Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владимир Сабоурин: Политическата коректност е отрова за модерната поезия

Фейсбук работи без всякакъв културен контекст, казва философът с блокиран профил

Проф. Владимир Сабоурин
Снимка: Уикипедия

ВМРО действа по аналогичен начин с Фейсбук – както за ВМРО, така и за Фейсбук не съществуват явления като пародия, сатира, ирония, непряка употреба на думи. Това каза пред БНР проф. Владимир Сабоурин, поет и философ, главен редактор на сборника „Нова социална поезия“. 

„Просто някакви голи думи, заради които можеш да преследваш или да съдиш някого. Това съвпадение между една крайнодясна партия в една малка маргинална страна и една огромна, глобална корпорация от типа на Фейсбук потвърждава едно мое, може би крайно мнение, че неолибералната диктатура на информационния капитализъм от една страна и крайнодесните диктатури с изявен националистически, расистки, хомофобски характер в даден момент започват да мислят и да говорят по един и същ начин. Имаме сериозна атака срещу свободата на словото както от страна на това, което наричам неолибералната диктатура, така и от партии и движения, които искат да наложат крайнодесни диктатури. Намирам това за изключително обезпокоително - този свещен алианс между неолибералния капитализъм и крайнодесните“, изтъкна в коментара си проф. Сабоурин.

Профилът на Сабоурин във Фейсбук е блокиран заради изрази в поетически текстове. Той първо е бил предупреден, после блокиран за 24 часа, след това блокиран за 3 дни, а сега по думите му „излежава присъда" за 7 дни, която вече изтича. 

Фейсбук блокира моя профил, защото в поетическо произведение съм използвал политически некоректен език. За съжаление Фейсбук не прави тази разлика и това го смятам за пълна катастрофа. Фейсбук работи без всякакъв културен контекст. Човешките същества, които контролират езика във Фейсбук - абсолютно им липсва този контекст, да не говорим за изкуствения интелект. Те боравят без контекст, просто изваждат една дума извън всякакъв контекст и те наказват за нея.“

Владимир Сабоурин определи езика на омразата като "една чудодейна формула, която направи възможен мирния преход в България" и посочи, че Фейсбук също "усилено я ползва". 

"Става дума, при всички текстове, които Фейсбук разглежда като език на омразата, за стихотворения, тоест за фикционални текстове", подчерта проф. Сабоурин. 

Той признава, че се причислява към крайнолевите, но има сериозен проблем с политическата коректност като поет. Литературата и модерната поезия е немислима без свободния език. Политическата коректност е отрова за модерната поезия.“

Политическата коректност не може да бъде закон в литературата, това е абсурдно, смята Сабоурин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Археологът Александър Минчев

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостeн научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство. "Ние на практика се докосваме и изследваме животът на хората преди стотици и хиляди години, а това е..

публикувано на 22.05.22 в 17:28
Проф. Кирил Топалов

Проф. Кирил Топалов пише нова книга

"Не вреди на никого. Гледай да помагаш, да съчувстваш, да разбираш и тогава ще имаш някакво равновесие, мир със себе си и с околните",  каза за БНР проф. Кирил Топалов. В момента той пише мемоари : "Той е вид роман, защото е доста документален мемоар, истински мемоари за случки от моя живот ", допълни в предаването "Нощен Хоризонт" проф. Кирил..

публикувано на 21.05.22 в 20:14
Фьодор Шандир

Фьодор Шандир - единственият професор на фронта в Украйна

Една снимка, която показва и казва много. Доста повече и доста по-различно като усещане в сравнение с това, което сме свикнали да виждаме през последните месеци. Кадър от войната в Украйна, но не показващ насилие и противопоставяне, а наука, заради която оръдията замлъкват... поне за 90 минути, колкото продължава една лекция и поне на едно..

публикувано на 20.05.22 в 11:09
отец Лъчезар Попов

Отец Лъчезар Попов изпълнява с отговорност дълга си да служи на Бог и хората

" Свещеникът няма работно място и работно време .  Той е винаги на работа, на работното си място - там, където служи, а той служи на хората и на Бог, навсякъде". Това каза пред БНР  отец Лъчезар Попов, който служи в столичния храм "Покров Богородичен".   "Като дете учих в моя роден град - Сандански и с един мой приятел решихме да отидем в Софийската..

публикувано на 16.05.22 в 15:41
Николай Атанасов

Николай Атанасов: Астор беше човек с огромна енергия, който зареждаше другите със своето магично изкуство

"Повече от четвърт век бяхме неразделни с него, светла му памет", каза за БНР Ники Атанасов за смъртта на Антраник Арабаджиян - Астор. В памет на Астор, който вярваше, че всеки трябва да има мечта   Атанасов заяви, че през последните две години Астор не е бил добре. " Отслабна драстично, стана различен човек , той беше с чувство за хумор, беше..

публикувано на 16.05.22 в 14:31
Астор

В памет на Астор, който вярваше, че всеки трябва да има мечта

Вчера следобед научихме за кончината на големия маг Астор. Илюзионистът, чието истинско име е Антраник Арабаджиян, си отиде на 78.  Почина известният илюзионист Астор Родом от Шумен, той пази свидни спомени от детството с майка си, баща си, чичо си и баба си. Астор признава, че когато бил малък, пък и като голям, не можел да научи..

публикувано на 16.05.22 в 10:08
Д-р Габор Мате, канадски лекар и автор

Д-р Габор Мате представи нагледно метода ”Compassionate Inquiry“ пред 700 души

Филмът „The Wisdom of Trauma“ – „Мъдростта на Травмата“ отново бе показан на българската публика. България е мястото, където този филм има най-много излъчвания и вероятно това не е случайно, споделят създателите на филма Ралица и Маурицио Бенацо, които организираха идването на канадският лекар Габор Мате, както срещите, семинара за български..

публикувано на 15.05.22 в 22:37