Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Протестите срещу расизма все повече прерастват в социални

Няма правно основание да обявят "Антифа" за терористична организация, смята той

2
Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

"Протестите срещу дискриминацията и расизма все повече прерастват в социални. Пандемията удари много жестоко икономиката на САЩ и увеличи за няколко месеца 8 пъти безработицата. Всеки работоспособен американец в момента е без работа. Затова убийството на Джордж Флойд преля чашата". Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, по повод напрежението в САЩ, предизвикано от смъртта на афроамериканец при арест в Минеаполис

Той изказа несъгласие с тезата, че може да се стигне до гражданска война в САЩ:

"Този сценарий сме го виждали през годините, той в момента ескалира заради социалното напрежение", уточни той. Според него предстоят много сериозни действия от страна на президента Доналд Тръмп и Националната гвардия, сигурно и включване на армията, но това ще му доведе повече симпатизанти - "точно от тези, които очакват бърза справяне с вандализма".

В предаването "Нещо повече" Керемедчиев коментира, че 19% от населението на Минеаполис са чернокожи и посочи статистика, че по-голям брой от извършените убийства при акции на полицията са предимно на афроамериканци:

"Явно има расов проблем, който ескалира. Но има и радикализация на младите американци, независимо от тяхната раса". 

По думите на международния анализатор, движението "Антифа" (името произлиза от антифашизъм - бел.ред.) има крайни действия, но няма правно основание да бъде обявено за терористична организация, както се закани президентът Доналд Тръмп.

ЕПА/БГНЕС

Той посочи, че в Минеаполис винаги е печелила Демократическата партия и тези протести няма да помогнат, но няма и да навредят на Тръмп в президентските избори:

"Реалният опонент на Тръмп в момента не излиза кандидатът на Демократите за президент - Джо Байдън, а много повече се открояват левите движения, които се оглавяват от Александрия Окасио-Кортес. Тя е член на Конгреса на САЩ от Демократическата партия, била е барманка в едно кафене в Ню Йорк. И оттам тя повежда многа млади свои симпатизанти с леви разбирания и очаквания като безплатно образование и здравеопазване. Тя се очертава като основен опонент на Тръмп в президентската надпревара. Той разбира това и основните му "стрели" са насочени спрямо нея и други членове на конгреса, които са от етническите малцинства".   

Милен Керемедчиев обобщи, че основният проблем на САЩ е, че младите стават много леви в исканията си и се сблъскват с консервативното бяло население на едрия и среден бизнес, които избраха Тръмп преди 4 години и биха го избрали отново.

Цялото интервю на Людмила Железова с Милен Керемедчиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Любомир Топалов

Проф. Любомир Топалов: Убийството на Джордж Флойд запали клечка в стая с газ

„ Убийството на Джордж Флойд прилича на запалването на клечка в стая, пълна с газ . Има полицейска култура, която толерира тази грубост, с която се действа, това е сериозен проблем в държавата. Съществува и проблемът с коронавируса, който затвори..

публикувано на 03.06.20 в 14:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата..

публикувано на 16.04.24 в 13:26

МВР и Агенция "Митници" започнаха акция "контрабанда" по границите

МВР започна операция по границите на страната.  Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален..

публикувано на 16.04.24 в 13:20
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се..

публикувано на 16.04.24 в 13:18

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се..

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички..

публикувано на 16.04.24 в 12:58