Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баритонът Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“

Националната анкета се организира за 29-и път от предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР

| обновено на 20.05.20 в 12:02
Баритонът Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в анкетата на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.
Снимка: Ани Петрова

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели, бяха обявени в специално издание на предаването снощи, а екипът се надява, че през есента на 2020 г. ще се проведе и традиционната тържествена церемония с галаконцерт.

Кирил Манолов е един от блестящите български оперни изпълнители, които  триумфират на световните сцени през последните години. От 2015 г. прави записи със Симфоничния оркестър на БНР. Рикардо Мути го нарича „Най-добрият Фалстаф в света“, но репертоарът на Манолов излиза отвъд тази негова коронна роля: Амонасро в „Аида“, Граф ди Луна в „Трубадур“, Симон Боканегра и Набуко в едноименните опери, Милер в „Луиза Милер“, Фигаро в „Севилският бръснар“, Дон Карлос в „Силата на съдбата“, Ренато в „Бал с маски“, Дулкамара в „Любовен елексир“ и др. Той гастролира на най-престижните оперни и фестивални сцени в света и работи с най-добрите изпълнители и диригенти.

2019 година е наистина успешна за Кирил Манолов – той участва по покана на Рикардо Мути в концертните изпълнения на „Аида“ с Чикагския симфоничен оркестър и българската прима Красимира Стоянова.

Миналата година донесе незабравими срещи на българката публика с Кирил Манолов.

В навечерието ѝ той участва в мащабното изпълнение на „Немски реквием“ със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР, а през годината пя в постановката на „Набуко“ на Русенската опера, представена и в зала 1 на НДК, както и в блестящия ѝ концертния вариант на Софийската опера заедно с примата Мария Гулегина. Двамата си партнираха и в „Бал с маски“, отново на Софийската опера.

Пред пловдивската публика той излезе във „Фалстаф“, пред варненската – в „Симон Боканегра“, пред сливенската – в „Аида“, а пред старозагорската – в „Трубадур“. Участва и в постановката на „Трубадур“ на Софийската опера в „Опера на върховете“ на  Белоградчишките скали.

Пред слушателите на програма „Хоризонт“ Кирил Манолов каза:

„Не си спомням да е имало друга година, в която да съм пял толкова на българска сцена. Много се радвам и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!“

Победителите в други шест категории

В специалното издание на „Алегро виваче“ бяха обявени и фаворитите на публиката в  други шест категории.

Пианистът Емануил Иванов спечели наградата „Млад музикант на годината“, „Коледа“ от Димитър Ненов в Националното турне на Фондация „Йордан Камджалов“  беше отличена за „Музикален проект на годината“, а „Ансамбъл на годината“ стана дуото Зорница Иларионова и Мартина Табакова.

Младата цигуларка Зорница Иларионова спечели и приза в категория „Активна творческа дейност“ и така влезе в историята на класацията като първия музикант, получил две награди в една година.

Вотът на слушателите в категория „Класиката в други жанрове“ беше за певицата Весела Делчева.

С наградата „Изключителен принос към българската култура“ беше отличен диригентът, композитор и виден педагог проф. Пламен Джуров.

За четвърти път беше обявена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти, която се определя от екипа на „Алегро виваче“. Възможността да направи професионални студийни записи в БНР ще има 16-годишната цигуларката Лора Маркова, ученичка в НМУ „Любомир Пипков“ – София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52