Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предметът "Религия" е предпочитан от учениците от първи до четвърти клас

Учебната дисциплина остава свободно избираема, но с одобрени от МОН учебници

Снимка: Радио ВИДИН

От следващата 2020/2021 учебна година предметът "Религия" в училищата ще се изучава с одобрени от Министерство на образованието учебници, а не само с учебни помагала. 

85 на сто от учениците от първи до четвърти клас са изучавали досега като свободно избираем предмета "Религия" от всички проявили интерес към него, заяви пред "Хоризонт" Коста Костов, главен експерт в Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерство на образованието и науката.

Учебниците ще имат предварително зададена програма и в три направления - "Религия - православие", "Религия - Ислям" и "Религия - Благонравие". Все още нито един учебник не е утвърден от министъра на образованието, очаква се това да стане към средната на юли. Утвърдени са само учебните програмите по религия.

Досега преподавателите използваха само учебни помагала. "Религия" се изучава в 147 училища в цялата страна от близо 12 хиляди ученици, като по-голямата част от тях са от първи до четвърти клас, посочва експертът Коста Костов.

"Един процент или процент и половина на сто от всички ученици от първи до четвърти клас са изучавали до сега свободно избираемо предмета "Религия". След пети клас интересът към религията намалява, което е свързано и с по-малкия брой подготвени учители. Тепърва съгласно нормативната уредба философи и историци, които преминат през едногодишна квалификация , ще имат възможност да преподават религия и това ще даде възможност предметът да се изучва по-разширено и в прогимназиалния и гимназиалния етап", каза в предаването "Хоризонт до обед" Коста Костов.

Затрудняваме се да убедим родителите да запишат децата си да изучават "Религия", но когато това стане факт, те се убеждават, че това е много добро за децата им, каза Валерия Лавчева - учител по религия в Русе от 11 години.

"Досега се работеше по учебни помагала от 1996 година, които винаги са били крайно недостатъчни и наличието на учебници по религия вече ще даде едно по-голямо спокойствие на родителите какво точно изучават децата и да знаят, че те получават едно полезно знание в училище. Децата изучават с голям интерес темите за празниците и Стария и Новия завет", изтъкна Валерия Лавчева.

Целта ни е да изградим добрия характер у децата и да ги запознаем с религиите в нашата страна чрез съдържанието на новите учебници по религия, допълни Анна  Господинова, член на екипа, който подготвя учебниците за 1-3 клас  - "Благонравие".

"Съдържанието от първи до трети клас включва теми като грижа, доверие, вяра, любов към ближния, уважение и почит, умереност и смирение, търпение и дълг, чрез които качества се изгражда добрият характер", подчерта Господинова.

В новите учебници по Религия са предвидени дискусии и упражнения за учениците по основните нравствени теми, които изграждат добрия характер, допълни Анна  Господинова:

"Двама герои в учебните помагала - Мила и Благо, ще поднасят на децата информацията по религия. Децата ще знаят повече за толерантността, чувствителността и готовността за подкрепа към другите. Ще имат по-голямо познание за доброто в себе си. Акцентът ще е върху техния добър характер".

Интервютата на Таня Милушева с Коста Костов, с Валерия Лавчева и с Анна Господинова можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите и протестите - за и против

Обединени от желанието за „промяна, а не подмяна“ , повече от месец хиляди граждани скандират за оставката на правителството. Кабинетът се бори за своето политическо оцеляване, а протестната вълна не стихва. Промени ли се общественото мнение, относно продължителните и упорити антиправителствените протести, виждат ли столичани постигането на..

публикувано на 08.08.20 в 11:16

Дърветата помнят - раните от Хирошима

Ако се разходим в Хирошима, ще видим специални дървета. Ако поне едно от тях можеше да говори с думи, вероятно би казало: "Усетих взрива със стъблото си. Листата ми изпопадаха. Нося раните си и до днес, но ще ви пазя с новите си клони и листа още дълги години. Разцъфнах въпреки вас и заради вас, хората".  В японския град, който на 6 август 1945..

публикувано на 07.08.20 в 13:29

Ернан Ханани: Невинаги решенията на политиците са практически изпълними

Има ли връзка между управленческите решения в различните държави заради Covid-19, протестите, които заливат цял свят, икономическата криза и теория на игрите, която се изучава във всички икономически институти? Един от създателите й - нобеловият лауреат проф. Израел Уман тази година ще навърши 90 години. " Теорията на игрите е разработена, за..

публикувано на 06.08.20 в 15:18

Ще има ли България скоро космическа стратегия и програма

От година и повече насам Космосът не същият. Трафикът на ракети и хора към и от орбитата на Земята се сгъсти. С изпращането и завръщането на Боб Бенкен и Дъг Хърли от Космоса САЩ не само използваха за първи път частни инвестиции, но и сякаш заявиха: „Можем и без Русия“. В  последните години практиката беше до Международната космическа станция..

публикувано на 05.08.20 в 11:04
Арман Постаджиян

Хипертониците да не спират лечението си при зараза с коронавирус

„Пациентите с високо кръвно налягане, които се лекуват с Covid 19,  не трябва са спират лечението си за хипертония, защото с него имат една допълнителна защита “, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига..

публикувано на 04.08.20 в 11:13
Заради подновените опашки гишетата за смяна на личните документи в София са с удължено работно време.

С документи с изтекъл и удължен срок не могат да се извършват сделки и банкови операции

С удължено работно време вече работят гишетата за смяна на документи във всички районни полицейски управления в София, като дежурни ще има и в съботните дни. Графикът на отворените РПУ в София е публикуван на сайта на МВР. Документите за самоличност ще се получават в полицейските управления, в които са подадени документите.  Удължената..

публикувано на 04.08.20 в 10:29
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се среща с офицери и сержанти от запаса. Казанлък, 2018 година

Законови промени улесняват наемането на резервисти

40-годишни резервисти и редица бонуси за работодателя предвижда новият проект за промени в Закона за резерва, чието обществено обсъждане приключи преди дни. След като Министерският съвет раз гледа промените, за да станат те окончателни, ще трябва да бъдат гласувани и в парламента.  Част от промените са провокирани от обезпокоителната статистика..

публикувано на 03.08.20 в 11:02