Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пукнатината в дигата вече е запушена

Пернишки квартал е евакуиран заради скъсана дига на шламохранилище

Кметът: Това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано

| обновено на 07.05.20 в 15:04
Стадионът в кв. "Калкас" е под вода.
Снимка: Областна администрация- Перник

Пернишки квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на шламохранилище с пепел от ТЕЦ "Република", но сравнително бързо пробивът бе отстранен. Дигата, която се скъса тази сутрин вече е укрепена и запушена. Спряно е изтичането на вода, в момента се работи по укрепването и заздравяването ѝ.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви по-рано, че няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Кметът на града съобщи, че пукнатината на съоръжението вече е запушена.

Полицейските и пожарни екипи ще останат на място до пълното отстраняване на аварията. 

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура - Перник започва разследване по случая. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - София.

Районът е отцепен още на кръстовището в кв. "Хумни дол" и полицията е блокирала достъпа до самото шламохранилище. По информация на кмета на пернишкия кв. „Калкас” Надка Павлова са евакуирани три къщи в ниската част на квартала. 

Под вода е стадионът в населеното място. Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Работата по укрепване на дигата продължава.

На мястото на инцидента бяха министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов, както и директорът на ГД „ПБЗН” Николай Николов. 

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Станислав Владимиров

В предаването "12+3" кметът на Перник заяви, че вече е запушена пукнатината в дигата.  

"Спряха теча на вода към града. Изтече огромно количество вода. Сега тя се събира в друго по-малко шламохранилище", уточни той.

По думите на Владимиров това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

"От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето".

По думите на Владимиров в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.
Според директора на дружеството Любомир Спасов, причина за днешния пробив най-вероятно е стара язва в дигата.

Цялото интервю на Снежана Иванова със Станислав Владимиров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10

Как да се грижим в жегите за цветята на балкона ни?

"Трябва да правим разлика между почвеното засушаване и атмосферната суша", подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" специалистът по озеленяване Антония Василева  от Ботаническата градина на БАН.  " Почвеното засушаване много лесно може да го предотвратим чрез поливане, а атмосферното засушаване -  най-лесно..

публикувано на 08.08.24 в 17:40

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33