Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бояна Петкова: Националната детска болница не бива да се помещава в руина

Удачно е прокуратурата да се самосезира след толкова шум по темата, казва педиатърът

Снимка: БГНЕС

Първоначално обявеният за неделя протест срещу дострояването на 40-годишен строеж за национална детска болница ще протече в друг формат. От 17 до 19 часа пред Министерския съвет ще бъдат събирани подписи на граждани, които са против проекта. Това съобщи пред "Хоризонт" д-р Бояна Петкова от  Инициативния комитет на онлайн кампанията „Болницата, която искаме“ и от Националната гражданска инициатива "За истинска Детска болница", която ще събира подписи до края на май

Столичната община е забранила протеста заради епидемичната обстановка, но е разрешено да се обособи физически място за събирането на подписи, поясни д-р Петкова. 

Един от протестите срещу построяването на Национална детска болница в сегашния й замисъл се проведе малко преди обявяването на извънредно положение. София, 4 март 2020 г. Снимка: БГНЕС

Според д-р Бояна Петкова бъдещата детска болница не бива да се помещава в руини. Тя даде пример с "други руини на същата възраст", които наскоро бяха разрушени и изтъкна, че "продължава да не става ясно защо точно болницата трябва да е в този скелет“.

Снимка: БГНЕС

Д-р Петкова смята, че обществеността, а и част от педиатрите биват подвеждани с мотива, че се нуждаем спешно и бързо от детска болница и използването на съществуващата структура би улеснило този процес.

„Защото педиатрите не са инженери, не са конструктори. На мен самата ми отне месеци, за да навляза в материята. За да бъде приведен този строеж в годност да бъде строен изобщо, това означава предварително едно укрепване. Това укрепване изисква едно почистване на тази бетонна основа, което според изчисленията ни ще продължи минимум година и всъщност няма да стане по-бързо. Според експертите, с които ние работим, изграждането на чисто нов обект в общи линии ще е горе-долу за същото време. Със сигурност няма да е значимо забавянето“, подчерта тя.

Взето е мнението на отделни педиатри, но не е направен предварителен анализ на нуждите, здравното министерство не разполага с цялостен анализ от какво се нуждае детското здравеопазване, твърди д-р Бояна Петкова.

Снимка: БГНЕС

„Би било удачно прокуратурата да се самосезира въз основа на толкова много шум по темата вече толкова дълго време. Мисля, че е изключително цинично министър Ананиев да казва в ефир, че подписите на 17 хиляди души – това са хиляди български граждани, всъщност нямат никакво значение, нямат никаква тежест“, коментира д-р Петкова.

Относно по-бързата процедура, по която изграждането предстои да се реализира заради това, че е обект от национално значение, Бояна Петкова заяви:

Човек като погледне този строеж и си даде сметка какво означава обект от национално значение, му се изправят косите. Тази поръчка, това, което се случва, може да бъде спряно във всеки един момент. Все още не е започната работа по него.“

Цялото интервю е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10