Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В ЕС работят по 29 проекта за ваксини и по 86 за лекарство срещу коронавируса

| обновено на 01.05.20 в 09:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европейския съюз са в ход 29 проекта за разработване на ваксина и 86 на лекарство срещу Covid-19. Това заяви в специално интервю за БНР заместник-директорът на Европейската агенция по лекарствата Ноел Уатион.

„В момента сме в контакт с ръководителите на 29 проекта за разработване на ваксина и с 86 на лекарство. Тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети“, каза той в интервю за програма „Хоризонт“.

„Това, което правим ние, е да предложим набор от мерки, които да подкрепят разработването на лекарство и ваксина. Те са бърз научен съвет, който предоставяме, преглед на всички данни и незабавно даване на обратна връзка. Създадохме и ускорена процедура за оценка, която позволява да се съкрати цялостно научния процес“, добави той в интервю за предаването „Преди всички“. 

Ноел Уатион - зам.-директор на Европейската агенция по лекарствата.

В тази криза има два основни въпроса - за лекарство и за ваксина. Нека първо да се фокусираме върху потенциалните терапии, които в момента са на етап клинично изпитание - колко са те и каква е ролята на Европейската агенция по лекарствата в този процес? 

В момента има множество проекти по цял свят, всички сме съсредоточени върху борбата срещу Covid-19, има глобално усилие. В Европейския съюз чрез създаването на работна група към Европейската агенция по лекарствата правим така, че отговорът на Covid-19 да е от най-висок приоритет не само за намиране на лекарство, но и за разработване на ваксини.

В момента сме в контакт с ръководителите на 29 проекта за разработване на ваксина и с 86 на лекарство и тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети. Това, което правим ние е да предложим набор от мерки, които да подкрепят разработването на лекарства и ваксина и те са бърз научен съвет, който предоставяме, преглед на всички данни и незабавно даване на обратна връзка, създадохме и ускорена процедура за оценка, която позволява да се съкрати цялостно научния процес.

Важно е да подчертаем, разбира се, че всички сме поставени под огромен натиск за намиране на лекарство и ваксина. Но е в интерес на обществото и двете да бъдат ефикасни и не само това, но и да са безопасни за употреба. В противен случай ще създадем нов проблем.

И големият въпрос, който хората биха задали, е кога ще имаме лекарство или ваксина, колко близо сме до този момент?

Това е много добър въпрос, но разбирате огромния натиск. И въпреки че сме в контакт с много ръководители на проекти, важно е да се подчертае, че към момента все още няма доказана ефективна терапия, нито одобрена ваксина. Събират се данни, преразглеждат се и трябва да имаме предвид, че са нужни още няколко месеца преди да кажем - ОК, и да пуснем лекарство на пазара, за което имаме достатъчно доказателства, че е едновременно ефикасно и безопасно.

Каквото и лекарство или ваксина да бъде открито, то трябва да бъде одобрено първо от Европейската агенция по лекарствата или това зависи от националните правителства?

Зависи от вида лекарство и вида ваксина. Имаме видове лекарства и ваксини, които трябва да преминат през така наречената централизирана процедура на ниво Европейска агенция по лекарствата и между другото разчитаме на експертизата на всички държави-членки в Европейския съюз, но има и някои съставки, които могат да бъдат одобрени от националните правителства.

Агенцията събира цялата експертиза в Евросъюза и преглежда всички данни и така е логично тези субстанции също да бъдат одобрени от нас.

Тази пандемия показа, че Европейският съюз е крайно зависим за лекарства от други държави. Европейската агенция по лекарствата вече предупреди за недостиг, а доклад на Европейския алианс за публично здравеопазване предупреди, че в някои държави това има опустошаващ ефект. Има ли в момента недостиг на лекарства?

Недостигът на лекарства не е нов проблем. В миналото също е имало недостиг, в някои държави - членки по-осезаем, отколкото в други. Ето защо още преди тази пандемия бяха създадени системи за уведомяване за недостиг на лекарства в страните - членки.

Разбира се, пандемията от Covid-19 влоши ситуацията, защото имаме мултиплициране на други проблеми - има затворени фабрики в Китай и в Индия, има логистични затруднения за доставки, има забрани за износ както извън Европейския съюз, така и вътре в него. Има редица държави - членки, които също наложиха забрана за износ. 

Така виждаме редица фактори и какво правим, за да решим тези въпроси? Към момента най-огромна нужда има за лекарства, които се използват в отделенията за интензивна грижа в болниците. За щастие фармацевтичната индустрия увеличи капацитета си и успяхме да предотвратим най-лошото в тази ситуация. В няколко членки вече е достигнат пика и има спад в кривата на инфекциите. Но трябва да сме много внимателни и да сме готови във всяка секунда за влошаване на ситуацията.

Има и засилено търсене и на други продукти, свързани с Covid-19. Да вземем за пример - парацетамола. Имаше недостиг на парацетамол в Европейския съюз, който се дължеше най-вече на забрана за износ, наложена от индийското правителство, тъй като там е основното производство. Европейската агенция по лекарствата събра информация от страните - членки какви количества парацетамол са нужни за следващите няколко седмици, тази информация беше предадена на Еврокомисията и тя се свърза с индийското правителство и реши проблема на политическо ниво. 

Разбира се, все още има проблеми, които трябва да се адресират. Създадохме системи, чрез които фармацевтичните компании ни докладват директно на нас в допълнение на докладите от националните правителства. Създадохме и изпълнителна група, която работи специално върху недостига на лекарства, свързани с Covid-19, въведохме и регулаторни облекчения за фармацевтичните компании по време на пандемията. Така че бяха предприети редица действия, за да намалим максимално възможността за възникване на недостиг на лекарства.

И кои са държавите, в които има недостиг на лекарства?

Тази информация е различна всяка седмица. Ситуацията днес може да е напълно различна следващата седмица, защото доброто снабдяване зависи и от компаниите на национално ниво - дали подсигуряват нужните доставки във всяка една болница.

Информацията, която сме получили от правителствата и от фармацевтичните компании показва, че със сигурност отделенията за интензивна грижа са подсигурени до края на май. След това трябва да видим как ще се развие пандемията и дали ще има втора или трета вълна по-късно през годината.

Европейската агенция по лекарствата изрази опасения за ефективността на антималарийните лекарства като хлорохин и хидроксихлорохин в борбата срещу Covid-19 - какви са опасенията ви? И има ли и други лекарства, за които трябва да внимаваме?

Това, което се знаеше вече за хлорохина и хидроксихлорохина е, че те имат странични ефекти, причиняват предимно сърдечно-съдови проблеми. Това е вече известно и искахме да подчертаем, че тези проблеми не са отстранени. В миналото сме наблюдавали страничните ефекти, особено в комбинация с антибиотика азитромицин. Осъвременихме тази информация и предупредихме обществото, че на първо място ефикасността на това лекарство при лечение на Covid-19 не е доказана, а към това се наслагва липсата на безопасност.

Казахте, че до месеци очаквате лекарство, а реално ли е да очакваме и ваксина до края на годината?

Това, което е много позитивно е, че много фармацевтични компании, академии в глобален мащаб са се фокусирали върху това. Това е безпрецедентно и нека не забравяме, че разработването на ваксина и одобрението ѝ за прилагане наистина изисква много по-дълъг период от време от този, за който говорим в момента. Вече се провеждат клинични изпитания в няколко държави - членки, които ще продължат и през следващите седмици.

И важното е, че при разработването на ваксини се използват различни методи, учените използват различни подходи, което означава, че не чакаме една единствена ваксина, а може да имаме няколко. И нека не забравяме, че в края на краищата всеки гражданин не само в една държава - членка, не само в Европейския съюз, но в цял свят трябва да има достъп до тази ваксина. Ето защо колкото повече компании и университети работят по тези проекти, толкова по-кратък ще е срокът, в който ваксина ще е достъпна. Ще имаме и повече ваксини, което означава, че можем и да увеличим производството, защото трябва да се ваксинират милиарди хора. 

Интервюто с Ноел Уатион можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатно тестване за Хепатит В и С в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София

Безплатно тестване за Хепатит В и С ще се извършва в централната лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. От днес до края на месеца, желаещите могат да се тестват между 08:00 и 14:00 часа, напълно безплатно и без предварително записване. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от..

публикувано на 02.08.21 в 07:55

Голяма част от София остава без топла вода

Заради цялостно спиране на ТЕЦ "София - Изток" от 0 часа в понеделник (2 август) до 24 часа на 11 август се спира топлата вода в следните столични квартали: „Яворов”,  „Подуене - Редута”, „Христо Смирненски”, „Гео Милев”,  „Изток”,  „Изгрев”, „Лозенец”,  „Дианабад”,  „Младост 1, 1А, 2, 3 и 4, „Мусагеница”, „Полигона”, „Студентски град”,..

обновено на 02.08.21 в 07:48
Лодка с мигранти в Средиземно море

Спасени над 700 мигранти край бреговете на Либия и Малта

Спасителни кораби са извадили над 700 души, които се опитали да прекосят Средиземно море с импровизирани плавателни съдове в събота и неделя, главно край бреговете на Либия и Малта. Само корабът Ocean Viking е извършил шест отделни операции в международни води от събота. При последната акция са били спасени 106 души край малтийското..

публикувано на 02.08.21 в 07:44
Протест в Берлин срещу мерките за ограничаване на Covid-19

Сблъсъци в Берлин между протестиращи срещу противоепидемичните мерки и полицията

Хиляди хора излязоха в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство мерки срещу разпространението на коронавируса. Те нарушиха забраната за събирания и това доведе до сблъсъци с полицията и задържането на около 600 демонстранти, предаде Асошиейтед прес. Местните власти бяха забранили няколко протеста през уикенда, но..

публикувано на 02.08.21 в 07:38

Затягат противоепидемичните мерки в различни части на света

Японското правителство разшири извънредната епидемична обстановка в Токио, като от днес тя влиза в сила и за районите около града, както и в Осака. Също от днес Виетнам въвежда нови по-строги правила срещу инфекцията в 19 провинции, където заболеваемостта е най-висока. Локдаунът в третия по големина град в Австралия, Бризбейн, ще бъде..

публикувано на 02.08.21 в 07:32
Антъни Фаучи

Д-р Фаучи: Не се очакват нови локдауни в САЩ заради Делта варианта на Covid-19

Не се очаква Съединените щати отново да прибягнат до затваряне на бизнеси и ограничаване на хора по домовете им, за да намалят разпространението на Covid-19, но ще има увеличаване на заразяванията заради варианта Делта. Това заяви в интервю за телевизия Ей Би Си доктор Антъни Фаучи, който е главен съветник по здравните въпроси на президента..

публикувано на 02.08.21 в 07:29

Ваксинираните в САЩ и повечето страни от ЕС без карантина при влизане в Англия

От днес напълно ваксинираните в САЩ и страните от ЕС, с изключение на Франция, ще могат да пътуват до Англия, Уелс и Шотландия, ако идват от страна от оранжевата зона, без да бъдат поставяни под 10-дневна карантина, съобщиха от британското правителство. Ваксинираните пътници все пак ще трябва да представят отрицателен антигенен или ПСР тест за..

публикувано на 02.08.21 в 07:17