Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Снимка: Радио България

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент, а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство
Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет по-малки административни единици. Как изглежда картината в българските райони в Украйна описаха в предаването „Хоризонт до обед“ двама от кметовете на села с българско население там.

Тази реформа приближава услугите до хората и няма никакво отношение към идентичността, заяви Николай Дмитриевич Богоев, кмет на село Огородное в южната част на Бесарабия, основано през 1813 година. Хората са съгласни с реформата и няма притеснителни моменти, свързани с българския език и българската култура, допълни той. „В нашето село никой не ни забранява да спазваме обичаи и традиции, да развиваме българската култура.“

„Когато през 2014 тази реформа започна, още през 2015-а ние казвахме, че тази реформа няма да е лоша за нашите села, но не се случваше, защото има много противници. Сега, като видяхме, че ще бъде доведена докрай, всички кметове се събрахме и приехме решение, че ще е по-правилно да направим пет грамади (общини – бел. ред.) Проведохме обществени изслушвания в селата, събрания“, разказа Николай Богоев.

В Болградския район влизат 18 кметства. 60% от населението е българско, има и население с  албански, молдовски и гагаузки корени. Реформата цели да даде повече правомощия на отделните центрове на общини, поясни Богоев. 

В Болградския регион се планират пет административни центъра. По закон разстоянието между центъра на района и крайно село не трябва да е повече от повече от 25 км, сега това разстояние в рамките на Болградския район е 60 километра, уточни той. Според Николай Богоев противопоставянето на реформата е свързано вероятно с интереси финансирането да се разпределя основно в Болград. „За да съхраним това, което имаме, трябва да получим максимални правомощия и финансиране от държавата, а тя това го дава“, категоричен е Богоев.

Административната реформа няма да повлияе върху културата на българите в Украйна, убеден е и Степан Великов, кмет на село Криничное. В неговото село живеят 4 хиляди души с българско самосъзнание. „Децата изучават български език, изучават българска история, занимават се с танци. Няма никакви проблеми“, твърди той.

Ние си съхраняваме своята култура. Живеем тук от 200 години. Конфигурацията многократно е била променяна, но ние не сме загубили културата си. Това административно деление няма да повлияе по никакъв начин“, подчерта Великов. В Криничное хората единодушно са решили, че селото трябва да бъде център на грамада, уточни кметът.

Дори да няма отделна административна единица в този район, това няма да наруши правата на българите там, смята Степан Великов.

Очевидно е, че има противници на това поделяне, въпросът е може ли българският парламент да реагира, без да провери нагласите на населението, посочи пред „Хоризонт“ Райна Манджукова, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина и дългогодишен сътрудник на агенцията, родом тя е от Бесарабия. Според нея с текста на парламентарната декларация се настройват българи едни срещу други и има отхвърляне на всички останали българи в Украйна, не само в Бесарабия.
„Моето село се намира само на 6 километра от друго българско село, обаче не сме в Болградския район. Значи за нашата цялост никой не се грижи. /…/ За Болградския район България се грижи, а за останалите изобщо не се споменава.“

Манджукова се противопостави на тезата, че реформата ще обезличи българщината и ще доведе до размиване на българското. Тя е категорична, че няма добро познаване на българската общност в Украйна и процесите там и „това не е нещо ново“.

Нашите парламентаристи бяха подведени от една от страните. Очевидно тази декларация, това оплакване е инициирано от една група“, коментира Райна Манджукова.

Прозират ли зад реакциите на българския парламент нечии интереси?   

„Личността е Антон Киссе, депутатът в украинската Върховна рада с български произход, който не за първи път обърква отношенията между Украйна и България. Негови писания, негови инсинуации, доколкото имаме данни, са подвели Валери Симеонов да внесе на юруш тази прибързана декларация, заобикаляйки две от комисиите“, изтъкна Васил Данов, капитан I ранг от резерва, член на Атлантическия съвет, познавач на процесите в съвременна Украйна и украински възпитаник.

По думите му декларацията на Народното събрание е гласувана „набързо, зле подготвена и с отрицателен ефект“.

„Българският парламент ненужно и бездарно се намесва във вътрешните работи на украинската държава. Нямаме данни, че са били нанесени някакви щети, било е притискано българското население, както същите хора през 2014-2015-а се оплакваха, че Украйна воюва с българска кръв срещу Русия или както малко по-късно, че Украйна ще заличи българския език. Това е серия инсинуации, която продължава и руши добрите отношения, приятелството между България и Украйна“, подчерта Данов.

Това е удобна топка за имперска Русия, за да покажат, че българското малцинство е притеснено, каза още Васил Данов.

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асена Стоименова

Аптечната карта ще коригира струпването на аптеки в градовете

Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове. Мнението е на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. „Най-важното до което трябва да доведе Националната аптечна карта е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази..

публикувано на 03.07.20 в 10:12
Храмът-музей

До 15 дни става ясно решението за статута на храма „Света София“ в Истанбул

Турският Държавен съвет – най-висшата административна инстанция в страната, приключи разглеждането на делото за статута на „Св. София“. Решението дали храмът-музей ще остане в сегашния си вид, или ще бъде превърнат в джамия, ще бъде оповестено в 15-дневен срок в писмен вид. Делото е по жалба от 2016 г. на сдружение, което иска отмяна на..

обновено на 02.07.20 в 17:03

Неравенствата при дигиталното образование са отвъд устройствата

Част от образованието може да тече в дигитална среда, но по-голямата част трябва да се случва лице в лице, особено ако искаме да има „меки умения“ (soft skills – бел. ред.), защото те няма как да се научат отвъд личното общуване. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Мила Минева, преподавател по социология в СУ „Св. Климент Охридски“...

публикувано на 02.07.20 в 14:35

Предметът "Религия" е предпочитан от учениците от първи до четвърти клас

От следващата 2020/2021 учебна година предметът "Религия" в училищата ще се изучава с  одобрени от Министерство на образованието учебници, а не само с учебни помагала.  85 на сто от учениците от първи до четвърти клас са изучавали досега като свободно избираем предмета "Религия" от всички проявили интерес към него, заяви  пред "Хоризонт"..

публикувано на 01.07.20 в 15:44
Ан Идалго спечели втори мандат като кмет на Париж

Ан Идалго печели втори кметски мандат в Париж

Социалистката Ан Идалго печели втори мандат на кметския пост в Париж, показват първи прогнозни резултати, цитирани от "Франс прес". Тя събира над 50 процента от гласовете и е с голяма преднина пред кандидатката на десницата Рашида Дати и тази на президентската партия Анес Бюзен. Безпрецедентни санитарни мерки и рекордно ниска..

обновено на 29.06.20 в 07:14
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Задържаните от ГДБОП са рекетирали престъпници поне от 3 години

Поне три години е  действала групата за подкупи в ГДБОП , обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  Според директора на Дирекция "Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков обаче сигнали, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от..

обновено на 28.06.20 в 14:51
Д-р Хасан Адемов

Хасан Адемов: Кодексът за социална подкрепа е възможност за повече ефективност и контрол

„ Въпросите, свързани с подкрепата на българските граждани от страна на държавата, са разпръснати в различни закони . Това създава усещането за фрагментираност и неефктивност на разходите... В шестмесечен срок Министерството на труда и социалната политика трябва да предложи концепция за изготвянето на кодекс за социална подкрепа, който да обедини..

публикувано на 28.06.20 в 12:21