Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)обикновена история за обикновена катерица

Столичен ресторант затвори врати, но продължава да се грижи за най-редовния си и любим посетител

| обновено на 04.05.20 в 16:47
Катеричият живот по време на пандемия
Снимка: The Friendly Bear

Обикновената катерица (Sciurus vulgaris) е единственият вид от семейството, който се среща у нас. Щъка из гори и паркове. Необикновената катерица Катя обаче щъка и във вътрешния двор на софийски ресторант в сърцето на града, като така печели сърцата и на собствениците, и на клиентите.

Как Катя остана единственият редовен посетител на ресторанта и без да нарушава епидемиологичните мерки на Националния оперативен щаб продължава да си хапва необезпокоявана, та чак стана звезда в социалните мрежи? В предаването „Изотопия” разказа Жана Васева, собственичка на ресторанта.

Тя си спомня първата среща с Катя - през януари. Катя е Катя, защото майката на Жана я кръстила така. След това всички я наричали с това име. Макар че – следва важно уточнение – никак не е сигурно, че Катя е момиче. „Но ще е Катя, каквато и да е”, уточнява през смях Жана.

Катя има стриктен режим. „Идва винаги по обяд. Отваряме в 12 часа и тя винаги идваше между 11 и 12 ч. Така че почна да си става от януари месец първи клиент на нашето заведение за обяд.”

А сега вече и единственият, най-верен и най-редовен, който има достъп до затворения заради пандемията ресторант и продължава да си хапва.

Менюто на Катя

Освен стриктен тайминг, Катя има и специфично меню. Жана е проверила в интернет как точно да храни катерицата. „Видях, че обича орехи най-вече.” В началото ѝ давали от натрошените орехи в ресторанта, но после се погрижили Катя да получава цели орехи, които са удачен избор за острите ѝ зъби.

Иначе Катя си хапва и боровинки, а наскоро фирма производител ѝ изпратила цял кашон с парченца сушени ябълки. Именно те са ултимативният катеричи деликатес, обяснява Жана. Сега Катя е запасена с деликатеси поне за половин година напред.

А как Жана е убедена, че при нея идва точно Катя?

„Първо, тя идва по едно и също време. Второ, четох в интернет, че катериците никога не си разкриват на другите съратници къде си крият храната. Или оставят за заблуда на врага някъде едно-две орехчета, а всичко друго си пренасят в тяхното скривалище. И понеже тя идва точно по едно и също и също време и е много хубава, дребничка, много е сладка, та сме сигурни, че това е нашата Катя. Иначе два пъти се излъга и доведе друга катеричка, която беше малко по-едра от нея, но след това посещенията прекъснаха и си остана само тя”.

Съседи и редовни клиенти също са загрижени за Катя и ѝ оставят орехи. Така и при пандемия катерицата има достатъчно закрилници, които да се погрижат за нея в трудните времена.

Катерицата Катя

Но не се тревожете, че Катя ще преяжда, тя си има и спортен режим и няма опасност да натрупа наднормено тегло. Редовно катери високото 80-годишно дърво в двора на ресторанта, обикаля съседските къщи и не преяжда – по наблюдения на Жана, а просто складира за дните, когато – поне за катериците, могат да изникнат далеч по-сериозни проблеми от коронавируса.

Катя е повод и за вдъхновение. Жана и съпругът ѝ мислели да посветят салата с боровинки на любимата си катерица. Преди ресторантът да затвори врати на 13 март кроели план да сложат табелка на двора с нейното име, защото клиентите за обяд винаги поглеждали първо към дървото, където е купичката на Катя, за да я видят и чак после влизали да хапнат. Скоро Катя може да се сдобие и със собствена микромасичка с пейка.

Всичко това ще се случи, когато пандемията отмине. Тогава ресторантът ще отвори не само за Катя, но тя ще си остане любимият клиент.

Повече за бохемския живот à la Катя, както и каква изобщо е връзката ѝ с легендарни анимационни катеричоци като Чип и Дейл, Алвин и братята му и праисторическия Скрат – чуйте в звуковия файл.

Снимки в публикацията: Фейсбук профил на The Friendly Bear

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31