Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво крие опаковката на аферата с боклука

Евдокия Манева и Атанас Чобанов пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Схемата с боклука е само опаковка на битка за частично преразпределение и в сферата на боклука, но става дума за други взаимоотношения". Това каза пред БНР Евдокия Манева - бивши министър на екологията в правителството на ОДС и зам.-министър на околната среда и водите в първото правителство на Бойко Борисов. Според нея, ако е ставало дума само за отпадъците, схемите щяха да бъдат изяснени още с първата вълна на разкрития, благодарение на сигнали тогава от италианската полиция, но това не се случи. По думите ѝ е жалко, че се компрометира едно такова важно министерство.

Евдокия Манева/Снимка: БНР

"Става дума за по-сериозни бизнеси, за битка между много богати хора, свързвам това явление с един намек на г-н Валери Симеонов, че е дошъл ред на един много голям бизнесмен, а знаете, че Красимир Живков е протеже на този голям бизнесмен. По нататък кой с кого е свързан и какво делят - не знам, но знам, че г-н Живков не беше случайно в Министерството на екологията и това може да се проследи в двата му мандата, стига някой да иска да го направи", обясни тезата си Манева и добави, че в първоначалния вид на кабинета на министъра на екологията Нено Димов (вече бивш, след като подаде оставка - бел.ред.) Красимир Живков не е бил включен, а се е появил там няколко седмици по-късно. "Мисля, че Нено Димов не си е избирал заместниците, те са му поднесени като хора, с които той трябва да работи", заяви още Манева.

Тя посочи, че много материали, свързани с нарушения в МОСВ, са внасяни в прокуратурата, попадали са и в разследващи журналисти, но нищо не е направено. 

Бившата екоминистърка заяви, че нито една нотификация не може да се подготви, без да се направи от експерт, без да се подпише от директора и тогава да отиде при зам.-министъра, ако той е оторизиран да подпише, или да се подпише от министъра:

"Възловата фигура е директорът на Дирекция "Отпадъци", но в момента за него изобщо не става дума, защото може би той е представител на друга групировка, която сега надделява. Това са мои предположения. Директорът е решавал всичко. Ако някой е оказвал натиск върху служител, който се е отказвал да подпише документ, това го прави директорът на РИОСВ или директорът на дирекция. Аз съм сигурна, че Живков не се е обаждал на някой специалист да каже да подготви нещо или да подпише. Става по съвсем друг начин". 

Журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов, главен редактор на сайта, заяви в предаването "Неделя 150", че Красимир Живков е техен "стар познайник" и още през 2018-а година, когато е бил засечен в тяхното разследване "GPгейт" - отнасящо се за списъци с комисионни, където той е присъствал като "зам. на МОСВ":

"Ние направихме хипотезата, че е той, тъй като направихме връзката с Валентин Златев и с проекти, които се движат от г-н Живков, и той излезе в отпуск по нареждане на премиера, заедно с още няколко души държавни чиновници, които бяха в списъците. След това разследването беше успешно смачкано и потулено и Красимир Живков се върна на работа. Явно е бил ключова фигура в МОСВ за разпределяне на финансови потоци".

Чобанов посочи, че сега е станало ясно, че Живков е свързан и с управлението на отпадъците.  

"Направи ни впечатление в нашата работа колко ревностно държавата пази списъка с фирмите, които внасят боклук. Оказа се, че има над 500 фирми, които внасят боклук от държави, които са извън ЕС, а смятайте колко внасят от държави в ЕС, където това не се води даже внос, а вътрешна доставка". 

По думите на журналиста този списък е на най-голямата тайна в държавата: "Явно там са навързани интереси, които могат да предизвикат трус в държавата, ако бъдат разкрити", предположи той.

Атанас Чобанов

"Основният проблем на боклука в България е, че той се изгаря в инсталации на един бизнесмен, който е само консултант на топлофикации, говорим за г-н Ковачки, и се изгаря при условия на горене, които не са оптимални, за да не се замърсява околната среда", обясни главният редактор на "Биволъ".

Според него разкритията за боклука в плевенско са отклоняване от основната тема, тъй като едно е някакво незаконно сметище в Червен бряг с 40-50 тона боклук, друго е когато говорим за 1,6 млн. тона боклук, за който има разрешение една от фирмите, свързани с Ковачки. Разбирате ли за какви мащаби говорим".  

Цялото интервю на Диана Янкулова с Евдокия Манева и Атанас Чобанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов бяха в Бургас, където направиха инспекция на строящата спортна зала „Арена Бургас”.

Сменят зам.-министъра на екологията Красимир Живков

Зам.- министър Красимир Живков ще бъде сменен в понеделник, заяви премиерът Борисов . Той обяви срокът в Поморие, след като извърши инспекция на строителството на обходния път на града По повод отстраняването от длъжност на Красимир Живков,..

публикувано на 31.05.20 в 11:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон и от 1 април започва поетапно спиране на подаването на енергия за отопление. От "Топлофикация - ВТ" напомнят, че само и единствено служителите на дружеството имат право..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

СГС пусна "Червения пират" на свобода

Мъжът, когото прокуратурата обвини, че е изпращал заплашителни имейли до магистрати, политици и други публични личности, излиза на свобода. Според Софийския градски съд, чието определение е окончателно, отправените заплахи от Илко Захариев,..

публикувано на 19.03.24 в 11:58

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени..

публикувано на 19.03.24 в 11:51
Отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван срещу решението на Светия Синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Свещеник обяви гладна стачка срещу решение на Светия синод Напрежението..

публикувано на 19.03.24 в 11:38

Франкофонията днес

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г. Французите имат много..

публикувано на 19.03.24 в 11:08

500 глобени за неправилно паркиране в Кюстендилско

Близо 500 водачи са санкционирани за неправилно спиране и паркиране в Кюстендилския регион от началото на годината, информират от Областната дирекция на полицията. Всяка седмица се провеждат специализирани акции за контрол в зоната на пешеходни..

публикувано на 19.03.24 в 11:07

Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов..

публикувано на 19.03.24 в 11:00