Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет гласува облекчения за таксиметровите шофьори

| обновено на 25.06.20 в 10:45
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще гласува днес облекчения за таксиметровите шофьори в София заради кризата, причинена от Covid-19. От 1 юли до края на януари 2021 година те ще бъдат освободени от такси за внасяне на данъка към общината, който е в размер 850 лева.

По предварителни изчисления с тези облекчения в бюджета на общината няма да постъпят около 250 000 лева, обясни общинският съветник Зафир Зарков:

„С това наше решение всъщност се премахва тази допълнителна тежест към тях, а на тях ще им позволи да заплащат такъв период, за какъвто смятат, че имат финансовата възможност.“

Зафир Зарков, СОС

Столичният общински съвет ще обсъди разширяването на пешеходната зона в центъра на София. Предвижда се улица „Съборна“ да бъде освободена от коли, допълва Зафир Зарков:

„Имаме пълно единомислие в общинския съвет относно улица „Съборна“ и превръщането ѝ в пешеходна с изключение на един малък участък, което ще позволи на практика от градската градина до Южния парк да имаме едно безконфликтно пешеходно трасе с изключение на няколко кръстовища“.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов припомни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" трите искания на сектора, предвид кризата с Covid-19 - държавата да удължи всяко разрешително за извършване на таксиметрова дейност, Законът за автомобилните превози да не бъде променян що се касае до такситата, а алтернативният данък, който плащат таксиджиите предварително всяка година, да бъде намален за 2021 на 300 лв.
     

„По всички тези направление се проведоха необходимите разговори. След това минаха всички наши искания през съответните комисии в НС и СОС. Това, което говорим, касае цялата страна и всички общински съвети. Това, което поискахме – да се удължи срокът на разрешителното, срещна юридически проблем – нямаше корелация между Закона за общините в частта за данъците и Закона за извънредното положение. Не можахме да получим т.н. удължаване.... Днес в СОС, а скоро и в останалите общини ще бъде гласувано решение за таксите, свързани с издаване на разрешителното и съответните стикери".

За алтернативния данък за 2021-ва година обаче таксиджиите са срещнали разбиране.

„Имаме разбиране от страна на Столичния общински съвет, че 850 лв. (колкото е в момента размерът за София - б.р.) няма да бъде, но и нашето искане от 300 лева вероятно няма да го бъде. Като дойде септември-октомври и почнем да говорим по тематиката, тогава ще разберем как точно стоят нещата и колко бъде намален“.

Без повишаване на тарифите в София

„Това точно в най-скоро време няма да го бъде предвид на това, че очакваме 31 октомври да стане краен срок за определяне на минималните и максималните тарифи по закона за автомобилните превози през общинските съвети. Както столичният, така и другите общински съвети в страната трябва да се изкажат по въпроса колко точно ще бъде за следващия период“.

Това означава, че до октомври няма да има увеличаване на максималните и минималните тарифи, обясни той.

Очаква се тази година да приключат и преговорите за първоначалната такса. Очакванията са тя да е 3 пъти размера на минималната такса (и в София да стане 2,31 лв). Целта е и късите курсове да бъдат рентабилни.

След въвеждането на извънредното положение, оборотите на такситата са паднали до 20% от стойностите преди 13 март. След отпадането му обаче все още не могат да достигнат до 50% от предишните стойности.

За противоепидемичните мерки

„В такситата се спазва всичко, което произтича от Закона за мерките. Задължителен атрибут е маската и дезинфекцията в купето“, заяви той и допълни, че контролните органи на пътя имат право да санкционират с 300 лв този, който не носи маска – шофьор или клиент. Има глобени и от двете страни. В такситата от големите компании има разделителни прегради между предната и задната седалка. Ако клиентът извиква такси и види, че шофьорът е без маска, може ли да откаже таксито.

Таксиметрови шофьори с положителни проби

„Аз съм известен за един случай със сигурност в столицата“, каза Ризов.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16