Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още парченца от пъзела "Златанов"

Има ли инструменти за купуване на влияние в българското правосъдие

Снимка: БГНЕС

„Основната тема на разследването на Антикорупционния фонд е за механизмите, по които се купуват услуги в българското правосъдие и в частност в прокуратурата.“ Това заяви пред „Хоризонт“ Николай Стайков от фонда. Той коментира разследването, известно като „Осемте джуджета“.

Преди дни бизнесменът Илия Златанов разказа, че бизнесът му е бил отнет с активното участие на държавата в лицето на бившия следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, както и че му е било взето голямо количество злато. Илия Златанов е съсобственик на най-голямата фирма за производство на асансьори в България - "Изамет". По случая се самосезира прокуратурата. След обиск в имот в София, собственост на Златанов, от прокуратурата съобщиха, че при проведените претърсвания и изземвания с разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, са били намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури. Веднага след това главният прокурор Иван Гешев в Туитър призова Антикорупционния фонд да се извини на институцията Прокуратура на Република България, както и за разследването „Осемте джуджета“ на фонда. 

„Въпросът със златото, заради което имаше съобщение от главния прокурор, е по-различен. Едно злато за няколко милиона лева по изключително спорен начин, с подписи на прокурори от Специализираната прокуратура, се връща по много съмнителен начин, бих казал, и по изявленията на самия свидетел и с твърдения за неверни документи, се връща и след това изчезва според неговите думи в багажника на Любена Петрова, съпругата на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат като Петьо Еврото. Това става през март. Това е изключително притеснително и очаквахме проверка на целия сюжет. Вместо това получихме въпросния отговор в Туитър след проверка на прокуратурата в дома на основния свидетел. Никой не знае дали въпросното намерено количество отговаря на това, което преди месеци е било върнато според нашето разследване. Аз го изчислявам на около едни процент от цялото количество злато“, посочи Стайков в предаването „Хоризонт до обед“.

„От чисто правна гледна точка процесуалните действия, които се извършват по този казус, сами по себе си будят въпроси, на които би следвало да се даде институционален отговор“, смята адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Още самото връщане на златото през март месец тази година - дали и как е товарено по багажниците - това е по-пикантният момент, но самото разпореждане с него от прокурори във фазата на досъдебното производство, когато то е предадено документално на Илия Златанов, нашия основен свидетел по казуса, при положение, че не е иззето от него в рамките на това досъдебно производство, е много притеснителен факт. В един по-късен момент Илия Златанов, твърдейки, че са му представени неистински фактури за купуване на това злато, които той никога не е виждал, чрез тези фактури се създава едно правно основание златото да бъде предадено на Илия Златанов. Само че то не е взето от него“, подчертава адвокат Янкулов.

Николай Стайков е на мнение, че по въпросния казус става дума за инструменти за купуване на влияние в българското правосъдие, в частност в прокуратурата. 

Двете гледни точки в детайли чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници в София решават съдбата на Четвърта градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред.  СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци Въпреки че идеята за сливане на..

публикувано на 26.07.24 в 08:48
Държавен фонд

Изтича срокът стопаните, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби да подадат заявления за помощ de minimis

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13..

публикувано на 26.07.24 в 08:36
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договор – БСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат танкове. Ако ще правим нещо ново и различно, то трябва да наподобява Европейския съюз. Това заяви..

публикувано на 26.07.24 в 08:29

Пирогов: Борим се за живота на 20-годишното момиче, което пострада при взривовете

"Единият пациент загина вчера късно вечерта въпреки положените от усилията колеги. Моите съболезнования към близките. Загина мъжът, който е 48-годишен.  В момента се борим за живота на 20-годишното момиче, което за съжаление е с доста обширни изгаряния  и с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка. Нещата не опират само..

публикувано на 26.07.24 в 08:27

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". Според Николай..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви - противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото Народно събрание жалби срещу тях подадоха президентът Румен Радев и депутати от опозицията, припомня..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгаряния. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който  отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите: Продължават..

публикувано на 26.07.24 в 07:54