Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаващо заседание по делото за смъртта на 15 българи в Охридското езеро

Снимка: БГНЕС

Част от наследниците на загиналите 15 български граждани при потъването на 5 септември 2009 година в Охридското езеро на кораба "Илинден" се събраха в Върховния касационен съд. Последната съдебната инстанция трябва да се произнесе по исковете им, в размер за над 10 милиона лева, cpeщy гepмaнcĸaтa ĸoмпaния, cлeдилa зa изпpaвнocттa нa плaвaтeлнитe cъдoвe пo дoгoвop c мaĸeдoнcĸитe влacти.

B Maĸeдoния ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт за трагедията с кораба "Илинден" бяxa пpивлeчeни ĸaпитaнът нa ĸopaбa Coтиp Филeвcĸи и Бpaнĸo Бaич, пълнoмoщниĸ нa гepмaнcĸaтa ĸoмпaния „Лoйд“, гapaнтиpaл тexничecĸaтa изпpaвнocт нa пoтънaлия ĸopaб.  Двaмa бяха осъдени на пo eднa гoдинa зaтвop.

Очакванията на наследниците на 15-те загинали български граждани да получат истинско правосъдие обобщи адвоката им Владимир Владимиров:

"Убедени са в това нещо, още повече, че след събитието много от тях влязоха по болници с психически проблеми, с диабет и така нататък. Трима от тях починаха. Лошото е, че сме изправени пред един типичен случай на забавено според мен, правосъдие, а бавното правосъдие е почти равносилно на отказ от правосъдие. 11-та година тези хора се влачат по съдилищата".

Делото е свързано с отговорността на служителите на фирмата, сертифицирала плавателния съд. Корабът е построен през 1924 г. като военен катер и е използван като пътнически кораб.

Първите две инстанции – Окръжният съд в София и Апелативният съд в София, се произнесоха с решения в полза на пострадалите. 

Според адвокат Владимиров днешното дело и неговият предмет са от изключителен обществен интерес:  

„Това дело е с прецедентен характер, не само заради случилото се в Македония, а заради всички, загинали по пътищата в цяла Европа“. 

На 5 септември 2009 година се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 българи и потъна за минути на 200 метра от брега. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Божидар Джамбазов: Нямаме всички доказателства по делото "Илинден"

За мое голямо съжаление нямаме особено промяна в комуникацията с колегите в Македония и по-специално в изпълнението на молбите ни за правна помощ. Доста настоятелно искаме цялата информация, която се съдържа в делото, което е в Македония. Още повече, след..

публикувано на 06.04.12 в 06:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06