Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Призрачният мегаполис вдъхнови саундтрак

Липсващите звуци на Ню Йорк

Звуков пъзел на ежедневието от вчера вдъхва надежда за утре

Пандемията от Covid-19 промени пейзажа на големите градове по света. Трафикът изчезна, градскияj транспорт опустя, барове затвориха врати. Промяната нарисува ново ежедневие, без познати елементи. 

Празните пространства обаче "отключиха" проект, който цели да запълни празнотата в мегаполиса. 

Въведените мерки за социална дистанция и указанията за стоене по домовете лишиха живеещите в Ню Йорк от бръмченето на мотори, подвикванията, клаксоните, и пробивните машини. Липсата на рутинната какафония донесе допълнително усещане за призначност

На помощ се притече една от най-старите институции в града. 

"Това се случи много бързо. Един ден си живеем нормално и на следващия всичко се преобърна с главата надолу и ние започнахме да се приспособяваме към нова норма", казва Анджела Монтефинис - старши ръководител на отдел "Комуникации" към Нюйоркската обществена библиотека. 

"Тъй като бяхме наясно, че на хората им липсваше това, с което бяха свикнали, се събрахме с агенцията Mother New York. С тях преди сме работили за проекта InstaNovels за представяне на книги по "Instagram Stories". Те са много креативни. Заедно ни  хрумна тази идея - да вземем тези звуци от ежедневието, които липсват на хората. В колекцията на библиотеката имаме хроники от изминалите 125 години. Това е просто един нов начин да правим това. С агенцията решихме да създадем този плейлист, който да е достъпен до всички", разказва Монтефинис пред БНР.

"Определено ми липсва шума от деца, които си играят навън. Аз имам две малки деца, така че като чух това, се развълнувах много. Разбира се, че ми липсва атмосферата нa библиотеката, защото това е работното ми място и за мен това е много утешаващо място. Но ако трябва да избера един звук това ще е този от ресторантите. Тази звукова картина ме пренесе обратно във времето и не само защото ми липсва храненето навън. Храненето навън и наслаждаването на питие навън са социални активности. Това, което много ми липсва, е просто да седнеш на маса с приятел, без да се налага да се притесняваш за маски или ръкавици", допълва Анджела.

"Аз съм нюйоркчанин откакто се помня. Общо взето съм не съм емоционална личност, но след като чух звуковата картина, се задавих от вълнение. Осъзнаваш какво ти липсва всеки ден. Мозъкът ти казва да вървиш напред и да насочиш вниманието си към ежедневните задачи. Но когато чуеш плейлиста, си припомняш, че само пред няколко седмици животът е бил такъв и сега е напълно различен. Това е много емоционално преживяване, но за мен то бе утешаващо, не тъжно. Да чуеш и да си кажеш "Ще бъдем отново в такава среда". Сега мога да слушам преди лягане, за да ми помогне да сънувам по-добри времена, до които в крайна сметка ще стигнем", оптимист е Анджела Монтефинис.

Целият албум е бил създаден от агенцията само за седмица. До момента е бил чут около 330 хиляди пъти и очакванията са повече хора да си пуснат саундтрака с характерни звуци от многомилионния град. Слушането отключва фантазията и определено действа утешаващо - може да се пренесете в метрото, да станете част от пъстро празненство и да проследите разходка по улиците на Ню Йорксъпътствана от улични музиканти, кучета, гълъби и подвикващи минувачи

Популярният проект е създаден малко преди библиотеката да отбележи своята 125 годишнина. Отбелязването става в труден за страната период, в който библиотеките ще играят ключова роля при възстановяването.

"Ние сме във всеки квартал. Предлагаме помощ с търсенето на работа и подобни услуги безплатно, така че виждаме ролята си като важна. Важно е да се припомня каква е мисията ни. Що се отнася занапред - планирахме няколко неща - голям фестивал, който трябваше да бъде отложен. Не сме сигурни дали ще успеем да проведем планираните събития, дали ще трябва да ги преместим за следващата година, но ще отпразнуваме по възможно най-добрия начин с оглед на обстоятелствата." 

Снимки: ЕПА/БГНЕСНовините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на Covid-19

Има ли надежда за пробив в лечението на Covid-19?   Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания.  Търговските права за продажбата на плитидепсин са на испанска компания. В страните от ЕС..

публикувано на 27.01.21 в 11:14

Център за детско развитие – „Малки чудеса“ събира мартенички за недоносените бебета

„Целият ентусиазъм дойде от това, че родителите на бебета с тегло под нормата имат нужда да бъдат зарадвани “. Това сподели в предаването „Преди всички“ Моника Златанова от Фондация „Нашите недоносени деца“ за идеята да се изработят мартенички за недоносените бебета в неонатологичните отделения.  Тази година кампанията се прави за втори път -..

публикувано на 27.01.21 в 11:10
Полина Карастоянова

Бордът по туризъм предлага тестване на границата с антигенни тестове

„Получаваме този удар и това решение на министъра на здравеопазването за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите от европейски страни у нас граждани е  абсолютно несъгласувано и неочаквано “. Това заяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, във връзка с това, че Националният борд по туризъм и Националната..

публикувано на 27.01.21 в 10:49

Жаклин Кунович: Заради затварянето регресът при децата е огромен

Към момента образователните школи, центрове и занимални  за деца до 4 клас работят при спазване на установените условия. Работи се в малки групи, децата са намалели, обясни пред БНР  Жаклин Кунович, която е управител на такъв център в София.  „Донякъде изкуствено поддържаме ниски бройки на групите, именно за да няма много деца на едно място,..

публикувано на 27.01.21 в 08:38

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38

Туроператори: Въздържайте се от резервации в чужбина

Под въпрос ли са почивките това лято в чужбина? Туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция. Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз . Препоръката..

публикувано на 26.01.21 в 11:11
Петър Ганев

Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

„ Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти . Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат.“ Този..

публикувано на 26.01.21 в 09:20