Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатна лятна академия за ученици в София

Лятна академия на „Заедно в час“
Снимка: „Заедно в час“

За десета поредна година "Заедно в час" организира безплатна Лятна академия за ученици. Инициативата се провежда от 28 юли до 13 август в три столични училища - 90 СУ “Ген. Хосе де сан Мартин” в квартал "Люлин", в 125 СУ “Боян Пенев” в столичния квартал "Младост" и в 75 ОУ “Тодор Каблешков” в квартал "Факултета". Заради разпространението на заразата от коронавирус на всеки чин ще седи по едно дете.

"Бих казала, че се записват деца от цяла София, дори включително сме имали деца, които са от близки населени места. За нас това е едно от положителните неща - децата да общуват с различни деца от други квартали, от други населени места, от друг социално-икономически статус. И това да им помага по някакъв начин да опознават повече какви други ситуации съществуват в училище", каза в предаването "Хоризонт до обед" Павлина Радославова от екипа на "Заедно в час".

По време на Лятната академия учениците ще получат подкрепа за уроците, които са им по-трудни. Освен по традиционните предмети, децата ще получат уроци за социално и емоционално учене в начален етап.

"Това е един по-различен подход към преподаването, най-вече в начална степен ще бъде засегнато. Нашите учители ще се фокусират върху това да работят с децата, те самите да осъзнават повече своите емоции, мислите си, поведението си, импулсите си, как това нещо им помага в живота по принцип. Това е така наречената социална емоционална интелигентност, едно от уменията на 21 век", подчерта Павлина Радославова. 

Интервюто на Ирина Недева с Павлина Радославова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвена Христова: Да се промени нормативната уредба за децата с Даун

От фондация "Живот със синдром на Даун" настояват за промяна в нормативната уредба за медицинската експертиза, касаеща децата с генетични аномалии. Искането е отправено до Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и парламентарната комисия по здравеопазване.  През юли 2018..

публикувано на 09.07.20 в 16:18

Труден сезон за Самоводската чаршия

Една от туристическите атракции във Велико Търново е емблематичната Самоводска чаршия. Месеци след като бяха затворени заради епидемията, вече работят една трета дюкяните, но улицата на занаятите пустее. Туристи няма, а хората, които творят изкуство там, са на ръба на оцеляването.  Ателието на художника Красимир Кръстев е в началото на..

публикувано на 08.07.20 в 16:33

Национален пленер по живопис за художници с увреждания в Ловеч

В Ловеч беше открит 14-ият традиционен национален пленер по живопис за художници с увреждания  „Синя зона“. По традиция художниците, които са от цялата страна, рисуват своите картини в Янковата къща в града, където се представят и самите изложби. Тази година заради противоепидемичните мерки изложбата е подредена в центъра на Ловеч, в..

публикувано на 08.07.20 в 11:53

В класната стая посред лято - първолаци наваксват пропуски в онлайн обучението

В средно училище "Христо Ботев" във Враца организираха занимания за първокласници, които са отбелязали пропуски по времето на дистанционното обучение. Заниманията започнаха в средата на миналия месец и ще продължат до края на тази седмица. Провеждат се по четири учебни часа на ден - два часа математика и два часа български. Децата идват с..

публикувано на 07.07.20 в 13:40
Радиотелескоп в Германия

Заслушани в Космоса

Платформата Ratio.bg организира тази вечер онлайн среща с учени, които ще разкрият красотата на нощното небе . „Ако наблюдаваме Космоса в радиовълни, Слънцето не е толкова ярко и затова можем да видим по-ясно мистични обекти като черни дупки, зараждащи се нови звезди и планетарни системи, дори как си взаимодействат някои галактики",..

публикувано на 07.07.20 в 11:25

Стефан Иванов: Да се захванем с нещата, които можем да променим

Не се учим от грешките си. Набиват се на очи неприятни повторения в историята, на липса на исторческа, соцална, човешка и политическа поука и затова повторенията се натрапват все по-болезнено. Това каза в предаването „Хоризонт за обед“ поетът Стефан Иванов за пиесата си “Същият ден”, която утре ще се играе на живо в пространството на Театрална..

публикувано на 06.07.20 в 16:03

Когато семейните спомени се превърнат в изкуство

Двойки творци далеч от родните им места създадоха общи произведения в рамките на онлайн изложбата „Отвъд различията“ . Проявата е инициатива на Агенцията на ООН за бежанците. От 20 юни се представят общите творби на артисти от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Участват общо 6 двойки, във всяка от които се включва по един българин и..

публикувано на 06.07.20 в 14:48