Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далай Лама дебютира с музикален албум

Лама Дордже Карма Тсал: до голяма степен будизмът е свързан с работа с ума, с вътрешна работа и духовно развитие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Духовният водач на Тибет Далай Лама дебютира с музикален албум навръх 85-тия си рожден ден. Албумът му „Вътрешният свят“ съдържа 11 композиции , в които мантри и песнопения са смесени с новосъздадена музика.
Духовният водач на Тибет е едва двегодишен, когато след изпит е разпознат като 14-то въплъщение на Далай Лама“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Марина Великова, музикален редактор в програма „Хоризонт“. От 20 години тя е свързана с Индия и Непал, участвала е в концерта „На покрива на света“, свири на различни инструменти, а стилът й е повлиян от различни техники на източните култури. Пет години Марина е специализирала музикално майсторство в най-старата школа по музика в Делхи.
Личността на Далай Лама е изключително важна за свързаните с будизма по света, посочи пред "Хоризонт" Лама Дордже Карма Тсал , български будистки учител от школата Нйингма на тибетския будизъм. „Той е най-разпознаваемото име в будизма и най-авторитетният учител в момента в световен план. Той е един от моите учители. Изключителна личност.“

"Далай Лама е институция в света на тибетската култура и тибетския будизъм. Далай Лама е титла, предавана от прерожденец на прерожденец", отбеляза още Лама Дордже Карма Тсал.

Дебютният музикален албум на Далай Лама е нещо доста необичайно дори за него, изтъкна Лама Дордже Карма Тсал.

Думата мантра може да бъде преведена като защита. Според Далай Лама мантрите обединяват музиката с учението, посочи Марина Великова. „Музиката на албума „Вътрешният свят“ е с много ефирни инструментали, на фона на които Далай Лама изпълнява мантри“, допълни тя.

Според Далай Лама, музиката може да помогне на хората така, както той самият не може.

Приходите от албума ще се използват от различни организации за социално, емоционално и етично обучение по международна програма, разработена от тибетския духовен водач.

„От много години той се опитва да прехвърля мостове между тибетската култура, будистката култура и западния свят. В будизма не съществува схващането за музика без смисъл, за музика, изцяло направена за развлечение. Аз съм сигурен, че този албум е малко по-различен от обикновен музикален албум. Той съдържа мантри, съдържа молитви и е някакъв вид изява на неговата дейност", допълни Лама Дордже Карма Тсал, който не определя будизма като религия. Уточнява, че до голяма степен той е свързан с работа с ума, с вътрешна работа и духовно развитие.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20