Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Андрей Чорбанов: Бих призовал хората към повече нормалност

Доц. Андрей Чорбанов
Снимка: Ани Петрова

Държавите трябваше да насочат ресурсите си към рисковите групи и тяхната превенция и да се даде възможност на населението по-бързо да обмени този вирус, за да няма повече вирусоносители. Трябваше в рамките на две-три седмици брутално изолиране на рисковите групи... Бих призовал хората към повече нормалност“. Това коментира пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

Той цитира анализ на учените, според който начинът на живот – навици, храна, е основният критерий, по който можем да разделим боледуващите от коронавируса.

В предаването „Нещо повече“ доц. Чорбанов допълни:

Вниманието трябва да бъде насочено към невъзможност за пренасяне сред рисковите групи и тези в пряк контакт с болните. Това ще бъде ползата от вълната, която отшумява в повечето държави. Държавите ще се подготвят по-добре… Вирусът не стои на пейката, по цветята, по дърветата, той живее дълбоко в нас и се принася при изключително близък контакт между хората“.

Интервюто с доц. Андрей Чорбанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Андрей Чорбанов

Доц. Андрей Чорбанов: Коронавирусите не мутират бързо и са лесна мишена за бъдеща терапия

Коронавирусите не мутират бързо, което ги прави лесна мишена за бъдеща терапия. При грипните вируси нивото на мутация е много по-високо. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по..

публикувано на 02.04.20 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 16:50
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. с за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като за..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и..

публикувано на 25.07.24 в 16:23

Стартира изграждането на нов индустриален парк в Русе

Изграждането на нов индустриален парк по Плана за възстановяване и устойчивост започна в Русе, а служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов се срещна с представители на местната власт и бизнеса. 26 милиона лева европейски..

публикувано на 25.07.24 в 16:22

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души са задържани при 14 обиска, извършени в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж. Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в кралството,..

публикувано на 25.07.24 в 15:59