Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Помирението създаде ЕС като успешен проект

Огнян Минчев - преподавател по политически науки в СУ „Свети Климент Охридски“
Снимка: БГНЕС

Помирението между европейските народи след втората световна война създаде ЕС като успешен проект, заяви политологът Огнян Минчев в интервю за БНР.

„Едно от основанията за успеха на европейската интеграция, на ЕС, е дълбокото съгласие между победители и победени в Западна Европа за същността на нацисткия режим и последствията от войната на територията на Европа и на поуките от нея. А именно – че Европа трябва да преодолее катастрофите на първата половина на XX век, като промени изцяло начина, по който гледа на себе си и на отношенията между основните страни, нации на континента“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според преподавателя по политически науки в СУ „Свети Климент Охридски“ спомените за Втората световна война „се превръщат в оръжие там, където последствията от войната не са обект на съгласие между бившите участници в нея“. 

Той посочи, че Източна Европа не получи свобода и не извоюва свободата си след края на нацисткия режим.

„Тя попадна под ботуша на алтернативен и в някои отношения по-страшен тоталитарен режим – този на съветския болшевизъм, на сталинизма. Това беляза и бележи развитието на Източна Европа и до ден днешен“.

Минчев смята, че истината за продължаващата доминация на тоталитаризма в Източна Европа след Втората световна война – до 1989 г. е факт, който в много голяма степен определя живота ни. Но днес – 30 години по-късно, е време да се фокусираме върху това какво направихме и постигнахме и какво не успяхме за този период, след като получихме възможност за свобода.

Русия още не е приключила сметките си с историята

Известно е, че първата жертва на всяка война е истината. За нея се скараха Русия и Полша, след като руският президент Владимир Путин омаловажи значението на пакта „Рибентроп-Молотов“ за избухването на войната. С упрек към Москва, че се опитва да изопачава историята и така да манипулира обществеността, се обединиха източноевропейски държави, включително и България.

По думите на Минчев днешна Русия не е в състояние да застане на историческа дистанция от самата своя история.

„Да разбере и приеме факта, че огромната саможертва на съветските народи във Втората световна война е саможертва, причинена както от нацистката инвазия от юни 1941 г., така и от опитите на сталинисткия режим първоначално да флиртува с нацизма, а в последствие – след като го побеждава с кръвта и усилията на съветските народи, да продължава практиките на несвобода, които продължиха до 1989 г. и от които днешното ръководство на Русия не се е отказало до степен, която да му позволи да приключи своите сметки с историята“.

Тревожното

За Огнян Минчев е тревожно, че поколенията след Втората световна война изглежда са забравили ужаса на войната.

„След 7 десетилетия и половина мир европейското самосъзнание приема мира за даденост, което само по себе си е опасно, тъй като развиват поведение и стереотипи, които не приемат войната и опасността като нещо реално… Днес сме заплашени от недооценка от тези поколения, живели в мир след 1945 г., на предизвикателствата пред европейската сигурност в един свят, в който съперничеството и конфликта много бързо се завръщат“, каза той.

Оптимистичното

Политологът обаче вижда оптимизъм в сегашната ситуация с коронавируса.

„Днес, когато преживяваме последствията от тази пандемия, която най-силно удари Европа през последните месеци, същите тези европейски граждани наблюдават всеки ден какво означава европейските граници да бъдат затворени, страните да бъдат изолирани помежду си – икономически и от гледна точка на възможни контакти между граждани. И всичко това трябва да послужи като един урок какво би се случило, ако си позволим с лека ръка да жертваме достиженията на европейската интеграция“, каза той.

Нови лидери заради коронакризата

В условията на пандемия цикълът от кризи, пред който Европа е изправена днес, ще доведе до издигане на нови лидери, прогнозира Огнян Минчев.

„Предстои да видим издигането на нови фигури, силни лидери, които ще трябва заедно да преодоляват кризите на Европа и да гарантират нейното оцеляване и просперитет".

Евросъюзът – като гаранция срещу авторитаризъм

„ЕС със своите политически критерии и взаимоотношенията между страните членки е една гаранция срещу установяването на авторитарни порядки", подчерна Минчев“, но продължи:

„Въпреки това демокрацията никога не е била фотьойл, в който можеш да седнеш. Тя е нещо, което трябва да се отстоява всеки ден, и то от обикновените граждани“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40