Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивни нагласи в Тракия икономическа зона

Снимка: Радио Пловдив

Как ще се възстановява икономиката ни след кризата - първите оптимистични сигнали идват от индустриалната столица на България - Тракия икономическа зона. Съобщения за очаквани нови инвестиции в зоната и договорени поръчки за компаниите, предимно от сектора на автомобилостроенето, дават повод за позитивните нагласи.

180 компании, 35 000 работници и служители, и повече от 2 млрд. евро привлечени инвестиции за 24 години - това е Тракия икономическа зона, преди кризата с Covid-19. Какво се промени за месец и половина извънредни мерки и дали от индустриалната столица на България ще започне и новото икономическо възстановяване?

Пред БНР ръководителят на икономическата зона инж. Пламен Панчев заяви:

"Голяма част от предприятията намалиха темповете си на работа и използват различни начини, за да се справят с това предизвикателство. Тези, които са в най-тежкия режим работят през седмица. Добрите новини са, че започва да се събужда автомобилният бизнес в Европа и една от компаниите, която вече от една година работи при нас, в момента работи дори в почивните дни, за да навакса поръчките от Германия".

Едва 5% от работещите в зоната са освободени след началото на кризата. За компаниите, особено от машиностроенето и автомобилният сектор е особено важно да успеят да запазят своите екипи от специалисти и квалифицирани работници и тук държавната подкрепа по схемата 60:40 е от значение за тези предприятия, но и с препоръка:

"Да отчита намаленото работно време на някои от компаниите. Може би има нужда от малко оптимизиране на тази мярка". 

Компаниите се отнасят с доверие на мерките, които предприе правителството, посочи инж. Панчев.

Ако икономическите мерки сработят и са от полза за бизнеса, това ще доведе и нови инвеститори. А инвеститорски интерес към страната ни и към момента не липсва. Затова от икономическата зона са оптимисти за излизането на страната ни от кризата, казва Пламен Панчев:

"Първите симптоми на раздвижване на индустрията ни дават това уверение".

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54