"Музикант на годината 2019": Проф. Пламен Джуров с наградата за изключителен принос към българската култура

Проф. Пламен Джуров
Снимка: БГНЕС

На 19 май 2020 г. в ефира на програма "Хоризонт" бяха обявени наградите в националната анкета "Музикант на годината 2019". Галаконцертът, на който те трябва да бъдат връчени на новите носители, избрани с гласуване от слушателите на БНР, е отложен за есента, с надеждата да бъде осъществен след отпадане на ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19.

Срещите с наградените музиканти в предаването "Алегро виваче" продължават.
В 29-ото издание на анкетата тази година имаме повод да връчим и наградата за изключителен принос към българската култура - дава ни го гласуването на много от нашите слушатели за една особено ярка и внушителна фигура в нашия музикален и културен живот - проф. Пламен Джуров. Неговата дейност е многостранна: Познаваме го като диригент, композитор, преподавател по дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. А също и като общественик - организатор на международния фестивал „Софийски музикални седмици“, на конкурса за композиция "София", като член на Обществения съвет към Министерството на културата и на различни фондации, свързани с имената на прочути музиканти - Борис Христов, Панчо Владигеров, Петко Стайнов. Проф. Пламен Джуров е авторитетна личност, чието мнение се търси и зачита.

Маестро Джуров и СолиститеПовече от три десетилетия свързваме името му и с камерния ансамбъл „Софийски солисти“, с който изнася стотици концерти у нас и по целия свят. Те често са били и верни партньори на екипа ни в церемониите "Музикант на годината". Маестро Джуров гостува и на други реномирани състави - като Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония, както и на всички фестивали у нас.

В последните години малко по-често започнахме да чуваме негови композиции. На успех се радва Концертът му за алт саксофон и симфоничен оркестър, изпълнен за първи път от солиста Борис Петров и Радиооркестъра под диригентството на автора, а последната му /до момента/ премиера беше през септември 2019 г. - на творбата „Медитация и Тост“, изпълнена на Фестивала на камерната музика в Габрово от „Софийски солисти“ отново под негово диригентство.

Маестро Джуров получава искреното уважение и на слушателите, и на екипа на "Алегро виваче", а в звуковия файл можете да чуете какво сподели той по повод наградата за изключителен принос към българската култура от анкетата "Музикант на годината 2019".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бяха обявени наградите в анкетата "Музикант на годината 2019"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели,..

публикувано на 20.05.20 в 18:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба

Изложба на оригами в Плевен

В Плевен показват древното японско изкуство на оригами. В общинската галерия Арт Център 3 „Творителница „О'писменехь“ за първи път в изложба Орлинка Пенчева излага над 300 свои оригами на фигури чрез сгъване на хартия без употреба на лепило и..

публикувано на 20.06.21 в 11:27

Образователно ателие за деца в Музея за съвременно изкуство

В 14 часa днес в Музея за съвременно изкуство отваря врати образователно ателие за деца на възраст между 6 и 12 години. Проявата е в рамките на изложбата на Светлана Мирчева, а децата ще нарисуват своите впечатления и ще имат възможността да ги..

публикувано на 19.06.21 в 13:41

Театърът на НБУ потегля на турне

Днес театърът на Нов български университет тръгва на турне. В инициативата „Пътуваща следа“ студентите и преподавателите от департамент „Театър“ в университета ще представят едни от най-емблематичните си постановки. Предвиден е и уъркшоп по..

публикувано на 19.06.21 в 13:32

Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни.  „В изложбата са изложени рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но основна е темата, с която се занимава изложбата, и това е..

публикувано на 18.06.21 в 14:13
Една от огромните маски е изработена от въжета

Изложбата „Персона“ се вглежда във всеки от нас

Образи от въжета, от метал, керамични късове, пирони и течна гума. Това е лицето на изложбата „Персона“ („РЕRSONA“), дело на керамичката Силвия Митовска и архитекта Петър Белев. Изложбата се открива тази вечер в зала "2019“  на Градската художествена..

публикувано на 18.06.21 в 07:01

Български композитори в програмата на Симфониета - Враца

Два концерта с изцяло българска програма предлага тези дни на публиката Симфониета – Враца. Първият беше в петък, 11 юни, в град Враца, а вторият ще бъде в София – в събота, 19 юни, в зала „България“ от 19.00 ч. в рамките на фестивала "Софийски..

публикувано на 17.06.21 в 21:00
Мариана Паунова (1951 - 2002)

Спомен за певицата Мариана Паунова

В началото на 80-те години на миналия век Мариана Паунова (контраалт) прави впечатляваща кариера в най-големите оперни театри на САЩ и Канада. Отзивите на критиката и публиката за нейните изяви са възторжени. След това самата тя гостува няколко пъти в..

публикувано на 17.06.21 в 20:18