Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато държава влиза в една частна банка

Коментари на Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов пред БНР

3
Снимка: Явор Римски

"Когато държава влиза в една частна банка, това не е добре", категорично заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов, преподавател в УНСС, но добави, че в случая оценката е по-мека, защото това е с определена цел - да не се попречи на България за влизането ѝ във валутния механизъм. Според него има толкова много неясноти, че трудно може да се каже нещо конкретно за сделката, при която държавата изкупи дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II. Според него от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия са ни казали, че сме готови за влизане, но не съвсем.

Според Христо Михайловски - изпълнителен директор на „БАКР – агенция за кредитен рейтинг“ АД, стойността на акциите може да бъде повишена при намесата на държавата:

"Имаме исторически опит, че когато държавата влезе в една банка, спокойно активите ѝ могат да бъдат увеличени, а оттам и нейната стойност. ПИБ има около 10 млрд. лв. активи, които могат да увеличени с помощта на държавата на 12-13 милиарда. Другото е, че държавата е убедена, че трябва да влезем в ERM II, а това е от едно много голямо позитивно стратегическо значение за целия банков сектор, което също ще увеличи акциите на банката. ЕЦБ ще извършва надзор над най-големите банки в България, включително и над ПИБ, а оттам недоверието на инвеститорите в тази банка би трябвало да намалее". 

В предаването "Нещо повече" Михайловски коментира, че условието за капитализиране на ПИБ е трябвало да бъде изпълнено:

"Нейните акции бяха обявени на борсата, но не се появи частен инвеститор. Цената беше около 2,5 лева на акция, а емисионната стойност - 5 лева. Тя е два пъти по-висока, т.е. има причини, поради които частен инвеститор да не се появи", обясни той и уточни, че търсените средства са 196 млн. лева, което дава права около 26%, което е миноритарно участие и влиянието върху управлението на банката ще бъде нищожно:

"При това положение всеки един частен инвеститор би погледнал и за ликвидността на своите акции, въпреки че това би трябвало да бъде една дългосрочна инвестиция, но той ще загуби, ако се появи на борсата".

По думите му необслужваните кредити на банката за 2019-а година са малко над 23%, докато в банковата система те са 9%. Има възможност да има в частните инвеститори едно недоверие към тази банка".

Михайловски коментира твърдението на депутата от БСП Румен Гечев, че Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, като уточни, че в предмета на дейността на ББР няма такава дейност като закупуване на акции или участие в собствеността на друга финансова институция. "Не съм сигурен дали ББР може да участва", заяви той.

Доц. Виктор Йоцов коментира, че на този етап не се знае под каква форма ще участва държавата в ПИБ:

"Ако минава през бюджета, би трябвало да е санкционирано и от Народното събрание, тъй като това е разход, който никъде не фигурира. Ако бъде през ББР, в техния мандат няма такива права".

Според него много важен е въпросът как държавното участие да не се смята за държавна помощ.

Интервюто на Людмила Железова и Марта Младенова с Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Държавата купува дял от ПИБ заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната..

обновено на 10.06.20 в 19:56
Румен Гечев

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма..

публикувано на 11.06.20 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22