Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път: Елизабет II пропуска "Роял Аскот"

Кралица Елизабет II връчва награда на турнира "Роял Аскот" през 2019
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралица Елизабет Втора за пръв път пропуска конните надбягвания "Роял Аскот", откакто преди 68 години се възкачи на британския престол, съобщава "Асошиейтед прес".

Досега нищо не възпрепятстваше присъствието на Нейно Величество на тези състезания - нито бременност, нито реч пред парламента, нито разпространението на огнищата на шап през различните епохи.

Но тази година 94-годишният монарх няма да е сред присъстващите на откритите днес конни гонки "Роял Аскот" заради пандемията от Covid-19.

Това е едно от най-престижните състезания, с което се открива активният летен спортен сезон, в който блестят тенис-турнирът в Уимбълдън и голф турнирът "Бритиш оупън". Но за разлика от тенис и голф състезанията, конните от "Роял Аскот" не бяха отменени заради Covid-19. Те обаче ще се проведат без публика. Тази година над 300 хиляди зрители, облечени по традиция в най-елегантните си одежди, няма да могат да присъстват на престижната 5-дневна проява.


Кралицата остава в изолация вече три месеца в замъка Уиндзор западно от Лондон заедно с 99-годишния си съпруг принц Филип. Нейното изкушение ще бъде още по-голямо, тъй като тя се намира само на около 20 минути път от "Роял Аскот". Но във времена на пандемия нейното височайше присъствие просто става невъзможно.

Елизабет Втора, която се слави като една от най-големите поклоннички на конните състезания, ще трябва да се задоволи тази година с проследяването им от телевизионния екран. Няколко нейни коне ще вземат участие в надбягванията, сред които е и Фърст Рисийвър, който ще бъде язден от жокея Франки Детори. Нейни състезателни коне са ѝ донесли наградни суми в размер на 9 милиона долара през последните три десетилетия, припомня агенцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики.  Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин". В съобщението се посочва, че този проект подкрепя целите на американската..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

Близо 140 млн. лева повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда...

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец не спират с протестите и пътните блокади. Казват, че..

публикувано на 14.09.24 в 07:47
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Поредна среднощна атака с дронове срещу Одеска област

Тази нощ украинският град Одеса и Одеска област отново са били атакувани с дронове. Сирените в  черноморския град бяха задействани малко преди 1:00 часа. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че навлизането на украинските сили в Курска област е забавило напредъка на руските военни в Източна Украйна. Местните власти в..

публикувано на 14.09.24 в 07:39

Тридневен траур във Въоръжените сили за загиналите пилоти в "Граф Игнатиев"

Във Въоръжените сили е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.  Двамата пилоти загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. Самолетът им се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Празничното авиошоу беше отменено. Днешният 14..

публикувано на 14.09.24 в 07:15

Близо 560 хиляди деца са ваксинирани срещу полиомиелит в Газа

Близо 560 хиляди деца под десет години са били ваксинирани срещу полиомиелит по време на първия кръг от извънредната имунизационна кампания в Ивицата Газа, съобщи Световната здравна организация.  12-дневната кампания е осигурила достъп на 558 963 деца до новата орална ваксина срещу единия от причинителите на заболяването - полиовирус тип 2. Здравните и..

публикувано на 14.09.24 в 05:15