Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Кънев: Мерките на държавата закъсняват

Снимка: Ани Петрова

Мерките на държавата закъсняват и не съм сигурен в каква степен ще бъдат полезни“. Това коментира пред БНР икономистът Eвгени Кънев по повод втората актуализация на бюджета, гласувана в бюджетната комисия.

По думите му, ако се направи математически анализ на мярката 60:40, бизнесът трябва да е изгубил не повече от 20% от своите приходи и в този смисъл много малко бизнеси могат да бъдат на това ниво и да имат такъв малък спад. 

В предаването „Нещо повече“ Кънев допълни:

„Трябва облекчение на процедурите за кандидатстване. Всичко се обвързва като помощ с европейските пари, но държавата има здрави макроикономически баланси. Държавата не трябваше да чака европейските пари и нещата можеше да бъдат направени много бързо... На бизнеса, като се даде въздух, ще може да върне пари, но и да плаща данъци. Всички бизнеси, които фалираха, или ще фалират заради късната намеса, спират да бъдат данъкоплатци“. 

Според икономиста проблемът със здравната криза расте и ако не се вземат сериозни мерки, може отново да се отиде към карантина

Интервюто с Евгени Кънев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск. Украинските сили контролират 82 селища в Курска област,  заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Командващият военновъздушните сили..

публикувано на 17.08.24 в 08:05

Десетки пожари на Балканите и в цяла Европа

Десетки пожари горят и в съседни на страната ни държави.  И днес остана много висок рискът от пожарна активност са райони в Северна Гърция . През изминалия ден гръцките власти гасиха по въздух пожара по билото на планината Славянка. Турция мобилизира десетки самолети, стотици превозни средства и хиляди служители за борба с пожарите, който..

публикувано на 17.08.24 в 07:54

Жълт код за високи температури в 14 области

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.  Предупреждунието от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.  В тези райони остава и много висок рискът от пожари. Остава под..

публикувано на 17.08.24 в 07:43

Очаква се и в Смядово да бъде обявено частично бедствено положение заради безводието

Очаква се днес и в Смядово, област Шумен, да бъде обявено частично бедствено положение заради безводието.  В петък кметът на общината Иванка Петрова обяви частично бедствено положение в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх , където не достига вода за пиене и за бита и са на режим от 10-ти юли: Заради проблемите с водата..

публикувано на 17.08.24 в 07:40

Хората от свищовското село Хаджидимитрово отново излизат на протест с пътни блокади заради безводието

Хората от свищовското село Хаджидимитрово, където е въведено безсрочно бедствено положение, заради безводието, отново излизат днес и утре на четиричасови протести с пътни блокади.  Вода от Държавния резерв за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово Потърпевшите от липсата на вода този път ще блокират главния път..

публикувано на 17.08.24 в 07:36

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46