Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Топалов: Убийството на Джордж Флойд запали клечка в стая с газ

Любомир Топалов
Снимка: Радостина Билярска, БНР

Убийството на Джордж Флойд прилича на запалването на клечка в стая, пълна с газ. Има полицейска култура, която толерира тази грубост, с която се действа, това е сериозен проблем в държавата. Съществува и проблемът с коронавируса, който затвори хората и това доведе хората до крайности. Много хора си и изгубиха работата. Има я и реакцията срещу расовата дискриминация. Убийството в Минеаполис беше тази запалена клечка, която взриви всичко“. Това коментира пред БНР Любомир Топалов, гост професор в Бостън колидж.

Според него спонтанните организации никога не са напълно спонтанни, „въпросът е по какъв начин се започва лавината, която се срива надолу“:

„Грабежите са доста организирани... Близо до там, където живея, се намира най-големият мол в региона и онзи ден около 50 коли бяха дошли, имало е съобщение в социалните медии, че се организира грабеж на този мол, имаше много полицаи и успяха да предотвратят грабежа. Има и спонтанност, но са факт и добре организираните групи, които ескалират след вечерния час“.

В предаването „12+3“ проф. Топалов допълни:

Ако Тръмп изкара армията, поема риск и това ще бъде огромна грешка в първия му мандат. Но той е президент на риска, така че може и да го направи... Америка има национална гвардия, това са военизирани отряди, които са от резерва и се използват за потушаване на някои от размириците. Те са по-добро решение. Вкарването на армията ще предизвика напрежение в страната“.

Интервюто с проф. Любомир Топалов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христофор Караджов

Христофор Караджов: Различни проблеми създадоха „перфектната буря“ в САЩ

„ Нещата се насложиха . Имаше брутално видео с Джордж Флойд, коронавирусът, карантината, 40 млн. безработни, общото настроение на несигурност и обърканост – всичко това в един момент се събра в „перфектната буря“. Това коментира пред БНР Христофор..

публикувано на 03.06.20 в 09:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници в София решават съдбата на Четвърта градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред.  СОС обсъжда сливане..

публикувано на 26.07.24 в 08:48
Държавен фонд

Изтича срокът стопаните, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби да подадат заявления за помощ de minimis

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се..

публикувано на 26.07.24 в 08:36
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договор – БСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат..

публикувано на 26.07.24 в 08:29

Пирогов: Борим се за живота на 20-годишното момиче, което пострада при взривовете

"Единият пациент загина вчера късно вечерта въпреки положените от усилията колеги. Моите съболезнования към близките. Загина мъжът, който е 48-годишен.  В момента се борим за живота на 20-годишното момиче, което за съжаление е с доста обширни изгаряния..

публикувано на 26.07.24 в 08:27

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви - противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгаряния. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин..

публикувано на 26.07.24 в 07:54