Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максимална санкция за фирмата, допуснала строителна техника край Рилските езера

Снимка: БГНЕС/Мартин Петров

Максимална санкция ще бъде наложена на фирмата, допуснала качването на тежка строителна техника в Националния парк „Рила“. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Ще има и сериозни последствия, и сериозни глоби. Самият факт дали да има алеи – в цял свят има алеи, вместо да има 100 пътеки и всеки да си ходи, където иска и ти да се чудиш как да го вкараш в една, правиш една основна пътека, слагаш табели и всеки, който наруши, плаща глоба“, заяви министър Емил Димитров пред журналисти в Народното събрание.

Междувременно и Върховната административна прокуратура поиска екоминистерството да извърши незабавна проверка в Национален парк „Рила“.

Прокуратурата се е самосезирала по информации в медиите, че в района на Седемте рилски езера има тежки строителни машини, така и по твърдението, че строителните дейности се извършват при езерото „Бъбрека“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По разпореждане на премиера, министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи проверка на място на изпълнението на дейностите по проект “Устойчиво управление на Национален парк “Рила” II-ра фаза“.

Министър Емил Димитров: Проектът на Рила е спрян още вчера

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“, заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров. По..

публикувано на 01.07.20 в 20:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г...

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период,..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин..

публикувано на 19.04.24 в 11:50