Когато държава влиза в една частна банка

Коментари на Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов пред БНР

3
Снимка: Явор Римски

"Когато държава влиза в една частна банка, това не е добре", категорично заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов, преподавател в УНСС, но добави, че в случая оценката е по-мека, защото това е с определена цел - да не се попречи на България за влизането ѝ във валутния механизъм. Според него има толкова много неясноти, че трудно може да се каже нещо конкретно за сделката, при която държавата изкупи дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II. Според него от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия са ни казали, че сме готови за влизане, но не съвсем.

Според Христо Михайловски - изпълнителен директор на „БАКР – агенция за кредитен рейтинг“ АД, стойността на акциите може да бъде повишена при намесата на държавата:

"Имаме исторически опит, че когато държавата влезе в една банка, спокойно активите ѝ могат да бъдат увеличени, а оттам и нейната стойност. ПИБ има около 10 млрд. лв. активи, които могат да увеличени с помощта на държавата на 12-13 милиарда. Другото е, че държавата е убедена, че трябва да влезем в ERM II, а това е от едно много голямо позитивно стратегическо значение за целия банков сектор, което също ще увеличи акциите на банката. ЕЦБ ще извършва надзор над най-големите банки в България, включително и над ПИБ, а оттам недоверието на инвеститорите в тази банка би трябвало да намалее". 

В предаването "Нещо повече" Михайловски коментира, че условието за капитализиране на ПИБ е трябвало да бъде изпълнено:

"Нейните акции бяха обявени на борсата, но не се появи частен инвеститор. Цената беше около 2,5 лева на акция, а емисионната стойност - 5 лева. Тя е два пъти по-висока, т.е. има причини, поради които частен инвеститор да не се появи", обясни той и уточни, че търсените средства са 196 млн. лева, което дава права около 26%, което е миноритарно участие и влиянието върху управлението на банката ще бъде нищожно:

"При това положение всеки един частен инвеститор би погледнал и за ликвидността на своите акции, въпреки че това би трябвало да бъде една дългосрочна инвестиция, но той ще загуби, ако се появи на борсата".

По думите му необслужваните кредити на банката за 2019-а година са малко над 23%, докато в банковата система те са 9%. Има възможност да има в частните инвеститори едно недоверие към тази банка".

Михайловски коментира твърдението на депутата от БСП Румен Гечев, че Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, като уточни, че в предмета на дейността на ББР няма такава дейност като закупуване на акции или участие в собствеността на друга финансова институция. "Не съм сигурен дали ББР може да участва", заяви той.

Доц. Виктор Йоцов коментира, че на този етап не се знае под каква форма ще участва държавата в ПИБ:

"Ако минава през бюджета, би трябвало да е санкционирано и от Народното събрание, тъй като това е разход, който никъде не фигурира. Ако бъде през ББР, в техния мандат няма такива права".

Според него много важен е въпросът как държавното участие да не се смята за държавна помощ.

Интервюто на Людмила Железова и Марта Младенова с Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Държавата купува дял от ПИБ заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната..

обновено на 10.06.20 в 19:56
Румен Гечев

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма..

публикувано на 11.06.20 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Повод за проверката е инцидент  с нахапано в училищен двор дете.

Прокуратурата нареди проверка на бездомните кучета в София

Софийската районна прокуратура възложи на Столичната община незабавна проверка на бездомните кучета на територията на София. Повод е инцидент от вчера с нахапано в училищен двор 12-годишно дете. Безпризорното животно е заловено и настанено в..

публикувано на 05.03.21 в 12:47

Представят онлайн ръчно изработени мартеници в Крумовград

Близо 200 ръчно изработени мартеници ще бъдат представени онлайн в Крумовград. Инициативата е на местната администрация и е включена в пролетния културен календар на Общината. Най-малките участници в конкурса са от детски градини. Мартениците ще..

публикувано на 05.03.21 в 12:45

Книги против ваксинирането са все по-популярни във Великобритания

Проучване във Великобритания показва, че книги против масовото ваксиниране са едни от най-четените и все повече се продават онлайн по Amazon и големите книжарници като Waterstones и Foyles (Фойлс), въпреки предупрежденията и водената битка срещу..

публикувано на 05.03.21 в 12:25

Музиканти на свободна практика с призив за помощ от държавата

Междувременно десетки музиканти на свободна практика изпратиха да премиера открито писмо с настояване спешно да бъде изработен „адекватен механизъм“ за подпомагане на творците във времето на пандемия. Изпълнителите посочват, че макар и с..

публикувано на 05.03.21 в 12:13

2198 са новите случаи на коронавирус

2198 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 18,1% от направените 12 167 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Активните случаи с коронавирус в момента са 34 237 (най-голям брой от 18-и януари)...

обновено на 05.03.21 в 12:02
Сдружение на Младите Лекари към Столична Лекарска Колегия на Българския Лекарски Съюз

Тея Александрова: Да има универсална система за специализацията на младите лекари

" Пандемията постави младите лекари на първа линия и дали сме готови, нямаше значение, трябваше да откликнем веднага и бързо ", каза в "Хоризонт до обед" д-р Тея Александрова- Илиева, специализант в педиатрията на "Пирогов" за новосформираното..

публикувано на 05.03.21 в 11:54

Депутатите отхвърлиха предложението да се договори доставка на „Спутник V“

Парламентът отхвърли предложението на най-голямата опозиционна партия правителството да има право да преговаря за доставка и на руската ваксина „Спутник V“. Министерският съвет да предприеме всички необходими действия за провеждане на..

обновено на 05.03.21 в 11:49