Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Даниела Костадинова: Лекарите в Силистра очакват подкрепата на обществото

Те ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневното предизвестие

МБАЛ Силистра
Снимка: МБАЛ Силистра

"Лекарите очакват да видят подкрепата и уважението от обществото, а не тази агресия, нападки и заплахи, които получиха за денонощната си работа в спешното отделение на болницата". Това каза пред БНР д-р Даниела Костадинова - директор на Многопрофилната болницата в Силистра, във връзка с решението на лекарите в спешното отделение на лечебното заведение да подадат колективна оставка заради случай на насочената и постоянна агресия на пациентите и близките им срещу медиците. Тя уточни, че лекарите ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневното предизвестие:

"Това е допълнителен труд, който те полагат чрез дежурства в спешното отделение, защото всички те са специализанти в различни отделения на нашата болница, където е основният им трудов договор".

В предаването "Преди всички" д-р Костадинова уточни, че са проведени вече няколко срещи с подалите оставка лекари и в четвъртък предстои нова среща, на която ще присъства и районен прокурор и председателят на Общинския съвет:

"Хора, които имат управленски функции, за да ни помогнат да ги убедим да продължат работа и след 15-те дни предизвестие. Аз нямам административни правомощия - като директор на болницата, да ги принудя да полагат допълнителен труд", обясни д-р Даниела Костадинова и добави, че случаите на агресия към лекари са много чести.

Д-р Костадинова коментира липсата на наказания на хората, посегнали на лекари, и предложи да им бъде налагано да полагат общественополезен труд в лечебното заведение, в което са проявили агресия спрямо медици.

Цялото интервю на Веселина Миланова с д-р Даниела Костадинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МБАЛ Силистра

Обиди към лекари от Спешното в МБАЛ-Силистра

Пореден случай на саморазправа с лекари - този път от спешния център на МБАЛ в Силистра. Дежурният екип е обиждан и унижаван от гражданин, който снимал скандала с телефона си, а впоследствие качил кадрите в социалните мрежи с нови обиди към лекарите...

публикувано на 18.06.20 в 15:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас". В отговора се посочва, че..

публикувано на 17.05.24 в 15:24
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент,..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира..

публикувано на 17.05.24 в 14:16