Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Сиджимов: Трябва да намалим отпадъците за депониране и изгаряне

Снимка: БГНЕС

Във времето на изолация делът на пластмасовите отпадъци се е увеличил, те са били извозвани от компаниите за разделно събиране при по-интензивен график.

Заради хигиенни съображения и санитарни изисквания може да се наложи по-дълго да се използват пластмасови изделия за еднократна употреба, въпреки заложените европейски нормативи за прекратяване на използването им. Това прогнозира пред "Хоризонт" Николай Сиджимов, изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите в общините в България.

Предпазните маски и ръкавици сега попадат в контейнерите за битови отпадъци и според указанията следва да се третират като масовите, неразделно събрани отпадъци. От контейнерите за общия боклук те отиват към сепариращите инсталации.

Ръкавиците и маските са изработени от много разнообразни материали. Ако са смесени различни материали, това прави още по-трудно тяхното рециклиране, смята Сиджимов. Един от вариантите според него е "да измислим начин да правим такива, които могат да бъдат рециклирани, с което да се справи съществуващата рециклираща индустрия".

В момента може би най-добрият начин да се справим с отпадъци като маските и ръкавиците е изгарянето, проблемът обаче е дали инсталациите ни са достатъчно надеждни, за да могат да преработват такъв тип отпадъци, подчерта Николай Сиджимов в предаването "Хоризонт до обед". На първо място подобен тип отпадъци се горят в циментовите заводи, другото място са ТЕЦ-овете, уточни той. 

Пластмасовите отпадъци не са големи като обем, но попадайки в околната среда, когато не са изхвърлени където трябва, техният живот и период на разграждане е много дълъг, припомни той.

По ОП „Околна среда“ за периода 2007-2013 година са били изградени 11 сепариращи инсталации и 18 инсталации за компостиране на зелени отпадъци, посочи Сиджимов.

"По новата вече са подписани договори за 35 инсталации плюс три нови анаеробни инсталации, 19 инсталации за предварително третиране. Така целият брой инсталации в България става става 53. 45 регионални съоръжения за предварително третиране и 4 инсталации за анаеробно изграждане в България, което е един значителен капацитет. Чрез тях ние значително ще намалим отпадъците, които отиват за депониране или изгаряне.“

Николай Сиджимов смята, че количествата отпадъци, които се отделят, са все още недостатъчни. „Трябва да се научим да отделяме много по-прецизно това, което остава като отпадък. Ако отделяме добре, количеството, което ще отива за депониране и изгаряне, е наистина малко“, коментира той. 

„Това, което не отива за рециклиране, отива или за депониране, или за изгаряне. Тук борбата е между двете крила на професионалистите в тази сфера – едните, които са „за“ това голяма част от отпадъците да не се изгарят, и другата, която счита, че най-добрият начин да се справим с такъв тип отпадъци, е изгарянето“, допълни Сиджимов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов: ILLUSIO MAGNA е роман за чувството за вина

„ Проф. Любомир Калинов е страхотен разказвач, а над този проект е било предопределено да работим . Майка ни е лекар, завършила е и кинорежисура и през 90-те години пишат заедно с професора късометражен сценарий. Ние го намерихме и ни хареса. После се свързахме с професора и му поискахме романа“. Това разказа в предаването „Хоризонт..

публикувано на 20.10.20 в 15:27
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Руският икономически отпечатък в Кипър е съществен

Руският отпечатък върху икономическите реалности - поредната част от  „Кремълският наръчник в Европа" е факт . В проекта участват трима български изследователи. Един от тях е икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Тази част от мащабното изследване е посветена на Гърция и Кипър.  Въпреки че фокусът не е върху..

публикувано на 20.10.20 в 15:03

Д-р Минко Михов: Приходите в болницата в Габрово не идват от пациентите с коронавирус

„ В многопрофилната болница в Габрово, която разполага с 300 легла, основните приходи не идват от пациенти с коронавирус . Така че допълнителното финансиране за лечение на коронавируса, заложено в бюдже на Здравната каса догодина, за големи болници като нашата, няма да промени значително разпределението на приходите. Защото нашето..

публикувано на 20.10.20 в 11:17

Порносайтове и зловреден софтуер зад покани за приятелство във Фейсбук

Да се хванеш на въдицата на фалшив профил в социалната мрежа и да се озовеш в капана на потенциален зловреден софтуер . За това предупреждава Вени Марковски, един от основателите на „Интернет общество“.  Марковски започнал да получава „странни покани от хора със странни имена за Фейсбук приятелства. Заровил се да провери за какво става..

публикувано на 20.10.20 в 11:16

Георги Иванов: IT секторът ни се нуждае от още специалисти, за да е конкурентоспособен

Триминутно видео популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата.  Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона. „ Да покажем, че не сме държава, която отскоро развива IT хъба си, а има дългогодишни традиции “, поясни пред..

публикувано на 20.10.20 в 10:41

Банско посреща с тревога предстоящия зимен сезон

След като Благоевград беше поставен в червената, рискова зона за коронавируса, хотелиери и работещи в туристическия сектор в Банско са загрижени за посланията, които се отправят към туристите и за мерките, които институциите ще вземат за спасяване на зимния сезон. След слабия летен сезон с регистриран спад от над 65%, туристическият бранш в..

публикувано на 19.10.20 в 14:09
Иван Нейков

Иван Нейков: Пенсионната система не е система за благодарност от народа

„Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел  в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система.“ Този коментар направи пред БНР бившият социален министър  Иван..

публикувано на 19.10.20 в 09:46