Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до здравна услуга. От пациентските организации са категорични, че това е незаконно, а становището на МЗ няма силата на заповед.

Изникват повече въпроси, отколкото отговори по отношение както на заплащането на PCR тестовете за приема на пациенти в болница, така и заради неяснотата как ще се приложи решението Здравната каса да заплаща по 60 лева от стойността на PCR теста за здравноосигурени лица със симптоми с коронавирус.

Павлина Григорова е с множество заболявания и инвалид. За влизане в болница е заплатила PCR тест за 130 лева и бърз тест, за да й направят контролни изследвания в лаборатория. "Трябваше да вляза в хоспитализация за промяна на курса на лечението, заради свалянето на някои от лекарствата, които получавах до този момент по Здравна каса и се сблъсках с това, че аз нямам PCR, а идвам от дълбоката провинция. Като нямам PCR, трябва да се прибера, да събера пари, да си го платя, за да се върна обратно за хоспитализация", разказа жената пред "Хоризонт".

Тестовете за коронавирус като условие за болнично лечение са незаконни, категорична е Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб", където вече имат множество подобни сигнали.

"Не е морално да се искат пари за нещо, което не е законово регламентирано, т.е. тестовете са незаконни като условие за постъпване в болница. Не може да се искат такива тестове да се заплащат от пациентите", подчерта Георгиева. 

В Наредбата за достъп до медицинска дейност никъде не е упоменато, че тези тестове трябва да бъдат заплащани от пациентите, а болници поставят това изискване.

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев коментира, че лечебните заведения не трябва да изискват допълнително заплащане на тестовете за коронавирус. "Подайте ми сигнал, ще го разгледаме", увери той.

От Сдружението на общинските и на областните болници излязоха с обръщение държавата да поеме заплащането на PCR тестовете за всички пациенти.

Вторият проблем, който се очертава е, че Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на здравноосигурено лице, но след преглед при личен лекар, който дава направление за специалист инфекционист. С този документ се отива при дежурния лекар в Регионалната здравна инспекция и той има последната дума. Лекарите в здравните инспекции нямат договорни отношения със Здравната каса, изтъкна пред "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари

"Аз не мисля, че лекарите там са по-компетентни и по-добре познават пациентите, отколкото ние например или пък колегите инфекционисти и други, които ежедневно се занимават с пациенти. Това решение вероятно е взето, за да има пак някакъв контрол върху разходването на финансовите средства, но чисто професионално погледнато в него няма никаква логика", смята Любомир Киров. 

Така регламентирани, тестовете по НЗОК няма да решат проблема, казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Здравната каса е задължена да заплаща на здравноосигурените лица тези изследвания, но начинът, по който е направено, не работи", обобщава той.

Средства от Националната здравноосигурителна каса няма да се отпускат за изследване на пациенти, които се скринират преди някаква друга оперативна или терапевтична интервенция преди постъпване в болница, обясни д-р Веселина Колева, началник на клинична лаборатория в Болница "Токуда".
   

"И от епидемиологична гледна точка, и от медицинска гледна точка разкарването през различни институции на пациент, който е силно съмнителен за това инфекциозно заболяване, не е много разумно", заяви тя.

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Почина Христо Явашев - Кристо

На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо. Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във Фейсбук .  В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха..

публикувано на 31.05.20 в 23:06

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25