Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция чака туристи главно от балканските страни

Активният туристически сезон започва през юли, едва половината гърци планират почивка

В началото на активния сезон Гърция ще разчита предимно на туристи от балканските страни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките хотели вече се готвят за туристическия сезон, който обаче остава с много неизвестни. Някои собственици на хотели изобщо не планират отварянето им, заради неяснотата около туристическия поток и все още неоповестените антикризисни мерки на правителството за сектор туризъм.

Туризмът носи на гръцката икономика повече от 20% от БВП и осигурява половин милион работни места.

Туристическите обекти се подготвят по новите здравни стандарти. Стаите се дезинфекцират усилено, осигуряват се разстояния на плажа. Ресторантите и таверните на брега на морето също разреждат масите, а менюто се предвижда да бъде в платформа, която клиентът може да види на мобилния си телефон, за да няма контакт с меню в каталог. На гостите на хотелите ще бъде измервана температурата при всяко влизане.

На остров Миконос например поставят прозрачни ограничители между шезлонгите на плажа, но цената на съоръженията не е малка и могат да си я позволят само луксозните хотели.

Реално сезонът ще започне през юни с отваряне на хотелите с целогодишен достъп, но не се очаква наплив от туристи заради липса на европейска директива за чуждестранните туристи.

От юли отварят сезонните хотели, частни квартири и къмпинги. Има острови като Крит, Корфу и Санторини, където времето за плаж е благодатно и през октомври.

Тази година спазването на противоепидемичните мерки поставя и хотелиерите, и туристите в нови условия за работа и почивка. Постоянната грижа за общите помещения в къмпингите например може да се отрази върху цената на услугата.

Много от собствениците на туристически обекти все още не са решили дали да отворят. В Халкидики пък дори декларират готовност да отворят с месец по-рано заради вече заявен интерес от потенциални клиенти за юни от съседните балкански страни. Най-много запитвания има от българи, сърби и румънци. Засега обаче правителството предвижда къмпингите да заработят от 1 юли.  

Първоначално Гърция ще разчита на туристите от близките балкански страни, които не използват самолетни връзки.

Според проучване, само 50% от гърците планират почивка тази година

Още детайли за това с какви очаквания ще започне сезонът в Гърция - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хората първо ще гледат да осигурят бъдещето си, а след това лукса, казва управителят на туроператорска фирма Джамал Лютви.

Джамал Лютви: Почивките в Турция - септември и октомври

През тази година се очаква туроператорите да не се конкурират, а да се кооперират за превоза на туристите, за да снижат транспортните си разходи в кризата . Това казва Джамал Лютви - управител на туроператорска фирма, която организира пътувания за..

публикувано на 05.05.20 в 13:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова -..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се..

публикувано на 05.10.24 в 06:10