Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3-9 май 2020

Николай Петков на Еверест
Снимка: Кирил Досков

На 9 май се навършват 36 години, откакто българските алпинисти Николай Петков и Кирил Досков правят пълен траверс на Еверест в рамките на националната експедиция през 1984 г. Двамата се изкачват по Западния гребен и слизат по Югоизточния ръб. Ден по-рано на най-високия връх на планетата стъпват Методи Савов и Иван Вълчев, а на 20 април първият българин на Еверест е Христо Проданов. Траверсът, осъществен от Савов, Вълчев, Петков и Досков, става известен като Българския траверс, а изкачването на българите по Западния гребен няма повторение досега, въпреки опитите на някои от най-големите алпинисти през годините. Още за експедицията можете да чуете и прочетете тук.


Росен Аначков по El Choro

Снимка: Григор Вътев

След премахването на КПП-ата на градовете, стана възможно скалното катерене. След месеци наред тренировки вкъщи за повечето катерачи, бяха преминати дори някои от по-трудните маршрути по българските обекти. Така например, Росен Аначков откри сезона с линията ”El Choro” 8b на Карлуково. Това е седмият маршрут от тази категория на трудност за 28-годишния катерач. Росен Аначков е изкатерил и едно 8b+ - “Меча вода”, на Враца, през януари тази година.

“Ходихме и на Мърчаево (едно малко обектче на Витоша) да катерим няколко дни, което помогна да върна част от формата, така че не са само тренировките вкъщи, но липсата на (тренировки в) зала определено се усеща” - разказа Росен.

На скалите край Карлуково пък клуб “Монтис” вече проведе първи лагер - той беше за усъвършенстване на уменията на начинаещи катерачи. За “Хоризонт” Григор Вътев от клуба каза, че готвената от него и още няколко катерачи експедиция в Гренландия - “Гранитни бастиони”, все още има шанс да се състои през юли. Затова подготовката тече с пълна сила.


Тренировка на скали

Най-старото и най-известното състезание по спортно катерене - в Арко, Италия, “Rock Master” тази година няма да се състои. Това е първото отменяне на състезанието в неговата 35-годишна история и причината е пандемията от КОВИД-19.

===

Италианецът Алесандро Зени е осъществил премиерно изкачване на един от най-трудните маршрути в света - това се е случило през януари, но стана ясно тази седмица. Става дума за линията “Cryptography” 9b в Швейцария. 28-годишният италианец, всъщност, е свързал два маршрута, които са сред най-известните в света плочи - “Bain de Sang” 8с/9а и “Bimbaluna” 9а/+. Идеята да съедини най-трудните части от двете линии хрумва на Алесандро Зени през 2017-а.

Първата е накована през 1993 г. от Фред Никол (и става второто 9а в света), а втората - вдясно от нея, е добавена през 2004 г. от брата на Фред - Франсоа Никол.

Някои експерти посочват, че има само още една линия 9b, която би могла да се сравни с новата “Cryptography”, и това е “Diesbelief de Acephale” в Канада, премината през 2018 г. от чеха Адам Ондра.

Линк към филма за постижението на италианския катерач Алесандро Зени.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56