Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващите блогъри готови за път

Долмен „Плочата“ е най-голямото мегалитно съоръжение от типа в България.
Снимка: Пътеписаници

След края на извънредното положение дори и пътуващите блогъри са готови да възобновят разходките си. Малко по-плахо и със спазване на предпазните мерки. 

Боряна Кръстева е един от тях. Блогът ѝ „Пътеписаници“ има над 5000 харесвания в социалните мрежи:  

„Това беше време да си почина, да осмисля нещата и да си припомня стари пътешествия и да гледам към нови хоризонти“. 

Лиляна Узунова от „Пътуващият журнал на Лили“ също има планове, с които да зарадва онлайн аудиторията си. Припомня си последното посетено място преди извънредното положение: 

„Една екопътека край гара Бов с един невероятен водопад... Сега смятам да се върна и да видя мястото изцяло в зелено“. 

Първите места, които ще посети Боряна Кръстева, са свързани и с началните стъпки на нейната модерна блогърска професия:  

„Моят роден град Айтос, искам да видя най-близките си хора. Оттам започва и моят път на пътешественик... Много ми се иска да се върна в село Лисиците, много ми е на сърце, особено скалното светилище над селото. Бях планирала пътуване до село Смилян, надявам се и дотам да стигна. През лятото съм планирала обиколка от Северното до Южното Черноморие“. 

Пролетта е един страхотен сезон да ходим по планините и да се радваме на водопадите, които са и много пълноводни в момента, съветва Лиляна Узунова: 

„Започнах да разказвам повече за България. Голяма част от статиите бяха за Родопите, моето най-любимо място в България. Например за Каньона на водопадите, скалата Невястата... Разказах и за по-малко популярни места като село Арда, някои пещери в района“. 

А къде ще отиде Лиляна за предстоящия летен сезон? 

„Морето - Несебър, Иракли, нос Емине мечтая да видя. Лятото почти дойде и все повече ми се иска да съм близо до морето“. 

В „Пътеписаници“ на Боряна Кръстева също се подготвят интересни статии:   

„От долмен „Плочата“. Това е най-големият долмен в България. Намира се в Средна гора. До него има обособен маршрут, има доста катерене до него, но като се качиш, цялата долина на Тракийските царе се разкрива в краката ти“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Travel journal by Lilly

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300 000 гласа повече от опонента си настоящия държавен глава Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ е първа..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията там .  При подаване на заявлението избирателят се вписва и в двата списъка - за..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях..

публикувано на 09.05.24 в 13:26