Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет гласува облекчения за таксиметровите шофьори

| обновено на 25.06.20 в 10:45
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще гласува днес облекчения за таксиметровите шофьори в София заради кризата, причинена от Covid-19. От 1 юли до края на януари 2021 година те ще бъдат освободени от такси за внасяне на данъка към общината, който е в размер 850 лева.

По предварителни изчисления с тези облекчения в бюджета на общината няма да постъпят около 250 000 лева, обясни общинският съветник Зафир Зарков:

„С това наше решение всъщност се премахва тази допълнителна тежест към тях, а на тях ще им позволи да заплащат такъв период, за какъвто смятат, че имат финансовата възможност.“

Зафир Зарков, СОС

Столичният общински съвет ще обсъди разширяването на пешеходната зона в центъра на София. Предвижда се улица „Съборна“ да бъде освободена от коли, допълва Зафир Зарков:

„Имаме пълно единомислие в общинския съвет относно улица „Съборна“ и превръщането ѝ в пешеходна с изключение на един малък участък, което ще позволи на практика от градската градина до Южния парк да имаме едно безконфликтно пешеходно трасе с изключение на няколко кръстовища“.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов припомни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" трите искания на сектора, предвид кризата с Covid-19 - държавата да удължи всяко разрешително за извършване на таксиметрова дейност, Законът за автомобилните превози да не бъде променян що се касае до такситата, а алтернативният данък, който плащат таксиджиите предварително всяка година, да бъде намален за 2021 на 300 лв.
     

„По всички тези направление се проведоха необходимите разговори. След това минаха всички наши искания през съответните комисии в НС и СОС. Това, което говорим, касае цялата страна и всички общински съвети. Това, което поискахме – да се удължи срокът на разрешителното, срещна юридически проблем – нямаше корелация между Закона за общините в частта за данъците и Закона за извънредното положение. Не можахме да получим т.н. удължаване.... Днес в СОС, а скоро и в останалите общини ще бъде гласувано решение за таксите, свързани с издаване на разрешителното и съответните стикери".

За алтернативния данък за 2021-ва година обаче таксиджиите са срещнали разбиране.

„Имаме разбиране от страна на Столичния общински съвет, че 850 лв. (колкото е в момента размерът за София - б.р.) няма да бъде, но и нашето искане от 300 лева вероятно няма да го бъде. Като дойде септември-октомври и почнем да говорим по тематиката, тогава ще разберем как точно стоят нещата и колко бъде намален“.

Без повишаване на тарифите в София

„Това точно в най-скоро време няма да го бъде предвид на това, че очакваме 31 октомври да стане краен срок за определяне на минималните и максималните тарифи по закона за автомобилните превози през общинските съвети. Както столичният, така и другите общински съвети в страната трябва да се изкажат по въпроса колко точно ще бъде за следващия период“.

Това означава, че до октомври няма да има увеличаване на максималните и минималните тарифи, обясни той.

Очаква се тази година да приключат и преговорите за първоначалната такса. Очакванията са тя да е 3 пъти размера на минималната такса (и в София да стане 2,31 лв). Целта е и късите курсове да бъдат рентабилни.

След въвеждането на извънредното положение, оборотите на такситата са паднали до 20% от стойностите преди 13 март. След отпадането му обаче все още не могат да достигнат до 50% от предишните стойности.

За противоепидемичните мерки

„В такситата се спазва всичко, което произтича от Закона за мерките. Задължителен атрибут е маската и дезинфекцията в купето“, заяви той и допълни, че контролните органи на пътя имат право да санкционират с 300 лв този, който не носи маска – шофьор или клиент. Има глобени и от двете страни. В такситата от големите компании има разделителни прегради между предната и задната седалка. Ако клиентът извиква такси и види, че шофьорът е без маска, може ли да откаже таксито.

Таксиметрови шофьори с положителни проби

„Аз съм известен за един случай със сигурност в столицата“, каза Ризов.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45