантите са..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят за преразглеждане на споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят за преразглеждане на споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес..

публикувано на 27.04.24 в 19:29