Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наум Кайчев:

Предизборната обстановка в Северна Македония катализира антибългарското говорене

Снимка: БГНЕС

Северна Македония е в предизборна обстановка и това катализира процесите за антибългарско говорене. Освен това влиза в относително решаващ период преговорната рамка за членство в Европейския съюз. На фона на този контекст можем да си обясним размяната на реплики през последните дни“. Това каза пред БНР доц. Наум Кайчев от историческия факултет на Софийския университет. 

По думите му въпросите са по-дълбоки и са свързани с историческото развитие на двете страни:

„Решаването на тези значими въпроси е трасирано международно правно в Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство“.

В предаването „12+3“ доц. Кайчев допълни:

Възможно е да има кръгове, които имат интерес от тази ситуация. Затова трябва да бъде внимателни в сближаването на двете страни, но това минава през изпълняване на договора“.  

Според него е възможно официалната политика на Русия да осъществява различни проблеми в тази част на Европа:

„Не трябва да забравяме, че едно от родните места на македонизма е Москва“.

Интервюто с доц. Наум Кайчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев, акад. Юлиан Ревалски и проф. Васил Николов.

Радев: Подкрепата за интеграцията на Северна Македония да не е за сметка на езика ни

Според президента Румен Радев подкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език. Позицията си държавният глава е изразил на среща с председателя на Българската академия на..

публикувано на 08.05.20 в 17:10

Войн Божинов: Българската дипломация показа характер пред Северна Македония

"Българската дипломация показа характер".  Това каза пред БНР историкът от БАН  Войн Божинов във връзка с изострянето на тона между България и Северна Македония в последните дни. Той припомни, че наскоро е станало известно за едно писмо, в което..

публикувано на 08.05.20 в 15:09

Заев очаква България да продължи да бъде искрен приятел на Северна Македония

Лидерът на партия СДСМ и бивш премиер на Северна Македония Зоран Заев очаква България да продължи да бъде искрен приятел на Северна Македония и вярва, че въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на "общата история", с която се гордеят и..

публикувано на 07.05.20 в 23:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар е избухнал край границата с РСМ

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Кметът на Струмяни Емил Илиев съобщи, че не терен има пожарникари и доброволци. Поискана е и помощ от въздуха "Фронтът,..

публикувано на 30.07.24 в 14:14

КНСБ: Близо милион души в България не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона..

публикувано на 30.07.24 в 14:06
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра..

публикувано на 30.07.24 в 13:54
Хора стоят пред снимките на 12 деца и тийнейджъри, убити при нападението в Маждал Шамс, 30 юли 2024 г. .

Друзки лидери отхвърлиха плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение в събота

Друзки лидери от Маждал Шамс на Голанските възвишения казаха, че отхвърлят плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение тази събота, при което в града бяха убити 12 деца и младежи, предаде Франс прес. По време на посещение на..

публикувано на 30.07.24 в 13:41
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Това, което се прави с третия мандат, няма да доведе до успех

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.  "Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура". Той анализира избора на..

публикувано на 30.07.24 в 13:09
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в..

публикувано на 30.07.24 в 12:53