Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичният общински съвет гласува облекчения за таксиметровите шофьори

| обновено на 25.06.20 в 10:45
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще гласува днес облекчения за таксиметровите шофьори в София заради кризата, причинена от Covid-19. От 1 юли до края на януари 2021 година те ще бъдат освободени от такси за внасяне на данъка към общината, който е в размер 850 лева.

По предварителни изчисления с тези облекчения в бюджета на общината няма да постъпят около 250 000 лева, обясни общинският съветник Зафир Зарков:

„С това наше решение всъщност се премахва тази допълнителна тежест към тях, а на тях ще им позволи да заплащат такъв период, за какъвто смятат, че имат финансовата възможност.“

Зафир Зарков, СОС

Столичният общински съвет ще обсъди разширяването на пешеходната зона в центъра на София. Предвижда се улица „Съборна“ да бъде освободена от коли, допълва Зафир Зарков:

„Имаме пълно единомислие в общинския съвет относно улица „Съборна“ и превръщането ѝ в пешеходна с изключение на един малък участък, което ще позволи на практика от градската градина до Южния парк да имаме едно безконфликтно пешеходно трасе с изключение на няколко кръстовища“.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов припомни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" трите искания на сектора, предвид кризата с Covid-19 - държавата да удължи всяко разрешително за извършване на таксиметрова дейност, Законът за автомобилните превози да не бъде променян що се касае до такситата, а алтернативният данък, който плащат таксиджиите предварително всяка година, да бъде намален за 2021 на 300 лв.
     

„По всички тези направление се проведоха необходимите разговори. След това минаха всички наши искания през съответните комисии в НС и СОС. Това, което говорим, касае цялата страна и всички общински съвети. Това, което поискахме – да се удължи срокът на разрешителното, срещна юридически проблем – нямаше корелация между Закона за общините в частта за данъците и Закона за извънредното положение. Не можахме да получим т.н. удължаване.... Днес в СОС, а скоро и в останалите общини ще бъде гласувано решение за таксите, свързани с издаване на разрешителното и съответните стикери".

За алтернативния данък за 2021-ва година обаче таксиджиите са срещнали разбиране.

„Имаме разбиране от страна на Столичния общински съвет, че 850 лв. (колкото е в момента размерът за София - б.р.) няма да бъде, но и нашето искане от 300 лева вероятно няма да го бъде. Като дойде септември-октомври и почнем да говорим по тематиката, тогава ще разберем как точно стоят нещата и колко бъде намален“.

Без повишаване на тарифите в София

„Това точно в най-скоро време няма да го бъде предвид на това, че очакваме 31 октомври да стане краен срок за определяне на минималните и максималните тарифи по закона за автомобилните превози през общинските съвети. Както столичният, така и другите общински съвети в страната трябва да се изкажат по въпроса колко точно ще бъде за следващия период“.

Това означава, че до октомври няма да има увеличаване на максималните и минималните тарифи, обясни той.

Очаква се тази година да приключат и преговорите за първоначалната такса. Очакванията са тя да е 3 пъти размера на минималната такса (и в София да стане 2,31 лв). Целта е и късите курсове да бъдат рентабилни.

След въвеждането на извънредното положение, оборотите на такситата са паднали до 20% от стойностите преди 13 март. След отпадането му обаче все още не могат да достигнат до 50% от предишните стойности.

За противоепидемичните мерки

„В такситата се спазва всичко, което произтича от Закона за мерките. Задължителен атрибут е маската и дезинфекцията в купето“, заяви той и допълни, че контролните органи на пътя имат право да санкционират с 300 лв този, който не носи маска – шофьор или клиент. Има глобени и от двете страни. В такситата от големите компании има разделителни прегради между предната и задната седалка. Ако клиентът извиква такси и види, че шофьорът е без маска, може ли да откаже таксито.

Таксиметрови шофьори с положителни проби

„Аз съм известен за един случай със сигурност в столицата“, каза Ризов.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн обучението е неприложимо за най-малките ученици

„Образователната система показа, че може да работи в електронна среда - нещо, което може да го взаимстваме и да го надграждаме." Това каза в предаването „Преди всички“ Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа". Народното събрание днес гледа на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование ...

публикувано на 09.07.20 в 12:56
Искра Кишкова

Адвокат Кишкова: Няма причина да се показва спалнята на осъден за кражба

"Не трябва да се разгласяват такива доказателства, които могат да доведат до предварително съставяне на мнение, че едно лице е виновно . Много са страшни последиците." Това заяви в предаването "Преди всички" адвокат Искра Кишкова.   Заедно с бившия съдия, а сега адвокат Методи Лалов тя отправи писмо до Министерския съвет, Висшия съдебен съвет,..

публикувано на 09.07.20 в 09:57

Личните лекари настояват и те да издават направления за PCR тестове

Личните лекари продължават да настояват да имат правото да издават направления за изследване за коронавирус. Преди месец бе дадена възможност PCR тестът да се заплаща от Здравната каса. Първоначално зелена светлина за това даваха само  епидемиолозите в Регионалната здравна инспекция.  "След време това правило се промени и се даде възможност..

публикувано на 08.07.20 в 14:41

Ефекти и дефекти на дистанционното обучение

Освен тежкия ромски проблем и невключването на голям процент ромски деца в дистанционното обучение, има и голям дял деца, които уж не бе трябвало да имат проблеми и които също изпадат от онлайн обучението по една или друга причина . Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Марта Методиева, преподавател в Класическата гимназия (НГДЕК), Софийския..

публикувано на 08.07.20 в 13:50
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нормално е в криза да имаме спад на инфлацията

"Нормално е да имаме спад на инфлацията. Когато имаме подобен спад в икономическата активност, ефектът е дефлационен ".  Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев - председател на УС на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Прогнозите на Европейската комисия за икономиката на България са, че тя ще се свие със 7% догодина, ръстът ще е 5,3..

публикувано на 08.07.20 в 09:58
Мира Кожухарова

Проф. Кожухарова: Без паника, Covid-19 не налага животът да спре

Няма място за паника. Епидемиологичните данни сочат, че броят на хората с тежко и сериозно протичане на Covid-19 не е висок. Това каза в интервю за "Хоризонт" проф. Мира Кожухарова. "Сега,  с отпускането на мерките е нормално вирусът да има по-широко разпространение . Резултатите от това разпространение продължават да бъдат много добри,..

публикувано на 07.07.20 в 09:32

Напастта „бетономорие“ е сравнима с Covid и корупцията

Напастта „бетономорие“ е съпоставима с Covid и корупционните интереси, превзели държавата ни. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Мирослава Петрова, граждански активист от сдружението „Да запазим Корал“ . „ В една държава, която прилича силно на превзета, с всички данни и факти в това отношение, ако продължават по този начин, няма да..

публикувано на 06.07.20 в 14:04