Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лий Бекър: Брифингите на Тръмп нямат нищо общо с реалността

Доналд Тръмп в Овалния кабинет.
Снимка: БТА

Над 1 милион заразени и десетки хиляди смъртни случаи – САЩ са най-тежко засегната държава от пандемията от коронавирус. И въпреки поразяващата черна статистика редица щати продължават поетапно да облекчават мерките. Джорджия беше първият щат, който отвори икономиката си. Каква е реалността в САЩ - става ли ясна тя от брифингите на Доналд Тръмп, какви конфликти поражда пандемията - между отделните власти, между отделните общности. Тоня Димитрова разговаря с професор Лий Бекър - бивш директор на Центъра за масови комуникации към Университета Джорджия.

Тази седмица броят на починалите пациенти от Covid-19 в Джорджия надхвърли 1000 души, а вие следите ситуацията с разпространението на коронавируса в окръг Оконий, където живеете и информирате обществеността в блога, който пишете. Каква е ситуацията в щата в момента?

В окръга нямаме смъртни случаи, заразените са 58, имаме относителен късмет. Разбира се, трябва да се анализира на базата процент от населението. С данните обаче има проблем, който на мен ми прави най-силно впечатление.

Какъв е проблемът с данните?

Департаментът по здравеопазване на Джорджия наистина не беше подготвен за задачата, която има - да представя данните за заразените и починалите, и това се прави по много аматьорски начин. Вместо информацията да дава повече яснота, тя става все по-объркана и не получаваме достоверни данни, особено окръг по окръг.

Този проблем може много трудно да се обясни извън контекста на САЩ, но ще се опитам. Окръгът е подразделение на щатското правителство, но пощата исторически се доставя от Пощенската служба, която е федерална и сега е полуприватизирана. Пощенската служба не използва същите категории, които използва щатът - имаме адреси с пощенски кутии, които обаче не кореспондират с границите на окръга. След месец и половина все още не е ясно, как щатът категоризира данните окръг по окръг. Моето предположение е, че се категоризират по пощенски адрес. Аз например живея в окръг Оконий, но пощенският ми адрес е към окръг Атина, така че мисля, че изчисленията за броя на заразените и на смъртните случаи са много относителни.

Ще говорим за различията между действията на федерално и щатско ниво по-късно, но нека сега да се фокусираме върху ситуацията в Джорджия - щатът беше първият, който започна да отваря икономиката си миналата седмица. Една седмица след началото на облекчаване на мерките - какво бихте казали, правилно ли беше това решение?

Отварянето на икономиката е постепенно, но първо нека кажа, че щатът не закри много бизнеси, закъсняхме и със заповедта за стоене по домовете. Сега мерките се облекчават поетапно. В понеделник беше разрешено на ресторантите да отворят, а от четвъртък отпадна и заповедта за стоене по домовете. Още две седмици остават в сила ограниченията за хората от моята рискова група, които са уязвими заради възраст и здравословно състояние.

Ще отнеме известно време да установим какъв е ефектът от отслабване на мерките и ще зависим много от докладите на Департамента по здравеопазване. Бих казал, че всички трябва да сме предпазливи, защото начинът, по който представят данните не е много надежден.

Атина, Джорджия - 1 май. В щата се проведоха протести в подкрепа и против ограничителните мерки.              Снимка: БТА

Губернаторът на Джорджия реши да отвори икономиката, но пък кметът на Атланта приложи свой план и  забави облекчаването на ограниченията - има ли конфликт между големите градове, които са по-гъсто населени и хората са по-уязвими, и по-малките градчета, където хората живеят на големи разстояния?

Малко по-сложно е, отколкото го описахте. Губернаторът отслаби мерките и посочи, че нито един град не може да отмени неговите нареждания и по закон това е така. Градовете не могат да налагат по-строги мерки, от тези предложени от губернатора, и когато той намалява ограниченията и градовете трябва да го направят.

Но е сложно заради факта, че градовете са по-гъсто населени и там отслабването на мерките има по-засилен ефект. Сложно е и заради факта, че градовете и районите, които са най-тежко засегнати са тези, които имат и по-висок процент афроамериканско население. За съжаление данните ясно показват, че афроамериканците са по-уязвими. Така градските райони имат интерес да запазят ограниченията заради гъстата населеност, а също така и градовете имат повече афроамерикански жители и това играе роля в конфликта между градските и щатските власти.

Колко е политически този конфликт - губернаторът на Джорджия Брайън Кемп е републиканец, а кметът на Атланта Кейша Ланс Ботъмс е афроамериканка и от Демократическата партия?

Мисля, че политиката се намесва във всичко и това се дължи на подхода на федерално ниво, защото Тръмп превръща всичко в политика и следователно всеки реагира политически на пандемията. За съжаление това се случва и на щатско ниво. Ако го нямаше този пример на национално ниво, вероятно щеше да има по-слаба политическа реакция на случващото се.

В отделни части на САЩ има протести против ограничителните мерки, протести, които са подкрепяни от привържениците на Тръмп и републиканците - има ли нещо общо с това и решението на губернатора на Джорджия?

Отговорът е труден, защото има много компоненти. Има хора, които са консервативни, които повдигат въпроса за гражданските права и твърдят, че правителството няма право да налага каквито и да е ограничения на хората. Този десен политически сантимент съществува навсякъде по света и тук е много по-видим, особено сред движението „Чаено парти“. Доналд Тръмп успя да улови този сантимент и да го яхне с избора му за държавен глава.

Не мисля, че това важи за всеки, който е недоволен от ограниченията. Има хора, които наистина са загрижени заради очакваните икономическите и социални последствия, заради икономическия срив. Специално в тази държава ако не работиш, нямаш и достъп до здравеопазване, и в тази ситуация си обречен на страдания от икономическия срив. Трябва да има баланс между притесненията за здравето и притесненията за икономиката, защото двете са взаимосвързани.

От тази страна на океана добиваме представа за ситуацията в САЩ единствено от брифингите на президента Доналд Тръмп. Тази седмица той каза, че в страната се правят над два пъти повече тестове, отколкото във всяка друга държава по света. Това така ли е, това ли е реалността?

Не, трябва да игнорирате брифингите, те нямат никаква връзка с това, което се случва. Този президент няма никакво уважение към информацията, нито пък се опитва да помогне. Той просто играе представление, той е телевизионна звезда и това и продължава да прави. Бих казал - спрете да гледате брифинга, той е абсолютно безсмислен и няма нищо общо с това, което се случва в държавата.

И провеждат ли се наистина тестове?

Да, има тестове и те стават повече, но не са достатъчно. Със сигурност не стигат, за да се отвори икономиката и за да се проследяват заразите. Това е в основата на проблема в Съединените щати. В самото начало Центърът за превенция и контрол на болестите, който е базиран тук, в Джорджия, реши да разработи свои тестове и да не използва тези, които се използват в други държави. Исторически подобен подход е бил в полза на Съединените щати, но в тази ситуация ние пострадахме. Тестването беше много бавно в началото, президентът казваше, че всеки, който иска да се тества може да го направи - това беше абсолютна лъжа. Тестването не е достъпно и в момента, едва през последната седмица някой без симптоми може да се изследва, до преди това трябваше да имаш здравословни проблеми. Така, че тестването остава голям проблем в Съединените щати.

И въпрос, който няма как да пропусна. Доналд Тръмп изуми света с предложението си на болните пациенти да бъде инжектиран дезинфектант - какви бяха последствията от това изказване в Джорджия?

Нямам информация за това, тук хората си говорят, че има такива, които са опитали да установят дали могат да се излекуват с дезинфектант, но както казах, хората трябва да игнорират Тръмп. Той е напълно откъснат от реалността на медицинската ситуация. Интересува се само от себе си и се опитва да играе представление. Най-доброто, което американците могат да направят, е да го игнорират.

А бихте ли казали, че също толкова неуместни са и решенията на Тръмп да забрани имиграцията, да замрази финансирането на Световната здравна организация, да атакува Китай?

Неговите атаки срещу Световната здравна организация са несправедливи, те са обаче изключително важни и ще имат последствия. А нападките срещу Китай, както и с много други неща, се основават на някаква информация, но в същото време той хвалеше Китай, че помага - от една страна е критичен, от друга ги хвали - непоследователен е. Казах Ви, тези брифинги трябва да бъдат игнорирани, просто не помагат.

Знак с предупреждение за спазване на дистанция в Атланта, Джорджия.

Няколко пъти казвате да игнорираме брифингите на президента, но в тази ситуация хората на кого имат доверие - на федералното управление или на щатското?

Би трябвало да разчитаме на федералното правителство, но то се провали и не изпълнява лидерската си роля. В тази ситуация хората вярват много повече на губернаторите. Проучванията на общественото мнение показват, че хората са много по-доволни от информацията, която получават от губернаторите. Бих казал, че тук в Джорджия губернатор Кемп свърши много добра работа като прие сериозно заплахата, говореше ясно какво трябва да се направи, в началото той ръководеше добре щата. Но мисля, че прави грешка с облекчаването на ограниченията.

Казвате, че федералното правителство се провали - как това ще се отрази през ноември на президентския вот?

Много е трудно да се каже. Не знам какво ще се случи през ноември, не знам в какво състояние ще е икономиката тогава, какво ще се случи с пандемията. Има толкова много несигурност, че е трудно да се правят прогнози.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11