Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Сабоурин: Политическата коректност е отрова за модерната поезия

Фейсбук работи без всякакъв културен контекст, казва философът с блокиран профил

Проф. Владимир Сабоурин
Снимка: Уикипедия

ВМРО действа по аналогичен начин с Фейсбук – както за ВМРО, така и за Фейсбук не съществуват явления като пародия, сатира, ирония, непряка употреба на думи. Това каза пред БНР проф. Владимир Сабоурин, поет и философ, главен редактор на сборника „Нова социална поезия“. 

„Просто някакви голи думи, заради които можеш да преследваш или да съдиш някого. Това съвпадение между една крайнодясна партия в една малка маргинална страна и една огромна, глобална корпорация от типа на Фейсбук потвърждава едно мое, може би крайно мнение, че неолибералната диктатура на информационния капитализъм от една страна и крайнодесните диктатури с изявен националистически, расистки, хомофобски характер в даден момент започват да мислят и да говорят по един и същ начин. Имаме сериозна атака срещу свободата на словото както от страна на това, което наричам неолибералната диктатура, така и от партии и движения, които искат да наложат крайнодесни диктатури. Намирам това за изключително обезпокоително - този свещен алианс между неолибералния капитализъм и крайнодесните“, изтъкна в коментара си проф. Сабоурин.

Профилът на Сабоурин във Фейсбук е блокиран заради изрази в поетически текстове. Той първо е бил предупреден, после блокиран за 24 часа, след това блокиран за 3 дни, а сега по думите му „излежава присъда" за 7 дни, която вече изтича. 

Фейсбук блокира моя профил, защото в поетическо произведение съм използвал политически некоректен език. За съжаление Фейсбук не прави тази разлика и това го смятам за пълна катастрофа. Фейсбук работи без всякакъв културен контекст. Човешките същества, които контролират езика във Фейсбук - абсолютно им липсва този контекст, да не говорим за изкуствения интелект. Те боравят без контекст, просто изваждат една дума извън всякакъв контекст и те наказват за нея.“

Владимир Сабоурин определи езика на омразата като "една чудодейна формула, която направи възможен мирния преход в България" и посочи, че Фейсбук също "усилено я ползва". 

"Става дума, при всички текстове, които Фейсбук разглежда като език на омразата, за стихотворения, тоест за фикционални текстове", подчерта проф. Сабоурин. 

Той признава, че се причислява към крайнолевите, но има сериозен проблем с политическата коректност като поет. Литературата и модерната поезия е немислима без свободния език. Политическата коректност е отрова за модерната поезия.“

Политическата коректност не може да бъде закон в литературата, това е абсурдно, смята Сабоурин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зураб Церетели, за когото няма вчера, има само утре

От днес до 15 ноември столичната галерия „Графикарт“ ще покаже рисунки, графики и монотипии на Зураб Церетели . От възхита до възмущение - 86-годишният грузински скулптор и художник предизвиква полярни оценки от десетилетия. В София ще бъдат показани за първи път негови графични листи, монотипии и рисунки. Освен като творец, Зураб Церетели..

публикувано на 19.10.20 в 12:42
Убавка Тончев

Болка, страдание и много любов в творчеството на Убавка Тончев

Изложба на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика беше открита в Плевен. И въпреки че Костика вече не е между нас, неговите творби ни пренасят в света на твореца.   Живопис, рисунка и пластика са подредени в галерия АРТ – Център – Плевен.   Болката и страданието представят нова творческа страна на Убавка Тончев...

публикувано на 18.10.20 в 06:47
Иван Алексиев - Байо

Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и водещо

Родният край и природата са вдъхновението на 74-годишния Иван Алексиев от Враца. Моето ежедневие, казва той, не може без Българското национално радио. Роден е в отдавна обезлюдена високопланинска махала, на която от години посвещава почивните си дни. Там, горе, по склоновете на Стара планина е възстановил бащината си къща. Нарекъл я е "Сиромашка..

публикувано на 18.10.20 в 06:25

Камелия Кучер: Написах „Сън“, вдъхновена от Португалия

„ Мислех си, че с времето ще свикна с вълненията за нова книга, но – не . Чувствам се така, както се чувствах и първия път. То е като раждане на дете“. Това сподели пред БНР писателката Камелия Кучер, която наскоро издаде третата си книга. След „Дом“ и „Нощ“ – разказваща за мрачните моменти на Втората световна война, „Сън“ разказва една..

публикувано на 16.10.20 в 13:29
Джон Ланган

Джон Ланган пред БНР: Добрата история на ужаса се докосва до човешките емоции

„За една ефектна история на ужасите, не просто мимолетна уплаха, е нужно да се докосне до по-дълбоки човешки емоции . Тъгата е много дълбока човешка емоция. Предполагам, че виждам хоръра и готиката като жанрове, които се занимават с човешките загуби . С онези моменти в нашия живот, в които светът няма смисъл за нас“. Това сподели пред БНР..

публикувано на 16.10.20 в 12:55

Румънската сензация Roxen: Трябва да танцувам дори когато съм най-тъжна

„ Имам възможността да правя каквото обичам и то на много големи сцени . Реакциите на хората са невероятни, аз съм толкова благодарна. Благодаря на Бога всеки ден за живота си“. Това сподели пред БНР една от големите звезди на Румъния Роксен (Roxen). Почти всеки неин клип в сайтовете за видеосподеляне има милиони гледания. Догодина ще я..

публикувано на 15.10.20 в 14:37
Дудъл на Гугъл, посветен на годишнина от рождението на Фритьоф Нансен.

Какво (не) знаем за Фритьоф Нансен

На 10 октомври се навършиха 159 години от рождението на Фритьоф Нансен. Определян като основоположник на съвременните полярни изследвания, той е ренесансова личност - пътешественик, океанограф, писател, търсен лектор, филантроп, дипломат, идеалист.   Миналата седмица представихме книгата на испанския учен и полярник Хавиер Качо , посветена на..

публикувано на 13.10.20 в 11:57