Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас се включва в националния протест срещу промени в Закона за биологичното разнобразие

| обновено на 25.06.20 в 08:16

 Национален протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие и в защита на Натура 2000 оганизират неправителствени организации и граждани.Той ще се състои днес на Часовника от 18 30 ч. Основните заплахи са, че още 4 години няма да могат да се приемат природозащитните зони на мрежата, каза един от организаторите Радостина Ценова от Българската  фондация Биоразнобразие:

Още 4 години МОСВ да не опрделя превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания.Вече 13 години няма такива мерки. Ще се отмени робята на учените, на собствениците  и гражданите в процеса по опазване на мрежата.Цялото управление става непрозрачно.Много от решенията ще се вземат не в интерес на природата.

В писането на закона не сме участвали, ние изказахме нашите аргументи, но почти нищо това, което ние и учените от БАН предлагахме, не беше взето под внимание.

Според Ценова  промяната, че собствениците на земи  ще могат да участват в определянето на уславията за използване на зоните,  противоречи на  философията на европейската мрежа.

ПОВЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.