Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масовото измиране на риба във Варненското езеро се дължи на повишено съдържание на амониев азот

Снимка: Румен Сарандев

Пробите на водата във Варненското езеро показват повишено съдържание на амониев азот на 19 и 20 май.

В доклада на Басейновата дирекция "Черноморски район" пише, че високото съдържание на това вещество оказва токсично въздействие и в комбинация с кислородния дефицит се е стигнало до масовото измиране на рибите, като се уточнява, че превишението почти 1,5 пъти е главно в района на "Терем-КРЗ-Флотски арсенал".

Измирането на рибата не може да се обвърже пряко с повредения от август миналата година тръбопровод за отпадни води, тъй като резултатите за биологичната потребност от кислород на тези дати са били в нормите.

Това каза директорът на Басейновата дирекция "Черноморски район" Десислава Консулова. За показателите на водата в участъка, където се изливат отпадните води, Консулова посочи:

"Като хипотеза съществува замърсяването да е предизвикано от локален източник на замърсяване, но компетентни по точковите източници на замърсяване са РИОСВ. Те ще дадат най-пълна информация. Резултатите за биологичната потребност от кислород излязоха в нормите. Най-влошено състояние на водата е констатирано в района на измрялата риба по отношение на азот амониев.

До Варненско езеро - "Терем-КРЗ" и 500 метра източно от "Терем". Там е констатирано отклонение от нормите по Наредба №4.

А в участъка на аварийния изпускател, откъдето се изливат тези отпадни води, показателите на водата са само азот амониев.

Всичко друго е в рамките на нормите. Мониторингът е ежемесечен. Към настоящия момент няма отклонения от фоновите стойности. Абсолютно всички резултати, които се получават в Басейнова дирекция, са от акредитирана лаборатория, Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мъртвата риба край Варненското езеро

Инж. Димитър Куманов: Не работят пречиствателни станции, изградени с европари

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.     „ Наказателната..

публикувано на 25.05.20 в 11:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия..

публикувано на 19.07.24 в 19:35
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Новото начало е факт!

"Новото начало е факт! Всичко трябва да се случва съгласно устава и законите на Република България". Това прессъбщение дойде от името на председателя на ДПС Делян Пеевски, след като по-рано днес привърженици на Ахем Доган влязоха в в..

публикувано на 19.07.24 в 19:26

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес.  Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал..

публикувано на 19.07.24 в 18:14

Меморандум за разбирателство между Белград и ЕС за развитие на природните ресурси на Сърбия

Сърбия и Европейският съюз подписаха меморандум за разбирателство за развитие на природните ресурси на западната ни съседка и изграждане на снабдителна верига за електромобили, съобщава Франс прес. Документът бе подписан в Белград в присъствието..

публикувано на 19.07.24 в 17:54

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства , Министерството на финансите разработва методиката за това.  Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта..

публикувано на 19.07.24 в 17:22